Šalviové lístky vyprážané v cestíčku (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

V Nemecku sa vraj nazývajú Müslis alebo myšičky, ktoré pripomínajú svojím tvarom, v Taliansku je to znovuobjavená chuťovka, známa od stredoveku. Hovorí sa aj, že "kto šalviu pestuje, smrti sa vzďaľuje" pre jej priaznivé účinky. Už mi v hrantíku končí, sušená nie je tak aromatická, tak som hľadala recept na jej zužitkovanie. Nech sa aj vám páči!

2
porcie
10 minút
príprava
5 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som pripravila cestíčko, ktoré potrebuje postáť asi 30 minút. Žĺtok som vymiešala s pivom a 1 PL olivového oleja, pridala som soľ, čerstvo mleté čierne korenie a toľko múky, aby som dostala polotekuté cestíčko. Kým stálo, zozbierala som šalviové lístky, umyla a osušila ich. V malej rajničke som rozhorúčila zvyšok oleja.
  2. Keď bol olej dostatočne horúci, pomocou dvoch vidličiek som postupne naberala lístky šalvie, namáčala ich v cestíčku a vkladala do oleja. Musí sa pracovať chytro, "myšičky" sa rýchlo sfarbia do červena, treba ich poprevracať, aj z druhej strany opiecť a vybrať na servítok, odsať prebytočný tuk.
  3. Vo väčšom množstve si ich viem predstaviť ako alternatívu čipsov, dnes som ich použila ako prílohu ku kuracej roláde s karfiolovou kašou. Šalvia sa výborne hodí k hydine a rybám, používa sa hojne v talianskej kuchyni. Latinské označenie šalvie je salvia zo slova salvare -liečiť. V Provensálsku sa verí v liečivú silu cesnakovej polievky so šalviou, ktorá postaví na nohy po prehýrenej, alkoholickej noci:-)