Rýchly chlebík so zemiakmi bez kvásku (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Dobrý chlebík potrebuje čas. Takže keď som večer pripravila predciestko a o 11.00 na druhý deň už chlebík voňal na mriežke, to je pre mňa super rýchla akcia. Nešiel doňho žitný kvások, takže aj tí, ktorí ste sa ešte s týmto kváskom neskamarátili, zvládnete tento chlebík ľavou zadnou. V celom ceste sú spolu len 2g čerstvého droždia, čo je tiež jeho veľká výhoda. Znovu jeden dôkaz, že čas urobí viac, ako prekysľovanie chleba octom a inými urýchľovačmi.

40 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer pred dňom pečenia si zmiešame suroviny na predcesto a necháme ho prikryté kuchynskou fóliou stáť pri izbovej teplote.
  2. Na druhý deň zmiešame všetky suroviny dokopy, miesime asi 15 minút (dá sa použiť pekárnička, program cesto). Necháme 20 minút odpočinúť a viackrát pretiahneme a preložíme cesto (technika stretch and fold). Cesto je lepkavé, pracujeme s namočenými rukami.
  3. Techniku natiahnutia cesta a preloženia (stretch and fold) zopakujeme ešte 3x vždy v 40 minútových intervaloch.. Medzi jednotlivými prekladaniami necháme cesto odpočívať pri izbovej teplote prikryté utierkou. Nakoniec dáme cesto do okrúhlej velkej misy vystlanej pomúčenou utierkou - alebo do špecialnej ošatky na kysnutie chleba. V strede vyformujeme okrúhly otvor - aby sa nám neuzavrel, dáme tam pomúčený pohár alebo fľašu.
  4. Necháme vykysnúť asi 1.5 hodiny prikryté utierkou. Po tejto dobe je cesto krásne vykysnuté a pripravené do pece.
  5. Cesto preklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby spodná pomúčená strana bola navrchu. Dáme do rúry vyhriatej na 230st.C.
  6. Pečieme asi 15 minút. Na začiatku postriekame steny rúry vodným sprejom. Po 15 minútach znížime teplotu na 200st.C a dopečieme chlebík do zlatohneda.
  7. Necháme na mriežke vychladnúť. Odporúčam naozaj počkať s krájaním, kým chlebík vychladne. Potom sa budete môcť kochať takýmto rezom.
  8. A toto je môj vydarený krajček chleba...