Ryžový nákyp fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 28. septembra 2015
Ryžový nákyp (fotorecept)
Foto: mesiar50

Postup prípravy zvládne aj amatér.

Suroviny

300 g
4 ks
50 g
100 g
500 ml
200 g posekané na menšie kocky
250 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ryžu opláchneme vlažnou vodou.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pomiešame si 250 ml mlieka s 250 ml vody.Ryžu varíme na slabom ohni za občasného miešania,lebo je tam riziko,že sa nám ryža pripáli.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 10 minútach sa nám tekutina z ryže odparí a musíme k nej doliať zostávajúcich 250 ml mlieka.Nádobu zakryjeme pokrievkou a dusíme ryžu ďalších 10 - 15 minút.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po ďalších desiatich minútach je ryža skoro uvarená.Necháme ju zakrytú,ale už mimo tepelného zdroja.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokiaľ nám ryža oddychuje,tak si zatiaľ posekáme jablká na kocky.Jablká ktoré som použil vôbec neboli nadmerne šťavnaté,takže som ich nemusel dusiť,aby sa z nich odparila voda.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyšľaháme vaječné žĺtky s kryštálovým cukrom do peny.Následne pridáme k tejto zmesy mäkké maslo.Maslo by malo mať izbovú teplotu a pridávame ho k vaječnej pene na trikrát.Po vyšľahaní dostaneme hustejšiu masu.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokračujeme premiešaním ryže s vaječno - maslovým dielom.Túto činnosť prevádzame varechou.Ryža nesmie byť horúca ! Do ryže s vaječnou penou pridáme aj posekané jablká.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vyšľaháme si penu z bielkov a pridáme ju k ryžovo - vaječnej pene.Túto zmes premiešame,len tak varechou.Robíme to opatrne,aby sme nerozbili penu.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalej,ryžovú masu vlejeme do tortovej formy ktorú sme predošle vystlali papierom určeným k pečeniu.Papier nie je potrebné natierať tukom.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ryžový nákyp som piekol 1 h / 180 C.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po miernom vychladnutí odstránime bok formy a stiahneme papier z boku torty.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ryžový korpus pretočíme na opačnú stranu.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ryžový nákyp si ozdobíme podľa svojej fantázii a možností.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Dobrú chuť želám.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 14
Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Obed, Večera, Na sladko, Hlavné jedlá na sladko, Pečené

Diskusia k receptu

boba777
Vyzera to perfektne!a ked pisete,ze je to aj pre amaterov,tak to vyskusam.:).dakujem za inspiraciu
terinka55
Parádny je. Môj muž by sa oblizoval až "poza uši". Pochvala a 5*****!
frezia
Ryzovy nakyp som uz roky nejedla, ten tvoj vyzera tak vyborne, ze ho urobim.

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Veľmi dobre a vkusne urobený ryžový nákyp.
junior
@mesiar50 , páčia sa mi Tvoje recepty. Jednoduché, ktorými môžeme aj my v nohaviciach prekvapiť svoje polovičky... skvele, 5*, :-)
ubka
Fantázia @mesiar50 , robim podobne,jablká strúham na veľkých ockach,ale tortovu formu odkukam:-)))
mesiar50
@boba777
Neni čo ďakovať.Zvládneš to,,ľavou zadnou".Poprosím,keď to nie je u teba problém,aby si ma tykala.Druhá vec je taká,že do surovín som zabudol napísať vanílkový cukor.Pol balíčka vanílkového som primiešal k žĺtkom.Ostatné je ok.Ďakujem ti veľmi pekne.
radost
toto miluje môj syn..ja dávam egrešový kompot do ryžovej hmoty..môžem aj s jablčkami skúsiť..
sa teším tvojmu na VARECHE pobytu..dlho si nebol tu..
pokojný večer..
mesiar50
@katka78
Pravda je taká,že som sa s ním nemal veľmi čas pohrávať,keďže mi pri písaní receptu doviezli práčku.Mojím zámerom bol nákyp poliať nejakou chutnou čokoládou a potom dať naň to ovocie.Ďakujem ti pekne.
kecemis
Velmi sa mi paci tvoje ryzova torta. A uz si ani neviem predstavit, len tak hmlisto chut tejto pochutky, tak davno som to nemal moznost si ju vychutnat.
mesiar50
@frezia
Neobanuješ keď si ho pripravíš.V holandsku som robil podobný no tam som miešal čerešne s ryžou.Táto,,fajta"sa mi pozdáva lepšie,keďže sa mi vidí produkt šťavnatejší.Veľmi pekne ti ďakujem.
mesiar50
@junior
Potešenie je na mojej strane,že sa ti páčia moje recepty.Naozaj tento musí zvládnuť aj hociktorý laik.Som naozaj rád,že aj teba ako chlapa zaujíma varenie a verím tomu,že tento koláč zvládneš na výbornú.
Veľmi pekne ti ďakujem.

@ubka
Veľmi dobrý tip,jablká postrúhať.Pravdepodobne sa v tej ryže rozložia rovnomernejšie.Ďakujem ti krásne.
havino
ach Laci, či by si ja nedala? Ja som ho nepiekla no hádam aj 10 rokov, ale ked boli deti malé tak presne takto, aj citronovou korou som prevoňala a míňala zavarené broskyne, marhule, joj to boli časy, snáď už len vnúčatkám
mesiar50
@radost
No,egreš som nemal ani,len v rozume.Musí to byť fantázia.
Tridsať rokov žijem v meste už som celkom aj zabudol,že taká plodina existuje.Predtým sme ho mali nasadený vo vinohrade za dedinou.Veľmi pekne ti ďakujem.
mesiar50
@kecemis
Dúfam,že nie zo zdravotných dôvodov si nemôžeš dopriať sladkosti.
Píšeš mi to,tak smutno kamarát.Ďakujem ti pekne.

@havino
Hádam,nedržíme dietu milá @havino .Broskyne,marhuľe zbožňujem,určite v budúcnu prídu na rad.Ďakujem ti veľmi pekne Tánička.
jozka2
@masiar50 ,ryzovy nakyp dobre urobeny je lepsi ako kolac a tvoj vyzera,ze je velmi chutney.
PS stale cakam kedy sa objavia jaternice s pohankou pod tvojim nikom-nezabudol si, ze nie.
babav
Chvalyhodny recept .Jablkovo -ryzovy nakyp robim podobne , ale upiect ho
v tortovej forme by ma nenapadlo. Je to tvoj original, alebo si sa nechal inspirovat ?
mesiar50
@jozka2
Dezert je naozaj chutný ako aj ostatné dezerty tohoto tipu.Som rád,že sa ti koláč páči.No a k tým jaterniciam,, nešťastným",len toľko,že tento rok ich skúsim spraviť.Ďakujem ti pekne.
mesiar50
@babav
Tortová forma,nie je moja inovácia.Ukradol som ho z talianskeho videa,ale recept som poskladal ja,len tak spontánne.Ďakujem ti pekne.

@patroveckypitrs
Ďakujem ti veľmi pekne.
kukulienka71
Obdivujem slovný doprovod tvojich receptov, aj celkovo prístup k prezentácii, nič neflákaš, poctivé a pekné recepty dávaš. Radosť prezerať!
bembo
vyzerá super.hneď by som si dal.mamka ho robievala v bábovkovej forme,pridala citrónovú kôru,podlieval som si ho domácou Griotkou namiesto ovocného sirupu,ktorú tiež robila mamka,a občas aj vaječným koňakom.doporučujem vyskúšať aj túto kombináciu poprípade s nejakým írskym likérom
kukulienka71
Ďakujem, odovzdám. Minule spomínal, že ťa tu dlho nevidel, tuším hľadal aj tvoj blog, že kam si zmizol:-) ale už si tu, tak je dobre;-)
mesiar50
@bembo
Tvoja navrhnutá kombinácia chutí je skvelá a v bábovkovej forme bol ten tvoj nákyp určite nielen pekný,ale aj chutný.Teraz tak trochu banujem,že som abstinent.No ostatným si odporučil skvelé tipy za čo ti ďakujem pekne.
jozka2
Bembo,ty si dal vyborny napad.S tym likerom to moze byt vynikajuce.
slavkabis
Ja som včera robila ryžový nákyp prvý krát v živote (asi hanba, že?), ale som si trošku uľachčila prácu. Nevadí výsledok bol vynikajúci aj môjmu 4-roč.synčekovi veľmi chutil. Ďakujem za recept, teším sa na ďalší :)
babkamt
páči sa mi tvoj ryžový nákyp pečený v tortovej forme. Robievam podobne ako ty, len ho pečiem na plechu. Manžel ho má rád s broskyňami, marhulami. 5*
mesiar50
@slavkabis
Nemáš sa začo hanbiť,nikto učený z neba nespadol.Jasnačka, že sa nákyp môže upiecť aj klasickým spôsobom ako rezy.Šikovná si veľmi a obzvlášť ma teší, že aj tvojmu synčekovi chutilo.Ďakujem ti za odskúšanie receptu a želám pekný deň.

mesiar50
@babkamt
Som potešený tým,že sa ti nákyp páči.Broskyne a marhule pasujú k takýmto dezertom veľmi.Ďakujem ti pekne.
marika21
Chutil by mi veľmi. Dávno som ho nerobila. Ďakujem za pripomenutie. KK5*

Zaujímavé video z archívu TV Varecha