Sadlové rožky plnené makovou plnkou so slivkami a hrozienkami /fotorecept/

izabella929 - fotkaizabella929, 7. januára 2012

Tento recept som dnes našla po mojej mamke, ani sama som nevedela ako to dopadne, takže začiatok pripravy cesto som nefotila..výsledok je úžasný..výborné krehké Zobraziť celý popisTento recept som dnes našla po mojej mamke, ani sama som nevedela ako to dopadne, takže začiatok pripravy cesto som nefotila..výsledok je úžasný..výborné krehké lahké rožteky..

120 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

recept na cesto:
500 g
250 g
1 lyžica
1 lyžica
1-2 dc vlažná
2 hrnceky
1/2 hrnčeka
pol balíčka
pol balíčka
1 lyžica
2 dc
50 g + sezam




Postup

  1. 1

    Na cesto som si hladkú múku preosiala.Zo 150 g múky a 250 g sadla som vymiesila hmotu a odložila na chladné miesto. Zatial som si vymiesila zo zbytku múky, štipky soli, lyžici cukru, lyžice octu a necelého 2 dc vody cesto...nechala som ho pol hodiny stáť. po pol hodine som ho rozvaľkala natrela sadlovou plnkou a preložila, ako obálku.. po pol hodine som zase cesto rozvaľkala a preložila na obdlžnikový tvar a prevaľkala.. ešte som to urobila aj tretí krát a nechala som cesto odpočívať pol hodinu.. potom som ho rozvaľkala na tenko, pokrájala na širšie obdlžniky, na jednom konci som urobila zárezy v tvare hrebeňa.

    Sadlové rožky plnené makovou plnkou so slivkami a hrozienkami /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Na jeden koniec som umiestnila plnku , cesto som zabalila a ohla do tvaru rohlíka...keď sa mi všetka plnka minula, zostalo mi ešte kúsok cesta, nakrájala som syr Eidam na pásy a zabalila do malých ruličiek...potrela som rožky a ruličky rozšlahaným vajcom...syrové ruličky som posypala sezamom...piekla som pri 200 st. 20 min. na plnku som zvarila mlieko do horúceho som zparila mak a cukor, pridala som rum, sušené slivky a hrozienka..

    Sadlové rožky plnené makovou plnkou so slivkami a hrozienkami /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Ešte mi vyšli aj slané ruličky..posypané sezamom...dobrú chuť....

    Sadlové rožky plnené makovou plnkou so slivkami a hrozienkami /fotorecept/ - obrázok 3

Diskusia k receptu

elisticka
waaaaaaaaaau tak uz si ich stihla Izabelka aj pridat :-)) urobim aj tie musim vyskusat len uz je vela hodin inokedy:-)) ale uz su ulozene v KK dakujem :-))
dorisa
receptík ukladám, dostala som veľký pohár domácej bravčovej masti, tak vyskúšam:) ďakujem, šikovnica.
elekra
Mňaaaaaam! Hneď by som si dala, hoci ja sladké moc nemusím, ale sadlovníky milujem.
karolka
Krásne si spravila a určite aj chutné. Pamätám si, aj moja mama robievala podobné pečivo.
izabella929
@dorisa ďakujem pekne..)aj ja sa teším, že som vyskúšala tento recept..vieš , akú sú dnes ráno mňamkové...))krásne sa lístkujú...
valeri
Krásne, len škoda, že nemám domácu bravčovú masť. Ale recept si ukladám a vyskúšam s kúpenou masťou.
danculka
Z bravčovou masťou som nerobila,vyskúšam,super vyzerajú...
evas13
Toto poznám veľmi dôverne z detstva. Mama tam však dávala čerstvú po mletú sadlovinu. Určite aj tá masť je výborná, keď píšeš, že sa ti krásne liskovatie. Potešila si ma s receptíkom. :)
marijanka712
Ja si tiež pamätám na niečo podobné robilo sa toto cesto po zabíjačke a svokra hovorila,že sa masť vypráža dvojmo jedna na obyčajný konzum a teraz podbrušina na takéto spracovanie ona robila rôzne cestá a skutočne boli ako lístkové a fantastické , škoda , že vtedy mna tieto triky nezaujímali , ale aspon takto to vyskúšam mám domácu masť tak iste hned ako si vydýchneme od vianočných zákuskov skúsim..... dakujem za rp.
hubata
ááách na Záhorí sa volajú sádelníky, robila sa síce trošku iná plnka z maku a slivkového lekváru, ale cesto je to isté: z vnútorného sadla, krásne lístkuje a v puse sa len-tak rozplynie. Joj, aká si len šikovná @Izabella929 !
izabella929
@valeri díky za komentárik...odložila som si za zabíjačky do mrazáka, odvážila som po 25 dg..hrudky..je to výborné cesto.-))
izabella929
@bejgli ,neskúšala som, mám iba toto sadlo...hoci som chovala kopec kačíc a husí, nikdy som to neskúsila..ja som husaciu masť na lokše používala, to bolo čosi mňan.-))
izabella929
@evas , ano takú som použila, surové sadlo a pomlela na mlynčeku,,,má to aj blany aj tie treba odstrániť zo sadla... díky, že sa ti páčia moje racepty.-)
izabella929
@marijanka712..nu ž masť sa vypráža tak, že aj sadlo sa priloží, ale už iba ku koncu vyprážania masti, lebo potrebuje krátku dobu praženia...nie všetko som dalka do masti, niečo som si odložila na sadlovníky...
izabella929
@hubata..ty si môj kvietoček:-))mňa tak vychovali..starostlivá, pracovitá a nič nesmie vyjsť na zmar, všetko spracujeme..použijeme v kuchyni...) díky za vyznanie.-))presne také sú, rozplývajú sa a krásne sa lístkujú.-)) a tie sušené slivky a hrozienka v makovej plnke, no výborné je to.-))
evanaaa
Spomienka na mladosť, ale by som si z nich dala, tak pekne vypádajú a volajú na mňa,heh. Ale mala by som sa vzchopiť a urobiť, háčik je v tom, že nemôžem z ničoho robiť veľké množstvá - ako dlho asi vydržia, ak by sa hneď nezjedli? A musí byť sádlo, alebo môže byť aj obyčajná masť ( tú si sama vytápam ale z kúpenej slaniny)? Možno by stačilo aj polovičné množstvo. Zatiaľ ale ukladám.
izabella929
@ evanaaa neviem, neskúsila som robiť z obyčajnej masti..my si odkladáme sadlo do mrazáka...odblaníme, pomelieme a z miesime s múkou...sú výnimočné, krehké,lístkujú sa a chuť..paráááda.-))ako dlho vydržia? dlho... aj od plnky záleží...odpložiť a zmraziť...možno tak odoláš, aby sa nepojedli...vyšlo z tej jednej dávky 2 veľké plechy a už máme iba zopár kúskov..a tie slivky a hrozienka, čo som dala do plnky, to je paráááda.-)) veľmi chutné sú.-)
remcula
Sádlová těsta jsou skvělá!! Už prý naše babičky do těst na koláče prý přidávali sádlo, nebo lůj a to byly koláče!!!
izabella929
@remcula děkuji za příspevek k mému receptu.-))tož pravda, co bylo někdy dobré, se dnes potvrdzuje a začína se používať opeť..,,)
marta5
Robila ich moja svokra a recept som nemala ,nevypýtala som si ho a teraz som rada ,že si ho uverejnila-srdečná vdaka.Iste upečiem naším ked prídu v lete na dovolenku.Syn spomínal tie rohličky čo robila babka a teraz som konečne prišla k receptu.Ona ich piekla s orechovou plnkou.
jarunka
Na sadlovniky si pamatam z detstva, robievali sa v zime po zabijackach, ked bolo sadlo. Boli vynikajuce hlavne od babicky.
marienka44
@Izabella929 ,trosku to mýli, mked pises v rozpise 250 g bravc. mast a v texte je zase sadlo. Ozaj, do klasickeho listkoveho cesta ide aj 1 žltok na 250 g muky. Ty si nedavala ziaden zltok. Mozem pridat do toho zavinoveho cesta z muky, octu, soli atd. aj zltok? Ja som tak zvyknuta. :-)
izabella929
@marienka ano, jedná sa o sadlo, pomýlila som sa a veru žltok tam patrí,,,to som vynechala...práve som si prišla aj ja odpísať recept, lebo už som pomlela sadlo...prejem ti, nech sa ti vydarí...je to chutné cesto , teraz budem s orieškami robiť...
olretass
bravcové sadlo tuná nemáme,mak tiez nie,co mozem?iba sa pozret na na recept...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia