Ryžový nákyp (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Postup prípravy zvládne aj amatér.
Postup
- Ryžu opláchneme vlažnou vodou.
- Pomiešame si 250 ml mlieka s 250 ml vody.Ryžu varíme na slabom ohni za občasného miešania,lebo je tam riziko,že sa nám ryža pripáli.
- Po 10 minútach sa nám tekutina z ryže odparí a musíme k nej doliať zostávajúcich
250 ml mlieka.Nádobu zakryjeme pokrievkou a dusíme ryžu ďalších 10 - 15 minút.
- Po ďalších desiatich minútach je ryža skoro uvarená.Necháme ju zakrytú,ale už mimo tepelného zdroja.
- Pokiaľ nám ryža oddychuje,tak si zatiaľ posekáme jablká na kocky.Jablká ktoré som použil vôbec neboli nadmerne šťavnaté,takže som ich nemusel dusiť,aby sa z nich odparila voda.
- Vyšľaháme vaječné žĺtky s kryštálovým cukrom do peny.Následne pridáme k tejto zmesy mäkké maslo.Maslo by malo mať izbovú teplotu a pridávame ho k vaječnej pene na trikrát.Po vyšľahaní dostaneme hustejšiu masu.
- Pokračujeme premiešaním ryže s vaječno - maslovým dielom.Túto činnosť prevádzame varechou.Ryža nesmie byť horúca ! Do ryže s vaječnou penou pridáme aj posekané jablká.
- Vyšľaháme si penu z bielkov a pridáme ju k ryžovo - vaječnej pene.Túto zmes premiešame,len tak varechou.Robíme to opatrne,aby sme nerozbili penu.
- Ďalej,ryžovú masu vlejeme do tortovej formy ktorú sme predošle vystlali papierom určeným k pečeniu.Papier nie je potrebné natierať tukom.
- Ryžový nákyp som piekol 1 h / 180 C.
- Po miernom vychladnutí odstránime bok formy a stiahneme papier z boku torty.
- Ryžový korpus pretočíme na opačnú stranu.
- Ryžový nákyp si ozdobíme podľa svojej fantázii a možností.
- Dobrú chuť želám.