Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Rýchly tvarohový koláč

hviera - fotkahviera, 21. apríla 2018
Rýchly tvarohový koláč
Foto: hviera
15 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

12 dkg
2 ks
20 dkg
25 dkg
2 kávové lyžičky
0,5 dcl
2 kávové lyžičky




Postup

  1. 1

    Zmäknuté maslo vymiešame s múkou, asi troma polievkovými lyžicami medu a jedným žĺtkom. Na vymastený, múkou vysypaný plech poroztláčame cesto, vrátane horných okrajov.

  2. 2

    Dáme do rúry predpiecť, cca 10 minút. Keď je cesto napoly upečené, vyberieme a necháme chvíľu vychladnúť.

  3. 3

    Medzitým vymiešame tvaroh, 1 žĺtok a med (asi 2 - 3 polievkové lyžice, podľa toho, kto má ako rád sladké). Podľa toho, aký máte tvaroh, je možné pridať kukuričný škrob (1 - 2 kávové lyžičky) a smotanu na šľahanie. Ak je tvaroh jemný, tieto sa dajú vynechať. Pridáme hrozienka, alebo čokoľvek iné. Mala som ešte otvorený v chladničke slivkový kompót, išiel tam aj ten.

  4. 4

    Zmes nanesieme na napoly upečené cesto a navrch ešte rozotrieme sneh ušľahaný z bielkov a práškového cukru a dopečieme (cca 20 - 30 minút).

Diskusia k receptu

haji
Recept vypadá dobře, jen prosím napiš průměr formy - vidím, že jsi dávala do kulatej. S medíkem je koláč určitě výborný, mám tu chuť ráda. Díky za receptík.
rulik
to by zaujímalo aj mňa, mám plytký väčší a hlboký, klasickú formu rozopínaciu(asi ako na tortový korpus)
hviera
@Haji (21.4.2018 13:31)

28 cm je priemer tortovej formy, množstvo cesta bolo akurát na tento priemer. výšku mám 3cm.
1x haji
hviera
@Rulik (21.4.2018 16:53)

rozopínaciu tortovú formu by som v tomto prípade nepoužila, lebo to cesto sa v prvý deň dosť lámalo. druhý deň je už lepší, ale je to skôr na jedenie vidličkou/lyžičkou, než do ruky... je to také krehšie cesto.
rulik
@Hviera myslíš, že keby som ju otvoril, že by mohlo ako vytiecť, lepšie sa porcuje, lebo tá druhá má 32 cm a aby to nebola len taká tenká placka, uvidím, podľa množstva cesta sa zajtra rozhodnem, prípadne dám vedieť, už teraz mám chuť

1x haji
motyka
Zaujal ma. Tvarohové máme radi. Keby som chcela na riadny menší obdĺžnikový plech, tak zdvojnásobniť dávku?
hviera
@Rulik (21.4.2018 18:10)

vytiecť by mohla plnka hneď po upečení, ak by si nedal na kraje. ináč by sa ti len lámalo cesto.
Toto čo som robila je tak 1 cm hrubé cesto. vedela by som si predstaviť aj tenšie, mám radšej viac plnky :)
hviera
@Motyka (21.4.2018 18:49)

asi hej, buď dvojnásobok, alebo 1,5 násobok. Záleži aj, či by vám vadilo, keby bolo cesto hrubšie.
1x motyka
rulik
@Hviera mám rcp aj na koláč 2x250 g tvarohu, ale tam sa nejako neprepečie plnka, zostáva v strede dosť veľmi tekutá, používam hrudkovitý Levický tvaroh 38% tuku, možno keby som použil jemný tvaroh, ale tie sú zase málo tučné
tento som akurát načal, nie je veľmi vysoký, ale je výborný, mal som asi menšie vajcia, tak bolo menej snehu, aj cesto drží pokope, takže vyzerá dobre a aj tak chutí, dík
hviera
@Rulik (22.4.2018 15:16)

nemáš zač :)
a tiež mám jeden recept s ovocím a jemným tvarohom, 500 g, a neprepečie sa to. Toto som mala domáci tvaroh, a ten bol, čo sa týka konzistencie, asi ako ten čo je v kelímku 250 g (stred medzi jemným a hrudkovitým)
rulik
@Hviera ukľudnila si ma, myslel som, že ja robím niečo špatne, dával som horný-dolný ohrev a stred ostal aj tak tekutý, nedopečený(na tamtom)
hviera
@Rulik (23.4.2018 15:04)

je to asi množstvom, ale do druhého dňa - mám pocit - to zvykne stuhnúť
rulik
včera som piekol zväčšenú verziu, pridal som 1 tvaroh do neho 1 žĺtok naviac a trochu smotany, aj na sneh som mal potom 3 bielka, teraz to už bolo ono, bol to ozajstný tvarohový koláčik, všade sa prepiekol

1x hviera