Rýchly tvarohový koláč
Foto: hviera
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Zmäknuté maslo vymiešame s múkou, asi troma polievkovými lyžicami medu a jedným žĺtkom. Na vymastený, múkou vysypaný plech poroztláčame cesto, vrátane horných okrajov.
- 2
Dáme do rúry predpiecť, cca 10 minút. Keď je cesto napoly upečené, vyberieme a necháme chvíľu vychladnúť.
- 3
Medzitým vymiešame tvaroh, 1 žĺtok a med (asi 2 - 3 polievkové lyžice, podľa toho, kto má ako rád sladké). Podľa toho, aký máte tvaroh, je možné pridať kukuričný škrob (1 - 2 kávové lyžičky) a smotanu na šľahanie. Ak je tvaroh jemný, tieto sa dajú vynechať. Pridáme hrozienka, alebo čokoľvek iné. Mala som ešte otvorený v chladničke slivkový kompót, išiel tam aj ten.
- 4
Zmes nanesieme na napoly upečené cesto a navrch ešte rozotrieme sneh ušľahaný z bielkov a práškového cukru a dopečieme (cca 20 - 30 minút).
Tiež tvarohový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
28 cm je priemer tortovej formy, množstvo cesta bolo akurát na tento priemer. výšku mám 3cm.
rozopínaciu tortovú formu by som v tomto prípade nepoužila, lebo to cesto sa v prvý deň dosť lámalo. druhý deň je už lepší, ale je to skôr na jedenie vidličkou/lyžičkou, než do ruky... je to také krehšie cesto.
vytiecť by mohla plnka hneď po upečení, ak by si nedal na kraje. ináč by sa ti len lámalo cesto.
Toto čo som robila je tak 1 cm hrubé cesto. vedela by som si predstaviť aj tenšie, mám radšej viac plnky :)
asi hej, buď dvojnásobok, alebo 1,5 násobok. Záleži aj, či by vám vadilo, keby bolo cesto hrubšie.
tento som akurát načal, nie je veľmi vysoký, ale je výborný, mal som asi menšie vajcia, tak bolo menej snehu, aj cesto drží pokope, takže vyzerá dobre a aj tak chutí, dík
nemáš zač :)
a tiež mám jeden recept s ovocím a jemným tvarohom, 500 g, a neprepečie sa to. Toto som mala domáci tvaroh, a ten bol, čo sa týka konzistencie, asi ako ten čo je v kelímku 250 g (stred medzi jemným a hrudkovitým)
je to asi množstvom, ale do druhého dňa - mám pocit - to zvykne stuhnúť