Rýchly jablkový koláč z lístkového cesta fotorecept
Foto: pusta
Včera v podvečer sme mali milú návštevu, pripravila som im tento rýchly jablkový koláč z lístkového cesta, v tomto sychravom počasí chutil vynikajúco s Zobraziť celý popisVčera v podvečer sme mali milú návštevu, pripravila som im tento rýchly jablkový koláč z lístkového cesta, v tomto sychravom počasí chutil vynikajúco s horúcim citrónovým čajom. Recept pochádza z francúzskej kuchyne.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Pás lístkového cesta som rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 2 až 3 mm, rozdelila. Odporúčam kúpiť hlbokozmrazené lístkové cesto Dobroty od babičky Kláry, kde sú v jednom balení 3 pláty, je veľmi kvalitné, výborne sa mi osvedčilo.
-
2
Rozvaľkané cesto som pokrájala na menšie pravidelné obdĺžniky a položila som ich na plech vystlaný pečiacou fóliou.
-
3
Jablká som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, rozdelila na štvrtinky, zbavila som ich stopky a jadrovníka, pokrájala na tenké plátky.
-
4
Lístkové cesto som potrela vrstvou domáceho marhuľového lekváru tak, aby po obvode zostal voľný pás asi 1,5 cm široký.
-
5
Na vrstvu marhuľového lekváru som poukladala plátky pripravených jabĺk,...
-
6
...ktoré som hojne posypala mletou škoricou.
-
7
Vložila som pripravené jablkové koláče piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som ich do ružova , kým krásne nenalístkovali - u mňa to bolo 15 minút, každý si čas a teplotu prispôsobí podľa pečenia vlastnej rúry.
-
8
Jablkové koláče som posypala cez sitko práškovým cukrom a hned som ich podávala s horúcim lipovým čajom s citrónom, tieto koláče treba podávať ešte teplé, nesmú vychladnúť, lebo najlepšie chutia, ked sú ešte vlažné.
-
9
iný záber: Je to jednoduchý a rýchly jablkový koláč z lístkového cesta z francúzskej kuchyne, je mimoriadne chutný, v ktorom sa snúbi pikantná chuť marhuľového lekváru s kyslými jablkami a škoricou, chuť zvýrazní jemné posypanie práškovým cukrom.Tento jablkový koláč je skvelým pohostením, vhodný aj inokedy a výborný aj pre deti, nie je náročný na prácu, chutí úžasne.
dala si tu aj pre mňa vhodný tip..jednoduchý..temer bezprácny..jablčkový..aj lacný..o to viac bude chutiť "líp"..:-)
prestaň už..!!..kedy už bude z teba zrelý muž..??
:-(
radsej si dvakrat precitaj, ked tazsie chapes, ale myslim ze tebe nejde o postup, kedze sa ti uz na zaciatku urobilo z kolace zle ;-)
ja take recepty, kde ma odradi uz titulne foto ani neotvaram (skus nieco take implementovat do svojho zivota)
vdaka pusta
Budem Ťa citovať: "radsej si dvakrat precitaj, ked tazsie chapes"
V popise receptu bod 7 citujeme:
"piekla som ich do ružova , kým krásne nenalístkovali - u mňa to bolo 15 minút, každý si čas a teplotu prispôsobí podľa pečenia vlastnej rúry."
na tenko nakrajane jablka a na tenko rozvalkane listkove cesto (co vidim na obrazku) su podla mojho nazoru za 15 min pri 200°C upecene akurat (moze zavisiet tiez od rury)
avsak neviem preco stracas cas pod receptom, z ktoreho sa ti urobilo zle uz pri pohlade na fotku?!
ospravedlnujem sa @pusta , uz tu reagovat nebudem
Lístkove cesto sa má piecť 20-30 min. Na vysokej teplote, ideálne 250°C asi 10 min a potom stiahnuť na 150-170°C. Lístkove cesto je mastné a keď sa pečie na nízkej teplote, masť povyteká z cesta a zostane suché... Toto viem a to som chlap. :)
Mne prišlo zle z tej klávesnice, vľavo hore na fotke, ako je zašpinená medzi klávesami... Nie z koláča... Pletieš si pojmy a dojmy...
Ale už dosť, lebo zasa dostanem "po ušoch" :)
Pekný piatok prajem - padla :)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk
čudujem sa, že @redakcia pri sprostých komentároch po výzve a dokonca vulgarizmoch nezasiahla...
kupim listkove cesto a dnes je na veceru
lacný, rýchly, dobrý, málo surovín :-)
dakujem za pochvalu
teší ma, že si môj koláčik aj upiekla a že chutil :-)
a to ostatné, máš úplnú pravdu. súhlasím :-)
dakujem za vyskúšanie, za pochvalu a skvelú správu.
potešila si ma.
no podaktorí rýpať musia, to je ich hobby...
dakujem za pochvalu.
@redakcia to vidí, má dokonca v pravidlách, že nebude tolerovať vulgarizmy a urážky, ako vidíš @redakcia nielen urážky , ale aj vulgarizmy toleruje...a to napriek vlastným pravidlám!!!
nemá význam vsvetľovať, však @redakcia im dala tým pádom zelenú, žiaľ
@marcel83 len poukázal na nechutne zašpinenú klávesnicu na fotke. Keď máte doma svinčík, aspoň si prezrite fotku pred vložením. Je to Vaša vizitka.
K receptu. Koláč mohol byť chutný,ale robila by som ho s nastrúhanými jablkami. Lepšie sa hodia strúhané podľa mňa na koláč, ako kusy.
..." Nie je predsa riťolezka plus jeden riťolez tejto "dámy" a to je veľmi nebezpečné..."
si presne taká istá, ko toto citovanie :-)
Ad2. Ja som nikde netvrdila, že môj je dokonalý.
Ad3. Nahlásila som Váš komentár.
nemusela som to spraviť ja DDDDD
tú vašu, citujem vás: "svinčíkovskú" pusu si otierajte leda ak o seba :-
a to tykanie?
n nezbláznite sa z toho, pardon, nevšimla som si :-)
určite som nepoužila vulgarizmy :-)
no, uvidíme...
presne tak, šikovný recept, rýchla príprava, z málo surovín :-)
dakujem za uznanie a 5*
vážim si tvoju morálnu podporu a dakujem za pochvalu, za tvoje milé slová :-)
dakujem za peknú pochvalu :-)
priznavam, som leniva stat hodiny pri sporaku a recepty ako tento ma vzdy potesia - zjedeny bol este teply, takze dalsia varka nabuduce :-)
dakujem za pochvalu a morálnu podporu.
dakujem, že si sa o ten nápad podelila.
máš pravdu, je to skvelý zákusok, rýchly a použité suroviny nesklamú.
dakujem za peknú pochvalu a morálnu podporu :-)
je skvelé, že máš domáce vlastné jablká.
teší ma, že nepodporuješ takých varecháčov...ja tiež nie.
dakujem za morálnu podporu a pochvalu receptu.
Prajem Pekný víkend tebe a všetkým slušným varecháčom.
bdem ada, ak vyskúšaš aj ty.
receppt je krásny, jednoduchý a rýchly.
dakujem ti za krásne hodnotenie.
nie som zdatná v pečení, ale tento zákusok sa mi perfektne vydaril a naša návšteva náležite ocenila, vypýtali si receptík, čo ma veľmi potešilo.
dakujem za tvoje uznanie mojej práce, vieš som slušný človek, ktorý sa podakuje za pekné hodnotenie, potešila si ma :-)
zároveň dakujem za skvelú správu o odskúšaní.
vy ste mi prvá drzo tykala už v deň kedy ste prišla na varechu, ak vám neslúži pamäť už v tomto veku, len pripomeniem:
varecha.pravda.sk/recepty/jednoduchy-nemieseny-spaldovy-c...
" target="_blank" class="linkavkomente"> varecha.pravda.sk/recepty/jednoduchy-nemieseny-spaldovy-c...
inak ten vami zatracovaný chlieb si uložilo do KK až 184 varecháčov a je na 8. mieste z 15-tich medzi TOP receptami za oktober 2014:
varecha.pravda.sk/recepty/jednoduchy-nemieseny-spaldovy-c...
" target="_blank" class="linkavkomente"> varecha.pravda.sk/recepty/jednoduchy-nemieseny-spaldovy-c...
trollujete špeciálne len moje recepty,sama nič nepridávate, máte strach, že sa na vás zniesla oprávnená kritika DDDDD
vaše tykanie si vyprosím!!!
Nie nemám strach. Rozdiel medzi nami je ten, že ja viem, že moje recepty nie sú vhodné na pridanie, tak ich nepridám, kdežto Vy ich máte tiež väčšinou otrasné, ale pridáte. Potom sa nečudujte, že sa po Vás každý vozí, keď ešte aj klamete v každom jednom recepte. Či už je to lístkové cesto od starej tetušky (mimochodom na tento koláč prečo nerobila s radosťou cesto?), alebo všetko máte domáce (aj morskú soľ hádam...), alebo máte na fotke nechutne špinavú klávesnicu a keď na to niekto upozorní, ešte sa hráte na urazenú, že "no a čo keď mám!"
Trocha sebareflexie, pokory, úcty k ostatným, zdravého rozumu a pôjde to, uvidíte.
Peknú nedeľu - idem obed variť. :)
len by som rada videla konečne váš recept, ked už všetko tak dobre viete, ovládate a poznáte.
tykať ste mi začala vy sama, netvárte sa, že neviete, kedy to bolo.
ten recept je aj pod linkom dobre rozpoznateľný.
je veľmi zaujímavé, že sa interesujete len o moje recepty a s jasným zámerom.
neurážajte vy a nebudete urážaná ani vy.
s vykaním od takej ženy ako ste vy, som absolútne zajedno, mala ste tak spraviť od začiatku.
dakujem.
informácia pre ostatných, že @tatranocka zabudla dodať, že cesto potom nepatrične zvlhne a budete mať vo výsledku "BLATO", ak budete robiť podľa nej :DDDDDDDD
nech dá svoj vlastný recept a uvidíte presne :-)))
to isté sa stane, ak spravíte podľa @jj
tento môj už robili varecháči a bez ujmy, chutný, rýchly a dobrý
presvedčia vás komentáre vyššie od varecháčov vyššie, ktorí ho už aj vyskúšali.
dakujem všetkým tým mojim priaznivcom,ktorým sa práve tento môj recept páči, dali mi svoj lajk a zdieľajú ho. :-)))
vaša priazeň nesmierne ma teší, dakujem vám a prajem, aby vám aj tento môj jablkový koláč výborne chutil :-)
@tatranocka má 100% pravdu.A vám nedochádza,že vám vynikajúce kuchárky na vareche nekomentujú recepty,prečo asi ?
spomínam si, že hlavne v 16 rr ste bola znalkyňou zahraničnej kuchyne, vy sqama ste to vtedy o sebe ráčila vyhlásiť, ked ste mohla v tom veku v interhoteli maximálne tak riady umývať DDDDDD
tiež tu na vareche máte až 3 slávne recepty na likéry, nič viac :-)
dokážete mlieť len nezmysly pusou DDDDD
pozrite si svoje recepty na Vareche, toľká úbohosť od samozvanej špecialistky na svetovú kuchyňu, že vám nie je hanba :-)
Griotka 26. júna 2011 o 10:28
Višňový likér 25. júna 2011 o 19:30
Rascový likér 4. marca 2011 o 17:53
Ďalšie recepty 0
mne vôbec nezáleží na tom, čo si myslíte vy a vám podobní.
moje podľa vás "otrasné" recepty sa nachádzajú na viacerých portáloch na varenie, rôznych blogoch, v časopisoch, novinách, dokonca v Židovských novinách a nie jeden. vyhrali I. miesto na prvýkrát v nejednej súťaži i tu na Varecha.sk opakovane
všade ma slušne poprosili o súhlas na uverejnenie.
aj tu na Varecha sk sú mnohé na titulke, aj dnes, každý mesiac medzi najlepšími 15 TOP receptami Varecha.sk, aj tento mesiac veľmi slušné umiestnenie a uloženie do KK :-)
pochváľte sa, kde sú tie vaše "vynikajúce" recepty a vám podobných uverejnené, kto ich už podľa vás robil či aspoň pozirívne komentoval??? stačí sa pozrieť do vášho profilu.
blahoželám vám k úspechu pochybného znalca a k úspechu vašich úžasných receptov. DDDDD
viete, čo mi môžete - spraviť len jednu láskavosť, aj tú iba vtedy, ak vám to dovolím.
Prajem Vám Pekný večer :-)
Naj
Keby si bola na úrovni dámy, určite by si neodpovedala , takto :
citujem tvoju reakciu: je mi ľúto, ale odpovedám iba na rovnakej úrovni, ako mi napíšu. :-)
Keby si bola na úrovni, zdržala by si sa vôbec odpovedi, je to vidieť vo všetkých tvojich akých koľvek reakciach na tvoje komentovanie druhých prispievateľov. Môžeš si písať aj ódy k receptom, každý ťa už pozná, nikto si ťa preto nebude vážiť, lebo si taká aká si, na to netreba byť ani staršia aby si tomu porozumela.
Len toľko, bola teraz vhodná príležitosť sa k tomu vyjadriť, ináč som ťa vyradila z mojich komentov pri tvojich aj ked si myslím dobrých receptov.
Čudujem sa len tým čo ťa poznajú, že vôbec reflektujú na tvoje recepty, lebo pri nich sú len vášne a urážky, hlavne od teba.
PROSÍM ŤA , NEPRAJEM SI, ABY SI REAGOVALA NA KOMENT, bolo by to zbytočné, lebo tvoju odpoved už vopred poznám .
Bude dobre, keby si sa dokázala ovládať !!!!
o úrovni dámy by sa dalo bez urážky diskutovať aj u teba.
ja žiadne vulgarizmy nepoužívam a nechodím nikoho zhadzovať pod jeho recepty, vravím: zhadzovať.
spomínam si na tvoj komentár pre @angast pri jeho rp Jahňacie kolienka a iné. tie ti veru neslúžia ku cti.
u mňa si mala tiež veľa štipľavých komentárov napr. pri Rýchlokvasenej kapuste, lebo tebe zhnila a pritom tvoju kapustu si nerobila podľa mňa, aj pod inými mojimi receptami. potom sa síce ospravedlnila, lenže už si ma zhodila, takže bezcenné.
pokiaľ ide o Sandru Tamerovú, používaš výraz, že ma "pustila z reťaze". Prepáč, jedna inteligentná žena sa jednoducho takto nemôže vyjadriť.
tak to nebolo.
Sandra je na rozdiel od teba jedna veľmi inteligentná dáma, nikdy nikoho nezhodila, neurazila, bola za každých okolností objektívna a vždy dodržala slovo, mne veľmi pomohla, vysoko si ju za toto všetko vážim.
mne vôbec nevadí, že si ma vyradila zo svojich komentov k mojim receptom, pretože tvoje komenty sú protichodné /raz chváliš, inokedy pre to isté haníš/ a väčšinou nie sú k receptu, ale k osobe, o to ja naozaj nestojím.
nemusím spievať ódy na svoje recepty, za mňa hovorí moja práca, nie reči.
rovnako si mala proti mne nepekné príspevky v rôznych diskusiách a to také, ktoré ti neslúžia ku cti.
tí, čo ma poznajú, práve preto že ma poznajú, reflektujú na moje recepty, zatiaľ čo ty ma vôbec nepoznáš a dovolíš si ma hodnotiť.
dovolím si povedať, že nikto tu nikoho nepozná.
to nie je io vzdelaní, to je o výchove, o cite pre spravodlivosť, objektívnosti, predovšetkým o charaktere a iných hodnotách komentujúceho.
záverom, ak ti môžem a smiem poradiť v dobrom a bez urážky, ak si nepraješ, aby som reagovala na teba, potom TY UŽ NEREAGUJ NA MŇA, NEPÍŠ MI UŽ TU A ANI NIKDE INDE.
DAKUJEM.
teraz môžete všetci hodiť do mňa kameňom, ale až potom, ak ste bez viny!
Preto vas vsetkych ziadame, aby se sa zdrzali komentarov, ktore len slovne napadaju a nevyjadruju sa priamo k receptu. Dakujeme.
dovolím si povedať, že nikto tu nikoho nepozná."
Ako to teda je? Pozna ci nepozna?
Na druhej strane si myslím, že Slovensko niekedy, žiaľbohu, a niekedy je to aj chvalabohu, že žiaľbohu, že na Slovensku predsa len tá pracovná sila je ešte stále lacnejšia a teraz, chvalabohu, že je lacnejšia.