Sedliacky obed fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 25. júla 2011
Sedliacky obed (fotorecept)
Foto: dorisa

Tento pokrm mám nesmierne rada. Pripravovali ho moji rodičia. Je jednoduchý na prípravu, netreba žiadnu fantáziu, ani koreniny.

3
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks (vykostené)
500 g
8-10 ks
1 KL




Postup

  1. 1

    Potrebujeme: údené mäso(podľa chuti). Ja som mala vykostené údené kolienko tento raz. Inak kupujem riadne veľké kolienko, aby aj psíky mali potom nejakú zábavku. Ešte potrebujeme kapustu kyslú a zemiaky.

    Sedliacky obed (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso dáme variť do veľkého hrnca.

    Sedliacky obed (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je uvarené, vyberieme ho na tanier, zakryjeme miskou. Do vývaru dáme variť očistené celé zemiaky. Keď sú uvarené, vyberieme ich a položíme k mäsu.

  4. 4

    Nakoniec varíme kyslú kapustu. Nie dlho, len tak obvariť, aby bola chrumkavá. Vyberieme ju z hrnca , necháme odkvapkať a pridáme na tanier k mäsu a zemiakom. Potom si celá rodina (dvaja za stolom a dve pod stolom) pochutnáva.

    Sedliacky obed (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z vývaru možeme potom uvariť kapustovú polievku, s pridaním ostatných surovín.

Diskusia k receptu

babinka
skoda, ze tu nemame moznost ukazat "palec hore" - to je jednoduchy a dobry recept, mnaaaaaaaaaaaaaaam!!!!!!!!!!!! Radsej do KK ihned, nech nezabudnem :)))
kuchticka
Ja bych si tiez na tomto rychlom a chutnom jedle posmakla. Len mi chyba to dobre domace udene. @dorisa , do vyvaru z udeneho daj varit krupy, k tomu nejaku zeleninu a mas vybornu polievku.
babav
Sedliaci vedeli co je dobre a chutne o to viac ,ze si vsetko dopestovali a dochovali doma ....Vyborny obed @dorisa !
monzet
Poznám z detstva,len starká to varila vždy spolu a zvykla prihodiť pár sušených hríbov.A potom tá kapustnica z vývaru...Mňam.Veru som to nejedla ani nepamätám...
grandma
Recept výborný dala by som si, len ja by som to varila naraz a nie postupne.
zdezda
Mňaaaaam, urobím, len čo mi dokvasí kapusta v pohároch :-)
ancicka
Vraví sa ,že koleno je nezdravé jedlo,no ale asi najlepšie.Hlavne chlapi ho milujú.Ja kapustu mám ešte zo starých zásob a už som dlhšie jú nevarila tak musím pozrieť.Teraz prevažne jeme čerstvu zeleninku.
dorisa
@ancicka , ja som toto jedlo mala nafotené, nerobila som ho včera. My tiež jeme ľahšie jedlá, ale keď príde chuť....tak neodolám. Takúto kombináciu som už aj priateľa naučila jesť, najprv sa čudoval tým zemiakom.@grandma- Inak, aj ja dávam skor tie zemiaky do hrnca, ale bez kapusty, kapusta podĺa mňa spomaľuje varenie zemiakov a ostane na povrchu taká krusta.Toto mäsko bolo asi nejaké predvarené, alebo čo, tak sa rýchlo uvarilo, takže zemiačky išli neskor do hrnca. @kuchticka , skúsim, takú som ešte nerobila.@zdezda , keď si spomeniem na toto jedlo, hneď by som si ho išla uvariť. @babinka , aj mne chýba častokrát varecháčsky palec- ten sa na facebooku dá dať,ale to je o inom. @monzet , tie slivočky potom asi do tej kapustnice:) @babav , veru, ale ja pomaly k tomu spejem, že si vypestujem všetko na záhradke, len to prasiatko nemám kde chovať:) Ďakujem Vám za komentáre, všetkým.
frezia68
Robievali sme,len už nekupujem údené,ale chuť naň ostala a presne na to,ako robíš :-)))
kata50
Tak ako píše @kuchticka , chýba dobré domáce údené... To slizké, údené, vákuovo balené "údené", by tento výborný recept iba pokazilo :-((
bambulka51
podľa mňa tam nie je veľa kalorii až na to koleno ale to musí také byť inak by to nebolo mňamky kolienko:)))
gabriela37
Mala obmena tohto receptu je, ze ked to mame takto uvarene mozeme dat do zapekacej misy vrstvu zemiakov, udeneho, na vrch kapustu a zalejeme to smotanou. tak to robila este moja mamina. je to super.
jerica
@dorisa keď som zbadala foto , tak som si povedala hm "no to by som si dala!" kombinácia údené , kapusta , zemiak výbornééé:-)
jozka
mňam takéto jedlá vždy chutia ,verim že si aj pod stolom pochutia .
3sandra3
mne to tiež pripomenulo detstvo,,, môj otec mal toto jedlo veľmi rád
zofos
po horehronsky sú to krumple v kapuste a doporučujem túto zmenu.Udené dáme variť a keď je skoro mäkké pridáme kyslú kapustu a celé ošúpané zemiaky.Nič nevyberáme ,lebo v kyslej vode sa zemiaky nerozvaria ,naopak pridáme podľa chuti udenú klobásku.V originále sa k mäsku zemiakom a kapuste varí bešamelová omáčka na udenej slaninke a volá sa to "podlev".Skúste a neobanujete
dorisa
@zofos , ja mám také krumple, čo sa nerozvárajú. Tú omáčku možem skúsiť, ale vieš, klasika je klasika. Na vareche si tykáme. @jerica , @bejaja ,@3sandra3 , @jozka , chutí aj pod stolom, naše psy si to neodpustia. Ďakujem Vám za komentáre a aj doplňujúci návrh.
sonulienka
Ja to tiež varievam a dávam hneď do hrnca kapustu,udené a aj klobásku keď sa to varí postupne vyberiem klobásku potom udené a až potom dávam celé alebo na polovicu prekrojené zemiaky.Jeme udené,klobásku zemiaky a vyberieme si kapustičku je to vynikajúce a podobné ako píše zofos.
medulienka122
to sa mi páči, všetko z jedného hrnca, tá kapusta so zemiakmi musí byť famózna od šťavy z údeného, mňam
marlenka88
toto jedlo je aj náš rodinný recept, len to varíme vsetko spolu, lepšie papaníčko nepoznám:-)))
flipp
idem na to dnes...z toho vyvaru je potom dobra polievka s korenovou zeleninou, krupami :) a trochu zemiaky davam, aby bola sytejsia
altyn
@Dorisa (5.11.2016 17:24)

Síce som sa zaprisahal že už nič nenapíšem, ale tebe ešte musím. Nerobil som to prvý krát, no predtým sa to vždy tak rýchlo zjedlo, že som nestihol fotiť. Je to výborný recept a pritom bezprácny. A teraz sa mi obzvlášť hodil, lebo som chorý a dlho stáť pri sporáku nevládzem. A tiež sa mi páči že sa dá urobiť presne podľa počtu stravníkov. Teda dve klobásy domáce, tri zemiaky väčšie, malý pohár kapusty domácej, kúsok rebierka a mám
obed na dva dni. No proste paráda. Takže ďakujem :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia