Sekaná fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 17. mája 2014
Sekaná (fotorecept)
Foto: mesiar50

Príprava tejto sekanej je naozaj jednoduchá záležitosť.

Suroviny

Hlavné suroviny:
1500 g
3 ks
4 - 5 PL
Koreniny a ostatné prísady:
20 g
5 strúčikov lisovaných
štvrť ČL
1 ČL
podľa chuti
 na potretie alobalu
2 ks




Postup

  1. 1

    Horevyššie uvedené suroviny na sekanú hnietime mixérom cca.5 minút.

    Sekaná (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiešané dielo musí na dotyk lepiť.

    Sekaná (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si alobalom vystlanú formu potretú slnečnicovým olejom.Tuším je to forma na chlebík,ale neviem to určite.Sorry.

    Sekaná (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalej si sformujeme vačšie gombovce a silnejšie capíme do formy.Robíme to tak preto,aby sa nám dielo dobre zlepilo a vyhneme sa tak množstvu vzduchových bublín.

    Sekaná (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Sekanú pečieme do zlato hneda a to pri týchto stupňoch : 20 minút pri 230 C ,ďalej pečieme 25 minút pri 180 C a nakoniec dopekáme 10 minút pri 200 C. Po upečení vyberieme z formy a necháme sekanú vychladnúť a potom poputuje do chladničky.Kto má rád šťavnatejšie môže nechať sekanú vychladnúť vo forme a nechať ju odstáť v chladničke 12 hodín.Priatelia želám vám dobrú chuť.

    Sekaná (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

eviana
@mesiar50 , tak toto keď uvidia moji chlapi tak to bude láska na prvý pohľad, vyzerá naozaj krásne, teším sa tomuto receptu a teším sa keď ju ochutnáme... ďakujem za skvelý recept Lacko :)
mesiar50
Povedzme,že táto má ešte dlhú cestu pred sebou.Ďakujem ti pekne Izabelka. :)
stacy77777
Presne ako píše Elysa, domáca je domáca a ty si Lacko majster na takéto výrobky. A už mám inšpiráciu na obed cez týždeň, ešte taká kôprovka a zemiačky a balada
havino
a keby len kôprovka a také zemiaky na kyslo a domácu sekanú a trošku ju len tak zľahúčka opiecť na pánvici, roky som ju nejedla, nekúpila, ale že to dobré bolo si pamätám, už v 15 tich som varila pre otca a to som len chcela, nie že musela, mama navarila vždy,ale stalo sa, že otec zjedol a nebolo už, moje prvé varené jedlo bolo zemiaková kaša a opečená sekaná, kedže som už za pomoci @eviany šunku uvarila, totok bude na rade @Laci , pretože prívarky z času na čas varím a takú domácu aj na domáci kváskový chlebík pasuje, horčice, šikovný si a vdaka ti za recept
medulienka122
Krásne sa ti vydarila, rozhodne je krajšia ako moja, čo som robila pred týždňom. Nevšimla som si, že tá moja potvorská rúra nehriala na spodný ohrev. Vybrala som sekanú, z vrchu do chrumkava upečenú, a na druhý deň, keď už bola vychladená, som ju vybrala , že ju idem pokrájať, a tu spodok - surový... tak znova do rúry atď... Zariekla som sa, že sekanú nechcem tak skoro vidieť, ale si mi s tvojou narobil chúťky :) A k tomu chutné servírovanie !!!
pusta
osvedčená stará dobrá klasika, ktorá nikdy nesklame, variabilná na rôzne spôsoby. výborná za studena i za tepla.
za tepla najčastejšie s pečenými zemiakmi, zemiakovou kašou, tiež s omáčkami - dať na vrch špenátu, tekvicovej,, zemiakovej, luskovej, fazuľovej,kôprovej, kapustovej, šošovicivej, paradajkovej...inej omáčky.
za studena vhodné ako súčasť rôznych obložených mís, nárezov, medzi žemle, na chlebík, doplniť horčicou, cibuľou, paprikou, paradajkou, rôznou sezonnou zeleninou - výborná studená večera, dobré do práce, deťom do školy, na výlety, na pikniky a skvelé pohostenie.
veľmi všestranné a chutné.
mesiar50
@havino
Nemas co dakovat.Ja ti dakujem za dobre tipy a za tvoje pekne spomienky z detstva s ktorymi si sa podelila so mnu.
mesiar50
@pusta
Mas pravdu.Variabilnost tohoto jedla je roznoroda.V masovyrobe som s oblubou miesal do sekanej susenu zelenu a cervenu papriku.Vyrobok dostal takto nielen krajsi vzhlad,ale aj lepsiu chut.Do stredu tejto sekanej som chcel ,,nainstalovat 'varene vajcia,ale niektory clenovia mojho ,,klanu' to neodsuhlasili.Moja mamina velakrat piekla takto sekanu.No do receptu som zabudol napisat smazenu cibulku co je dolezitou sucastou tohto jedla.Prosim o prepacenie.Idem to napravit.Dakujem Ibyka za zaujimavy a pekny komentar.
ola111
Tak teda takúto sekanú s kôprovým prívarkom by som vymenila aj za pečenú hus:)
pusta
@mesiar50 - lacikám, rodina má pravdu, ak by si plnil vajcami na tvrdo, to by už bola Štefánska pečienka, ale to ty vieš aj bezo mňa :-)
terinka55
Na pohľad pekná, určite aj veľmi chutná. Máme radi jedlá z mletého masa
joel
vyskúšam aj túto, doposiaľ som robil tak ako si davnejšie radil s mukou namiesto strúhanky, ale mne chuti každa len nech jej bude veľa...
babkamt
Nemusel by si na dva krát ponúkať aby som ochutnala:-)
frezia68
@mesiar50 : robiť "gombovce a silne capiť" ma nikdy nenapadlo.Vždy len dobre vymiesim a robím tak isto. Ale ma zaujali stupne pečenia a tak niekedy vyskúšam podľa Teba,až nás bude viac,takže recept uložený a ďakujem :-)
frezia
Vyzera velmi dobre, zajtra bude u nas na obed.
rulik
@mesiar50 treba dať alobal aj do teflonovej formy?neprilepí sa alobal na sekanú?keď použijem bábovkovú formu?!
mesiar50
@frezia68
Nemas co dakovat naozaj,ale som zabudol poznamenat,ze samozrejme sa ta sekana da upiect aj v mensom mnozstve a to v srncom chrbate,alebo len volne na plechu.Dakujem ti za tvoj zaujem.
mesiar50
@rulik
Ten alobal by tam nemusel ani byt,ale forma by sa mala bud vymastit bravcovou mastou,alebo violejovat ju slnecnicovym olejom.Zas ked pouzijeme alobal tak je tiez dobre ho natrriet nejakym tukom.I ked takyto typ masa by sa mal na alobal prilepit len z casti,alebo vobec nie.
bendik
nuž a pečiem k obedu pre mojich hladošov presne podľa Vášho receptu. ďakujem za inšpiráciu čo sa týka formy.
sracz
... nádherný a naviac veľmi chutný rcp, hodný Majstra Mäsiara, šikovný @mesiar50 = blahoželám Ti k perfektnému výsledku a ďakujem Ti aj za spomienky na detstvo, kedy podobné domáce diela boli častým "hosťom" aj na našom stole!!! Prosím o jedno vysvetlenie Lacko (pretože Ťa považujem za jedného z dvoch odborníkov, ktorí by ma vedeli správne nasmerovať)! Čo sa v mäsiarčine označuje za "teľací karabeček"!?! Vopred Ti ďakujem!
pusta
@safran , vdaka za link, veľmi si mi pomohla s českým delením mäsa :-)
teľací karrabáček dostať občas v metre, je to veľká pochúťka a cenovo prístupná :-)
mesiar50
Zdravim ta Ferinko.Karabacek sa nachadza na spodnom sale hovadzieho stehna.Je to vlastne sucast noziny(glejovky).Naozaj mi nemas co dakovat.Potesenie a vdaka je na mojej strane za nahliadnutie k receptu a za pekny komentar.Dakujem ti pekne priatelu.
mesiar50
@safran
Nemam sa za co hnevat.Ucime sa jeden od druheho.Ja som poznal tuto cast spodneho salu zo stehna ako mocing,nozina,alebo glejovka.Je to vlastne oddelena resp.zrezana cast z glejovky.V niektorych obchodnych retazcoch ho dostat pod nazvom karabacek ako spravne podotkla @pusta.Susenu papriku sme miesali aj do liptovskej salamy a bavorskej sekanej.Povedzme v takejto sekanej by som si vedel predstavit aj poukladane bratislavske ci spisske parky.Dakujem ti za poucny link a pekny komentar.
1x safran




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia