Foto: mesiar50
Postup prípravy zvládne aj amatér.
Postup
-
1
Ryžu opláchneme vlažnou vodou.
-
2
Pomiešame si 250 ml mlieka s 250 ml vody.Ryžu varíme na slabom ohni za občasného miešania,lebo je tam riziko,že sa nám ryža pripáli.
-
3
Po 10 minútach sa nám tekutina z ryže odparí a musíme k nej doliať zostávajúcich 250 ml mlieka.Nádobu zakryjeme pokrievkou a dusíme ryžu ďalších 10 - 15 minút.
-
4
Po ďalších desiatich minútach je ryža skoro uvarená.Necháme ju zakrytú,ale už mimo tepelného zdroja.
-
5
Pokiaľ nám ryža oddychuje,tak si zatiaľ posekáme jablká na kocky.Jablká ktoré som použil vôbec neboli nadmerne šťavnaté,takže som ich nemusel dusiť,aby sa z nich odparila voda.
-
6
Vyšľaháme vaječné žĺtky s kryštálovým cukrom do peny.Následne pridáme k tejto zmesy mäkké maslo.Maslo by malo mať izbovú teplotu a pridávame ho k vaječnej pene na trikrát.Po vyšľahaní dostaneme hustejšiu masu.
-
7
Pokračujeme premiešaním ryže s vaječno - maslovým dielom.Túto činnosť prevádzame varechou.Ryža nesmie byť horúca ! Do ryže s vaječnou penou pridáme aj posekané jablká.
-
8
Vyšľaháme si penu z bielkov a pridáme ju k ryžovo - vaječnej pene.Túto zmes premiešame,len tak varechou.Robíme to opatrne,aby sme nerozbili penu.
-
9
Ďalej,ryžovú masu vlejeme do tortovej formy ktorú sme predošle vystlali papierom určeným k pečeniu.Papier nie je potrebné natierať tukom.
-
10
Ryžový nákyp som piekol 1 h / 180 C.
-
11
Po miernom vychladnutí odstránime bok formy a stiahneme papier z boku torty.
-
12
Ryžový korpus pretočíme na opačnú stranu.
-
13
Ryžový nákyp si ozdobíme podľa svojej fantázii a možností.
-
14
Dobrú chuť želám.
Neni čo ďakovať.Zvládneš to,,ľavou zadnou".Poprosím,keď to nie je u teba problém,aby si ma tykala.Druhá vec je taká,že do surovín som zabudol napísať vanílkový cukor.Pol balíčka vanílkového som primiešal k žĺtkom.Ostatné je ok.Ďakujem ti veľmi pekne.
Srdečná vďaka @terinka55 a sprav prosím manželovi ryžový nákyp.
sa teším tvojmu na VARECHE pobytu..dlho si nebol tu..
pokojný večer..
Pravda je taká,že som sa s ním nemal veľmi čas pohrávať,keďže mi pri písaní receptu doviezli práčku.Mojím zámerom bol nákyp poliať nejakou chutnou čokoládou a potom dať naň to ovocie.Ďakujem ti pekne.
Veď ma poznáš,že rád špekulujem.Srdečná vďaka.
Neobanuješ keď si ho pripravíš.V holandsku som robil podobný no tam som miešal čerešne s ryžou.Táto,,fajta"sa mi pozdáva lepšie,keďže sa mi vidí produkt šťavnatejší.Veľmi pekne ti ďakujem.
Som rád,že sa ti páči.Ďakujem ti pekne.
@zuzanka1367
Potešila si ma,že sa ti nákyp páči.Moc ti ďakujem.
Potešenie je na mojej strane,že sa ti páčia moje recepty.Naozaj tento musí zvládnuť aj hociktorý laik.Som naozaj rád,že aj teba ako chlapa zaujíma varenie a verím tomu,že tento koláč zvládneš na výbornú.
Veľmi pekne ti ďakujem.
@ubka
Veľmi dobrý tip,jablká postrúhať.Pravdepodobne sa v tej ryže rozložia rovnomernejšie.Ďakujem ti krásne.
No,egreš som nemal ani,len v rozume.Musí to byť fantázia.
Tridsať rokov žijem v meste už som celkom aj zabudol,že taká plodina existuje.Predtým sme ho mali nasadený vo vinohrade za dedinou.Veľmi pekne ti ďakujem.
Dúfam,že nie zo zdravotných dôvodov si nemôžeš dopriať sladkosti.
Píšeš mi to,tak smutno kamarát.Ďakujem ti pekne.
@havino
Hádam,nedržíme dietu milá @havino .Broskyne,marhuľe zbožňujem,určite v budúcnu prídu na rad.Ďakujem ti veľmi pekne Tánička.
PS stale cakam kedy sa objavia jaternice s pohankou pod tvojim nikom-nezabudol si, ze nie.
v tortovej forme by ma nenapadlo. Je to tvoj original, alebo si sa nechal inspirovat ?
Dezert je naozaj chutný ako aj ostatné dezerty tohoto tipu.Som rád,že sa ti koláč páči.No a k tým jaterniciam,, nešťastným",len toľko,že tento rok ich skúsim spraviť.Ďakujem ti pekne.
Tortová forma,nie je moja inovácia.Ukradol som ho z talianskeho videa,ale recept som poskladal ja,len tak spontánne.Ďakujem ti pekne.
@patroveckypitrs
Ďakujem ti veľmi pekne.
Veľmi pekne ti ďakujem.
@kukulienka71
Vážim si tvoje pekné písmo.
Srdečná vďaka a pozdravujem celú rodinku, vrátane aj môjho kolegu.
Tvoja navrhnutá kombinácia chutí je skvelá a v bábovkovej forme bol ten tvoj nákyp určite nielen pekný,ale aj chutný.Teraz tak trochu banujem,že som abstinent.No ostatným si odporučil skvelé tipy za čo ti ďakujem pekne.
Neni čo ďakovať,rado sa stalo.Pekný večer želám a Vďaka.
Nemáš sa začo hanbiť,nikto učený z neba nespadol.Jasnačka, že sa nákyp môže upiecť aj klasickým spôsobom ako rezy.Šikovná si veľmi a obzvlášť ma teší, že aj tvojmu synčekovi chutilo.Ďakujem ti za odskúšanie receptu a želám pekný deň.
Som potešený tým,že sa ti nákyp páči.Broskyne a marhule pasujú k takýmto dezertom veľmi.Ďakujem ti pekne.
Neni čo ďakovať.Ja ti ďakujem veľmi pekne.