Šalát s brusnicami, slaným syrom a mandľami

Autor receptu: martinis

Moje šaláty sú charakteristické veľkým množstvom a rôznorodosťou zeleniny, ale dnes ráno som pripravil jeden naozaj fajnový : čerstvý hlávkový šalát, sušené brusnice, slaný syr, mandle ... samé zdravé a dobré veci, ale aj tak spolu hriešne dobré 3:)

1
porcia
10 minút
príprava

Postup

  1. Keďže sa nemusíme hrať so zeleninou - čisťiť ju, umývať, ani krájať, ušetríme tým spústu času pri príprave :) Pár listov pekného čerstvého hlávkového šalátu (určite nie ľadového !) opláchneme, osušíme a natrháme do misy. Prisypeme za dve odvážne lyžice sušených brusníc. Milujem ich, sú najlepšou sladkosťou :)
  2. Mandle nasekáme na väčšie kúsky, alebo my, čo ich používame často, siahneme po drtených zásobách - opäť asi dve lyžice. Sto gramov slaného syra - balkánskeho, fety - možno by nebola zlá ani bryndza - narežeme na kocky alebo namrvíme rovno do šalátu. Zľahka osolíme, okoreníme, premiešame, posypeme oreganom, ktoré dodá vôňu a naservírujeme do hlbokého taniera. Prelejeme olivovým olejom a spolu s poctivým domácim celozrnným chlebom máme pripravené raňajky z tých najlepších dobrôt, aké si len viem predstaviť :)
  3. Môj tip : Vyskúšajte aj variáciu s inými druhmi orechov, napríklad kešu, vlašskými či arašidmi.
  4. Nemôžem si pomôcť, ale tento šalát mi naozaj učaroval. Je tak jednoduchý a pritom nabitý výraznými chuťami, sám som ostal prekvapený. Práve kvôli obmedzeným možnosťam dochutenia naozaj veľmi odporúčam kúpiť kvalitné ingrediencie : čerstvý šalát, poctivý syr, brusnice nenadopované dodoatočným cukrom, poriadny "oliváč" ... ostanete ohromení ! :)