Foto: elekra
Strašne dávno som ho nerobila. Snáď odkedy odišla naša Lucka z domu, ona má rada sladké jedlá. Ale šetrná strava sa dodržiavať musí, nuž Zobraziť celý popisStrašne dávno som ho nerobila. Snáď odkedy odišla naša Lucka z domu, ona má rada sladké jedlá. Ale šetrná strava sa dodržiavať musí, nuž som sa k nemu vrátila.
porcie
príprava
na 150 °C
Postup
-
1
Ryžu som prebrala a prepláchla najskôr horcou a potom studenou vodou a nechala odkvapkať.
-
2
Medzitým som si do kastróla dala zohriať mlieko s kvapkou vody, vanilínovým cukrom a štipkou soli.
-
3
Pridala som odkvapkanú ryžu a uvarila hustú kašu. Ryžu som miešala, kým nevsiakla do seba všetko mlieko, potom som ju nechala pod pokrievkou ešte dôjsť. Do hotovej som primiešala za hrsť hrozienok a nechala vychladnúť.
-
4
Tri vajíčka som si rozdelila, bielky som vyšľahala so štipkou soli do tuhej peny,
-
5
žĺtky s cukrom
-
6
som tiež našľahala do peny
-
7
a pridala do nej vychladenú uvarenú ryžu.
-
8
Zľahka som obidve masy premiešala a pridala aj tuhý sneh.
-
9
Zapekaciu misu som vymazala maslom,
-
10
polovicu zmesy som dala do zapekacej misky, poukladala som na ňu zavárané slivky,
-
11
zaliala zvyšnou ryžovou zmesou
-
12
a dala zapiecť do rúry na 150 °C cca 15-20 minút. Takto vyzeral nákyp po upečení.
-
13
Nechala som trochu vychladnúť a podávala som s čerešňovým kompótom a poliate šťavou z kompótu.
Diskusia k receptu