Ryžový nákyp fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 15. januára 2013
Ryžový nákyp (fotorecept)
Foto: babkamt

Dnes som na obed urobila ryžový nákyp. Už sme prejedení mäsa.

40 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
100 g
2 ks
100 g
3 ks
1 štipka
 na vytretie pekáča
 na posypanie pekáča
3 dl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravila som si potrebné suroviny na ryžový nákyp.Sú to ryža , maslo , mlieko , vajíčka , vanilkový cukor a kryštálový cukor. Na obrázku mi chýba kokos. Ten som si zmyslela dať až neskôr.Kým som toto fotila , už som mala odváženú ryžu na sporáku.Ryžu som umyla najprv v studenej , potom v teplej vode.K ryži som pridala štipku soli.K polomäkkej ryži som pridala 3 dcl mlieka.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Oddelila som si bielka od žľtkov.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Žĺtka som vymiešala s polovicou cukru 100 g masla a vanilkovými cukrami.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bielka som vyšľahala s druhou polovicou cukru.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vymastila som si plech. Vysypala som ho kokosovou múčkou. Zostala z vianočného pečenie - treba ju minúť.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ryžu som vyniesla na dvor , nech mi skôr vychladne. Potom som ju pridala do vymiešaných žĺtkov s cukrom , maslom a vanilkou.Nakoniec som po častiach zľahka zamiešala tuhý sneh.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyliala som to na pripravený plech.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rúru som vyhriala na 180 °C . Piekla som ho asi 40 minút. Treba ešte chvíľočku počkať , kým trochu vychladne. Na odrezaný kúsok som dala trochu práškového cukru. Môže sa podávať so zaváraným ovocím. Manžel chcel marhule a čerešne.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
aj my to máme radi ja zvyknem polovicu vyliat ryžovej hmoty na plech na to poukladať mrazené slivky a zaliať druhou polovicou ryže a ked sa dopečie ešte dám na vrch bielka vymiešané s cukrom a na 5 min zapiecť .... ináč postup mám ten istý a podávame s kompotom....
u nás je táto skvelá fajnotka často.-)je to skvelá sladkosť, ktorá mi chutí aj na druhý deň rovnako ako čerstvá...a na to veľa chutného ovocia so šťavou...parádne jedlo.-)))
@Babkamt mam dotaz - píšeš ,,k polomekej ryži dáš 3 dcl mlieka,, kde si ju ,,uvarilla,, do polomeka ??????
...v škole som to nelúbil ,ale teraz by som ju skúsil - unas sa to nevarý, tak skúsenosť chýbá
@marijanka712 manžel nemá rád ak dám ovocie do nákypu.Preto ho dávam len ako prílohu. Niekedy aj ja dávam sneh aj na vrch nákypu. Teraz som ho nedala.@izabella929 tiež ho môžem aj studený na druhý deň. @gordonko ryžu zo začiatku varím vo vode. Až neskôr pridám mlieko , lebo strašne kypí a mne sa nechce umývať sporák. Krásne vonia po vanilke.Tú dávam do nákypu a ešte ho upečený posypem zmiešaným práškovým cukrom s vanilkou.
Na ryžový nákyp sa chystám už dlhší čas, brúsim si naň zuby( umelé), ale keď poviem mužovi, že ho idem robiť, tak ma odradí,ale už sa ho pýtať nebudem, ak nechce, nech neje. Ja tiež jem aj to, čo mne nechutí, kvôli nemu.
@mesiar50 Som zvedavá či ti bude chutiť . @evanaaa netreba sa vždy pýtať našich polovičiek čo variť.Ja som na tom tiež tak , že varím to , čo má manžel rád. Ale našťastie zje aj nákyp.Ale hádam jediné , čo mi nezje sú kasputové fliačky. Preto ich robím veeeeeľmi zriedka.
@babkamt ,@evanaaa , pripomenuli ste mi jeden starý vtip, ako súvisia kapustové fliačky s ryžovým nákypom..: Na skúške sa pýtajú medika: "Tak kolega, povedzte mi niečo o oku. A študent:"Oko je rovnako dôležitý orgán ako ucho. Ucho sa skladá z:...."
robim prave dnes,precitala som si tvoj postup,robime takmer rovnako,´dufam,ze sa podari,ja ale davam ovocie dovnutra.

Pridaj komentár k receptu: