Foto: janikbj
porcie
Postup
-
1
Guľatú ryžu si prepláchneme a zalejeme vodou trošku nad jej povrch. Pridáme štipku soli, trošku masla a na malom ohni varíme za častého miešania kým sa voda neodparí. Po odparení zase prilejeme vodu, aby bola na úrovni ryže. Takto zopakujeme ešte raz. Ryža by mala byť napoly uvarená. Po odparení tretej dávky vody dolejeme mlieko a za častého miešania a postupného dolievania mlieka uvaríme hustú ryžovú kašu. Osladíme ju podľa vlastnej chuti a necháme vychladnúť (sem-tam premiešame).
-
2
Do vychladnutej ryžovej kaše vmiešame hustý smotanový jogurt alebo kyslú smotanu. Na 1dl suchej ryže som použila 1 kelímok bieleho jogurtu, ale môžete aj viac, podľa toho,akú konzistenciu dezertu si želáte. Ak treba, masu ešte dosladíme.
-
3
Kompótové marhule nakrájame na menšie kúsky. Šťavu dáme variť a keď sa zohreje, pridáme do nej kúsky marhúľ a v troche šťavy rozmiešaný Zlatý klas. Uvaríme si polohustý "puding". (Na 2dl šťavy aj s marhuľami tipujem tak 2 ČL Zl. klasu). Necháme trochu vychladnúť.
-
4
Smotanovú ryžu vrstvíme s mierne vychladnutým marhuľovým "pudingom" do pohárov a necháme poriadne vychladiť. Z 1dl suchej ryže mi vyšli 2 porcie - také, ako sú na obrázku. Pozn.: takýto marhuľový "puding" používam aj do čokoládových tort. Parádne sa hodí ku tvarohovému alebo klasickému vanilkovému krému.
Diskusia k receptu