Rýchly chlebík so zemiakmi bez kvásku fotorecept
Foto: tizian1cat
Dobrý chlebík potrebuje čas. Takže keď som večer pripravila predciestko a o 11.00 na druhý deň už chlebík voňal na mriežke, to je pre Zobraziť celý popisDobrý chlebík potrebuje čas. Takže keď som večer pripravila predciestko a o 11.00 na druhý deň už chlebík voňal na mriežke, to je pre mňa super rýchla akcia. Nešiel doňho žitný kvások, takže aj tí, ktorí ste sa ešte s týmto kváskom neskamarátili, zvládnete tento chlebík ľavou zadnou. V celom ceste sú spolu len 2g čerstvého droždia, čo je tiež jeho veľká výhoda. Znovu jeden dôkaz, že čas urobí viac, ako prekysľovanie chleba octom a inými urýchľovačmi.
na 230 °C
Suroviny
Predcesto: | |
75 g, vlažná |
|
100 g |
|
1 g, čerstvé |
|
Hlavné cesto: | |
176 g |
|
70 g, varené prelisované |
|
580 g |
|
420 g, vlažná |
|
15 g |
|
15 g |
|
1 g |
|
Postup
-
1
Večer pred dňom pečenia si zmiešame suroviny na predcesto a necháme ho prikryté kuchynskou fóliou stáť pri izbovej teplote.
-
2
Na druhý deň zmiešame všetky suroviny dokopy, miesime asi 15 minút (dá sa použiť pekárnička, program cesto). Necháme 20 minút odpočinúť a viackrát pretiahneme a preložíme cesto (technika stretch and fold). Cesto je lepkavé, pracujeme s namočenými rukami.
-
3
Techniku natiahnutia cesta a preloženia (stretch and fold) zopakujeme ešte 3x vždy v 40 minútových intervaloch.. Medzi jednotlivými prekladaniami necháme cesto odpočívať pri izbovej teplote prikryté utierkou. Nakoniec dáme cesto do okrúhlej velkej misy vystlanej pomúčenou utierkou - alebo do špecialnej ošatky na kysnutie chleba. V strede vyformujeme okrúhly otvor - aby sa nám neuzavrel, dáme tam pomúčený pohár alebo fľašu.
-
4
Necháme vykysnúť asi 1.5 hodiny prikryté utierkou. Po tejto dobe je cesto krásne vykysnuté a pripravené do pece.
-
5
Cesto preklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby spodná pomúčená strana bola navrchu. Dáme do rúry vyhriatej na 230st.C.
-
6
Pečieme asi 15 minút. Na začiatku postriekame steny rúry vodným sprejom. Po 15 minútach znížime teplotu na 200st.C a dopečieme chlebík do zlatohneda.
-
7
Necháme na mriežke vychladnúť. Odporúčam naozaj počkať s krájaním, kým chlebík vychladne. Potom sa budete môcť kochať takýmto rezom.
-
8
A toto je môj vydarený krajček chleba...
Naozaj krásny chlebík, super štruktúra!!
@palokuchki : ja som experimentátor (blíženec..:-)), ja som jeden chlieb ešte nepiekla viac ako 3x.
@julica : biga sa to predcesto vola hlavne v anglickej literatúre, Nemci používajú viac Vorteig, to sa mi zdalo vhodnejšie na použitie, keďže Varecha je veľmi široká platforma a nie každý musí poznať anglické špeciálne výrazy pre prvý kvások.
@pre všetkých, ktorí sa čudujú tomu malému množstvu kvasníc: v pôvodnom recepte bolo 0,3g sušených - čo sa už aj mne zdalo strelené, tak som to zmenila na čerstvé a trochu zvýšila množstvo.
Ked pridam viacej drozdia, necham kysnut aj "na studeno" a tieto chleby su neporovnatelne kvalitou ako tie rychlo kysnuce. Dlho mi trvalo pokial som si nasla svoje techniky aj zlozenie muky namiesam podla toho co chceme jest.
nedavno niekto pytal recept na 7 zrnny. to sa kupuju take muky?
= Ty mi pripominas mna, ked sme sem prisli - nevedeli sme jest tunajsi chlieb a tak som z jednoducheho vymysla co este by sa podarilo... niekedy isiel rovno na vysusenie prezlov, ale dnes to nelutujem, pretoze teraz aj syn pecie chlieb vo svojej rodine. /bohuzial nebol web/
Si vyborna inspiracia a verim, ze cim dalej sa ludia zacnu vracat k starym technikam pecenia a varenia / nielen z nudze/, ale hlavne preto, ze kvalita ide hufne dole kopocom...
Velmi ti fandim!
Napriek tomu ťa prosím o objasnenie. Zväčší cesto objem už počas tých prerušovaných kysnutí, alebo až v záverečnej 1,5 hodine? Pýtam sa, aby som ho aj nabudúce nekazila zbytočne pridanými kvasnicami.
Druhá otázka sa týka predcesta. Čo s tým zvyškom? Zatiaľ čaká v chladničke na tvoju odpoveď. Môžem ho tam nechať a napr. zajtra večer do neho pridať polovicu surovín (múka, voda droždie) a použiť na druhý deň? Alebo vyhodiť a zajtra začať odznova? A ak ho nechať v chladničke, ako asi dlho?
Ďakujem za odpovede a ďakujem aj za recept.
A čo sa týka šľahačky, skús pred ňou zatajiť, čo z nej chceš mať, možno potom bude poslúchať. Mne sa s ňou tak darí, že ak potrebujem jednu vyšľahanú, pre istotu kupujem dve, pre prípad, že by sa zrazila. Už sa mi to viac razy podarilo.
Jedine ak máš také presné digitálne váhy, tak stačí 0,5g.
varecha.pravda.sk/recepty/buchticky-s-kyslym-mliekom-foto...