Rýchly jablkový koláč z lístkového cesta (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Včera v podvečer sme mali milú návštevu, pripravila som im tento rýchly jablkový koláč z
lístkového cesta, v tomto sychravom počasí chutil vynikajúco s horúcim citrónovým čajom.
Recept pochádza z francúzskej kuchyne.
12 kusov porcií |
10 minút príprava |
15 minút na 200 °C |
Postup
- Pás lístkového cesta som rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 2 až 3 mm, rozdelila.
Odporúčam kúpiť hlbokozmrazené lístkové cesto Dobroty od babičky Kláry, kde sú v jednom balení 3 pláty, je veľmi kvalitné, výborne sa mi osvedčilo.
- Rozvaľkané cesto som pokrájala na menšie pravidelné obdĺžniky a položila som ich na plech vystlaný pečiacou fóliou.
- Jablká som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, rozdelila na štvrtinky, zbavila som ich stopky a jadrovníka, pokrájala na tenké plátky.
- Lístkové cesto som potrela vrstvou domáceho marhuľového lekváru tak, aby po obvode zostal voľný pás asi 1,5 cm široký.
- Na vrstvu marhuľového lekváru som poukladala plátky pripravených jabĺk,...
- ...ktoré som hojne posypala mletou škoricou.
- Vložila som pripravené jablkové koláče piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som ich do ružova , kým krásne nenalístkovali - u mňa to bolo 15 minút, každý si čas a teplotu prispôsobí podľa pečenia vlastnej rúry.
- Jablkové koláče som posypala cez sitko práškovým cukrom a hned som ich podávala s horúcim lipovým čajom s citrónom, tieto koláče treba podávať ešte teplé, nesmú vychladnúť, lebo najlepšie chutia, ked sú ešte vlažné.
- iný záber: Je to jednoduchý a rýchly jablkový koláč z lístkového cesta z francúzskej kuchyne, je mimoriadne chutný, v ktorom sa snúbi pikantná chuť marhuľového lekváru s kyslými jablkami a škoricou, chuť zvýrazní jemné posypanie práškovým cukrom.Tento jablkový koláč je skvelým pohostením, vhodný aj inokedy a výborný aj pre deti, nie je náročný na prácu, chutí úžasne.