Ryžový nákyp (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Postup prípravy zvládne aj amatér.

Suroviny

Postup

  1. Ryžu opláchneme vlažnou vodou.
  2. Pomiešame si 250 ml mlieka s 250 ml vody.Ryžu varíme na slabom ohni za občasného miešania,lebo je tam riziko,že sa nám ryža pripáli.
  3. Po 10 minútach sa nám tekutina z ryže odparí a musíme k nej doliať zostávajúcich 250 ml mlieka.Nádobu zakryjeme pokrievkou a dusíme ryžu ďalších 10 - 15 minút.
  4. Po ďalších desiatich minútach je ryža skoro uvarená.Necháme ju zakrytú,ale už mimo tepelného zdroja.
  5. Pokiaľ nám ryža oddychuje,tak si zatiaľ posekáme jablká na kocky.Jablká ktoré som použil vôbec neboli nadmerne šťavnaté,takže som ich nemusel dusiť,aby sa z nich odparila voda.
  6. Vyšľaháme vaječné žĺtky s kryštálovým cukrom do peny.Následne pridáme k tejto zmesy mäkké maslo.Maslo by malo mať izbovú teplotu a pridávame ho k vaječnej pene na trikrát.Po vyšľahaní dostaneme hustejšiu masu.
  7. Pokračujeme premiešaním ryže s vaječno - maslovým dielom.Túto činnosť prevádzame varechou.Ryža nesmie byť horúca ! Do ryže s vaječnou penou pridáme aj posekané jablká.
  8. Vyšľaháme si penu z bielkov a pridáme ju k ryžovo - vaječnej pene.Túto zmes premiešame,len tak varechou.Robíme to opatrne,aby sme nerozbili penu.
  9. Ďalej,ryžovú masu vlejeme do tortovej formy ktorú sme predošle vystlali papierom určeným k pečeniu.Papier nie je potrebné natierať tukom.
  10. Ryžový nákyp som piekol 1 h / 180 C.
  11. Po miernom vychladnutí odstránime bok formy a stiahneme papier z boku torty.
  12. Ryžový korpus pretočíme na opačnú stranu.
  13. Ryžový nákyp si ozdobíme podľa svojej fantázii a možností.
  14. Dobrú chuť želám.