Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou fotorecept

pusta - fotkapusta, 20. marca 2014
Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept)
Foto: pusta

Máme radi surový baby špenát ako šalát, skaramelizovala som hrušku, povarila som ju vo víne, okorenila drveným farebným korením, na špenátové lôžko som pridala k hruške kozí syr a doplnila plátkami schwarzwaldskej šunky, na záver som šalát pokvapkala výpekom. Vznikol vynikajúci šalát výbornej kombinácie z listovej zeleniny a ovocia, chuťovo doplnený šunkou a syrom.

1
porcia
15 minút
príprava

Suroviny

70 g
1 ks cca 150 g
75 g (La brique de chévre)
50 g
100 ml (Chardonnay)
2 PL
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hrušku som neošúpala, len umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.

    Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hrušku som odstopkovala, rozkrojila na polovice, potom na štvrťky, zbavila jadrinca...

    Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...a každú štvrťku som rozkrojila ešte na štyri plátky.

    Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na rozpálenom oleji som plátky hrušiek karamelizovala jemne do hneda z jednej i ...

    Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...z druhej strany - cca 3 - 4 minúty. Na karamelizáciu ovocia netreba pridať na jeho karamelizovanie ešte aj cukor, ovocie má totiž dosť vlastného cukru, ktorý na povrchu dostatočne skaramelizuje.

    Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravila som si kvalitné biele suché víno Chardonnay.

    Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Skaramelizované plátky hrušiek som podliala vínom a prudkým varom som ich varila asi 5 minút,...

    Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...vybrala som ich na tanier a nechala úplne vychladnúť.

    Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zatiaľ som v mažiari na hrubo podrvila farebné korenie.

    Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Odstopkovala som čerstvý baby špenát, umyla som ho pod prúdom studenej tečúcej vody a nechala som ho dobre odkvapkať.

    Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Odkvapkané listy špenátu som rozložila na tanier a jemne som ho osolila morskou soľou.

    Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na špenátové lôžko som rozložila vychladnuté skaramelizované plátky hrušky...

    Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...a okorenila na hrubo drveným farebným korením.

    Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Poukladala som prehnuté plátky schwarzwaldskej šunky na vrch šalátu medzi plátky hrušky.

    Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pripravila som si plnotučný kozí syr s bielou plesňou na povrchu a pokrájala som ho na malé kocky.

    Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...doplnila som ho kockami kozieho syra a pokvapkala som hotový šalát vychladnutým vínovým výpekom z hrušiek. Podávala som s čerstvým domácim pečivom. Tento šalát je vhodný ako výborné slávnostné pohostenie pre vzácne návštevy, pre dobrých priateľov a je vhodný i na sviatočný stôl pri významných príležitostiach a rodinných oslavách.

    Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Tento šalát je vynikajúcou kombináciou listovej zeleniny s ovocím, chuťovo veľmi vyvážený a doplnený bielkovinami kozieho syra a údenej šunky. Odporúčam vrelo vyskúšať túto lahôdku :-) Prajem dobrú chuť!

    Šalát z baby špenátu, karamelizovanej hrušky, s kozím syrom a schwarzwaldskou šunkou (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
Recept pekný, ale nič v zlom, u teba si stačí prečítať názov a prísady už netreba čítať :). A na 1 šalát tooooooľko obráááázkov......
@tatranka - Martuška milá, tvoju pochvalu si veľmi vážim. :-)
dakujem za krásne ohodnotenie i 5*.
@pupavocka , každému nestačí len pozrieť do surovín a prečítať názov receptu ako tebe :-) mne osobne by to stačilo tiež :-)
neberiem to v zlom.
ja som už raz taká, svoje recepty píšem podrobne.
dakujem za tvoj názor a pochvalu.
@onika , ked to inak nepôjde, pošli vašich na výlet :-))) a poteší ma, ak si aj ty pochutnáš. :-)
@radulienka , je tam úžasná harmonia chutí a je to lahôdka, budem rada, ak vyskúšaš aj ty, potom poprosím, keby si dala vedieť ako chutilo. :-) dakujem za krásnu pochvalu a 5* :-)
@jerica , v minulosti som už dávala karamelizovanú hrušku a povarenú vo víne do sladkých koláčov, dokonca do štrúdle a boli vynikajúce.
priznám sa, že na slano som kombinovala sladkú karamelizovanú hrušku s vínom a korením po prvýkrát a v tejto kombinácii v šaláte zo surového baby špenátu s kozím syrom a s touto údenou výraznou šunkou ma výsledok príjemne chuťovo prekvapil, táto kombinácia chutila famózne, bolo to veľmi slávnostné, určite pripravím znovu ako pohostenie na Veľkú noc :-)
tvoje uznanie ma skutočne veľmi teší, dakujem i za ***** od teba.
recept odkladám, kým bude viac špenátových lístkov na hriadke, skúsim na masle aj na oleji a s domácim kozím syrom - o chvíľu je sezóna :-)
všetky ingrediencie sú super! celkový výsledok musí byť famózny
Tak tento šalát vzhľadom na úžasné suroviny v ňom použité ani iný ako famózny byť nemôže... síce si treba trošku tresknúť po vrecku, ale výsledok za to isto stojí... krása :) 5*
@eviana , všetky dobroty znamenajú vždy "tresknúť sa po vrecku" :-)
len zase to ne je foie gras, hľuzovky či iránsky kaviár...takže to až také veľmi drahé nie je, najmä ak zvážiš, že je to sviatočné jedlo a nedávaš ho až tak veľa na tanier ako hlavný chod, len z každého niečo. :-)
hej, výsledok je famozny a stojí naozaj za to.
dakujem za pochvalu a 5*
@safran milá, tiež som na pôvodne uvažovala o skaramelizovaní hrušky na masle /masle s olejom/, ale upustila som z tejto myšlienky, prihliadnuc k tomu, že som chcela šalát na záver pokvapkať výpekom z hrušky :-)
s čerstvými lístkami špenátu z vlastnej hriadky a s domácim kozím syrom to bude už dokonalosť sama :-) potom poprosím o správu z tvojho kulinárskeho zážitku, verím, že tvoj výsledok bude viac ako famózny :-))))
tvoje hodnotenie si veľmi vážim a dakujem :-)
Prajem ti Pekný deň:-)))

Pridaj komentár k receptu: