Ryžovo-slivkový nákyp fotorecept

elekra - fotkaelekra, 12. februára 2013
Ryžovo-slivkový nákyp (fotorecept)
Foto: elekra

Strašne dávno som ho nerobila. Snáď odkedy odišla naša Lucka z domu, ona má rada sladké jedlá. Ale šetrná strava sa dodržiavať musí, nuž Zobraziť celý popisStrašne dávno som ho nerobila. Snáď odkedy odišla naša Lucka z domu, ona má rada sladké jedlá. Ale šetrná strava sa dodržiavať musí, nuž som sa k nemu vrátila.

4
porcie
20 minút
príprava
10/20 minút
na 150 °C

Postup

  1. 1

    Ryžu som prebrala a prepláchla najskôr horcou a potom studenou vodou a nechala odkvapkať.

    Ryžovo-slivkový nákyp (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým som si do kastróla dala zohriať mlieko s kvapkou vody, vanilínovým cukrom a štipkou soli.

    Ryžovo-slivkový nákyp (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som odkvapkanú ryžu a uvarila hustú kašu. Ryžu som miešala, kým nevsiakla do seba všetko mlieko, potom som ju nechala pod pokrievkou ešte dôjsť. Do hotovej som primiešala za hrsť hrozienok a nechala vychladnúť.

    Ryžovo-slivkový nákyp (fotorecept) - obrázok 3
  4. Medovníky
  5. 4

    Tri vajíčka som si rozdelila, bielky som vyšľahala so štipkou soli do tuhej peny,

    Ryžovo-slivkový nákyp (fotorecept) - obrázok 4
  6. 5

    žĺtky s cukrom

    Ryžovo-slivkový nákyp (fotorecept) - obrázok 5
  7. 6

    som tiež našľahala do peny

    Ryžovo-slivkový nákyp (fotorecept) - obrázok 6
  8. 7

    a pridala do nej vychladenú uvarenú ryžu.

    Ryžovo-slivkový nákyp (fotorecept) - obrázok 7
  9. 8

    Zľahka som obidve masy premiešala a pridala aj tuhý sneh.

    Ryžovo-slivkový nákyp (fotorecept) - obrázok 8
  10. 9

    Zapekaciu misu som vymazala maslom,

    Ryžovo-slivkový nákyp (fotorecept) - obrázok 9
  11. 10

    polovicu zmesy som dala do zapekacej misky, poukladala som na ňu zavárané slivky,

    Ryžovo-slivkový nákyp (fotorecept) - obrázok 10
  12. 11

    zaliala zvyšnou ryžovou zmesou

    Ryžovo-slivkový nákyp (fotorecept) - obrázok 11
  13. 12

    a dala zapiecť do rúry na 150 °C cca 15-20 minút. Takto vyzeral nákyp po upečení.

    Ryžovo-slivkový nákyp (fotorecept) - obrázok 12
  14. 13

    Nechala som trochu vychladnúť a podávala som s čerešňovým kompótom a poliate šťavou z kompótu.

    Ryžovo-slivkový nákyp (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

mirkamt
jééj, takýmto nákypom by som sa nedala dlho núkať, vyzerá krásne ;-) Tiež som na sladké jedlá ako vaša Lucka.
rea1
akurát na budúci týždeň si ho dcéra "objednala", len s marhuľami. robím ho presne tak, ako ty ale do variacej sa ryže ešte pridávam paličku škorice a pár klinčekov.
evanaaa
Tiež robievam takisto a presne so slivkami sa chystám ho urobiť, len muž stále odmieta, že mu z ryže stúpne cukor, podľa mňa si namýšľa, veď všetko robievam so sladidloma ani múky biele pri pečení a varení nepoužívam.Ale už sa nebudem pýtať a spravím ho ako ty.
rea1
@evanaaa a nedalo by sa mužovi nahovoriť, že si zohnala špeciálnu nízkosacharidovú ryžu? len ma tak napadlo. môj bývalý zo seba robil nesmierneho odborníka a gourmeta ale napr. že som ho pol roka kŕmila fašírkami zo sójovej drviny, tak na to neprišiel, hoci verejne vyhlasoval, že "to pozná každý debil, že je v niečom sója, kto by to žral". a kamaráti sa strašne bavili. takže ak ten tvoj sobášený nechodí sám na nákupy, možno by uveril a mala by si pokoj. :-)
elekra
@evanaaa , tak taký istý problém mám s mojou polovičkou aj ja.... Občas ho ale ignorujem a keďže nie je nič iné, zje aj ryžu.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha