Rýchly jablkový koláč z lístkového cesta (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Včera v podvečer sme mali milú návštevu, pripravila som im tento rýchly jablkový koláč z lístkového cesta, v tomto sychravom počasí chutil vynikajúco s horúcim citrónovým čajom. Recept pochádza z francúzskej kuchyne.

12 kusov
porcií
10 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Postup

  1. Pás lístkového cesta som rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 2 až 3 mm, rozdelila. Odporúčam kúpiť hlbokozmrazené lístkové cesto Dobroty od babičky Kláry, kde sú v jednom balení 3 pláty, je veľmi kvalitné, výborne sa mi osvedčilo.
  2. Rozvaľkané cesto som pokrájala na menšie pravidelné obdĺžniky a položila som ich na plech vystlaný pečiacou fóliou.
  3. Jablká som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, rozdelila na štvrtinky, zbavila som ich stopky a jadrovníka, pokrájala na tenké plátky.
  4. Lístkové cesto som potrela vrstvou domáceho marhuľového lekváru tak, aby po obvode zostal voľný pás asi 1,5 cm široký.
  5. Na vrstvu marhuľového lekváru som poukladala plátky pripravených jabĺk,...
  6. ...ktoré som hojne posypala mletou škoricou.
  7. Vložila som pripravené jablkové koláče piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som ich do ružova , kým krásne nenalístkovali - u mňa to bolo 15 minút, každý si čas a teplotu prispôsobí podľa pečenia vlastnej rúry.
  8. Jablkové koláče som posypala cez sitko práškovým cukrom a hned som ich podávala s horúcim lipovým čajom s citrónom, tieto koláče treba podávať ešte teplé, nesmú vychladnúť, lebo najlepšie chutia, ked sú ešte vlažné.
  9. iný záber: Je to jednoduchý a rýchly jablkový koláč z lístkového cesta z francúzskej kuchyne, je mimoriadne chutný, v ktorom sa snúbi pikantná chuť marhuľového lekváru s kyslými jablkami a škoricou, chuť zvýrazní jemné posypanie práškovým cukrom.Tento jablkový koláč je skvelým pohostením, vhodný aj inokedy a výborný aj pre deti, nie je náročný na prácu, chutí úžasne.