Rýchly chlebík so zemiakmi bez kvásku (fotorecept)
Autor receptu: tizian1cat
Dobrý chlebík potrebuje čas. Takže keď som večer pripravila predciestko a o 11.00 na
druhý deň už chlebík voňal na mriežke, to je pre mňa super rýchla akcia. Nešiel doňho
žitný kvások, takže aj tí, ktorí ste sa ešte s týmto kváskom neskamarátili, zvládnete tento
chlebík ľavou zadnou. V celom ceste sú spolu len 2g čerstvého droždia, čo je tiež jeho
veľká výhoda. Znovu jeden dôkaz, že čas urobí viac, ako prekysľovanie chleba octom a
inými urýchľovačmi.
Postup
- Večer pred dňom pečenia si zmiešame suroviny na predcesto a necháme ho prikryté kuchynskou fóliou stáť pri izbovej teplote.
- Na druhý deň zmiešame všetky suroviny dokopy, miesime asi 15 minút (dá sa použiť pekárnička, program cesto). Necháme 20 minút odpočinúť a viackrát pretiahneme a preložíme cesto (technika stretch and fold). Cesto je lepkavé, pracujeme s namočenými rukami.
- Techniku natiahnutia cesta a preloženia (stretch and fold) zopakujeme ešte 3x vždy v 40 minútových intervaloch.. Medzi jednotlivými prekladaniami necháme cesto odpočívať pri izbovej teplote prikryté utierkou. Nakoniec dáme cesto do okrúhlej velkej misy vystlanej pomúčenou utierkou - alebo do špecialnej ošatky na kysnutie chleba. V strede vyformujeme okrúhly otvor - aby sa nám neuzavrel, dáme tam pomúčený pohár alebo fľašu.
- Necháme vykysnúť asi 1.5 hodiny prikryté utierkou. Po tejto dobe je cesto krásne vykysnuté a pripravené do pece.
- Cesto preklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby spodná pomúčená strana bola navrchu. Dáme do rúry vyhriatej na 230st.C.
- Pečieme asi 15 minút. Na začiatku postriekame steny rúry vodným sprejom. Po 15 minútach znížime teplotu na 200st.C a dopečieme chlebík do zlatohneda.
- Necháme na mriežke vychladnúť. Odporúčam naozaj počkať s krájaním, kým chlebík vychladne. Potom sa budete môcť kochať takýmto rezom.
- A toto je môj vydarený krajček chleba...