Šalát s brusnicami, slaným syrom a mandľami

martinis - fotkamartinis, 22. augusta 2013
Šalát s brusnicami, slaným syrom a mandľami
Foto: martinis

Moje šaláty sú charakteristické veľkým množstvom a rôznorodosťou zeleniny, ale dnes ráno som pripravil jeden naozaj fajnový : čerstvý hlávkový šalát, sušené brusnice, slaný Zobraziť celý popisMoje šaláty sú charakteristické veľkým množstvom a rôznorodosťou zeleniny, ale dnes ráno som pripravil jeden naozaj fajnový : čerstvý hlávkový šalát, sušené brusnice, slaný syr, mandle ... samé zdravé a dobré veci, ale aj tak spolu hriešne dobré 3:)

1
porcia
10 minút
príprava

Suroviny

pár listov
2 PL
2 PL
100 g (balkánsky, Feta, Niva, ap.)




Postup

  1. 1

    Keďže sa nemusíme hrať so zeleninou - čisťiť ju, umývať, ani krájať, ušetríme tým spústu času pri príprave :) Pár listov pekného čerstvého hlávkového šalátu (určite nie ľadového !) opláchneme, osušíme a natrháme do misy. Prisypeme za dve odvážne lyžice sušených brusníc. Milujem ich, sú najlepšou sladkosťou :)

  2. 2

    Mandle nasekáme na väčšie kúsky, alebo my, čo ich používame často, siahneme po drtených zásobách - opäť asi dve lyžice. Sto gramov slaného syra - balkánskeho, fety - možno by nebola zlá ani bryndza - narežeme na kocky alebo namrvíme rovno do šalátu. Zľahka osolíme, okoreníme, premiešame, posypeme oreganom, ktoré dodá vôňu a naservírujeme do hlbokého taniera. Prelejeme olivovým olejom a spolu s poctivým domácim celozrnným chlebom máme pripravené raňajky z tých najlepších dobrôt, aké si len viem predstaviť :)

    Šalát s brusnicami, slaným syrom a mandľami - obrázok 2
  3. 3

    Môj tip : Vyskúšajte aj variáciu s inými druhmi orechov, napríklad kešu, vlašskými či arašidmi.

  4. 4

    Nemôžem si pomôcť, ale tento šalát mi naozaj učaroval. Je tak jednoduchý a pritom nabitý výraznými chuťami, sám som ostal prekvapený. Práve kvôli obmedzeným možnosťam dochutenia naozaj veľmi odporúčam kúpiť kvalitné ingrediencie : čerstvý šalát, poctivý syr, brusnice nenadopované dodoatočným cukrom, poriadny "oliváč" ... ostanete ohromení ! :)

Diskusia k receptu

ywett
dala by som si, mám rada tvoje recepty a zbožňujem šaláty :)
neposed
vynikajuce, vzdy si s radostou prezeram tvoje recepty, su velmi inspirativne. Si velmi sikovny
anina6
šaláty máme veľmi radi, ten tvoj je krásny a určite aj chutný. dobrý tip.
ejta
Odporúčam vyskúšať šalátovú Lučinu, je fakt výborná.... a do tohto úžasného šalátiku bude ako stvorená :-)
tiginko
úplne si viem predstaviť tú harmóniu chutí. Dobrý nápad, gratulujem
martinis
@bilancia : to teda je, môžeš mi veriť :)
@ywett : to sa k tebe pridávam, aj ja som "šalátový", preto budem rád dodávať ďalšie nové nápady, dúfam, že sa ti budú páčiť a neostaneš hladná ! :))
@neposed : ďakujem :) v rámci časových možností budem variť a pridávať aj naďalej ;)
@anina6 : detto, šaláty - najchutnejšie rýchle jedlá :)) daj vedieť, ak ti zachutí, poteším sa ;)
@ejta : tak ty si zrejme tajne navštívila moju chladničku, ten "slaný syr" bola v tomto prípade práve šalátová lučina - je chutná, rovnako ako balkánsky syr, troška menej slanšia. prednedávnom som sem pridal recept práve s ňou, pozri sa do môjho profilu, tam ho nájdeš ;)
@tiginko : gratuláciu s radosťou príjmam a potvrdzujem, že sladko-slaná kombinácia je vynikajúca :)
@jerica : prečo nie, pár kvapiek by chuť ešte zvýraznilo, poznačujem si, aby som nezabudol ... :-))
@afataga : a mne tak aj chutil, vďaka ! :))
mirkamt
Jéééj, tento som ešte nevidela :-) Zaujímavý šalátik. Zelený šalát ešte rastie na záhradke, brusníc som minule dosť kúpila, takže určite ešte pred zimou vyskúšam - možno s vlašskými, možno s mandľami.
martinis
@denverb mne sem ľadový nejak nepasuje, k brusniciam a syru sa mi hodí niečo jemnejšie, ale ak preferuješ ľadový, tak ho použi :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia