Foto: pusta
Tento recept mi poslal a vrelo odporúčal jeden z mojich dobrých priateľov, ktorý si ho všimol v relácii českej TV v relácii "Vše Zobraziť celý popisTento recept mi poslal a vrelo odporúčal jeden z mojich dobrých priateľov, ktorý si ho všimol v relácii českej TV v relácii "Vše o vaření", odvtedy ho pečie a hovoril, že je super, vyskúšala som ho a môžem potvrdiť, že je to tak, ako vravel, preto pridávam tento výborný recept pre milovníkov dobrého chlebíka.
porcia
príprava
na 190 °C
Suroviny
500 g |
|
30 g čerstvé |
|
50 ml |
|
350 ml vlažná |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL |
|
Na potretie chleba: | |
podľa potreby |
|
Na posypanie: | |
podľa chuti |
|
podľa chuti (alebo sušený) |
|
Postup
-
1
Do vandlíka som preosiala múku, premiešala so soľou, pridala som droždie, posypala som ho cukrom, zaliala olejom a bez akéhokoľvek kysnutia som všetko ihned za postupného pridávania trochy vlažnej vody začala spracovávať špachtľou,...
-
2
...kým sa masa spojila v hrubé cesto, ktoré som ešte jemne pomúčenými rukami spracovala na jemné hladké nelepivé pružné mäkké cesto, prikryla som ho čistou utierkou...
-
3
...a nechala som ho odpočívať 10 minút, takto rýchlo a nádherne vykyslo,...
-
4
...cesto som vyklopila na jemne pomúčenú dosku,...
-
5
...vytvarovala som z neho naťahovaním cesta do strán rukami, následným zaguľatením a sploštením dlaňami bochník, nevadí, že je plochý, počas pečenia krásne narastie,.....
-
6
...bochník som preniesla na plech vystlaný teflonovou fóliou, hned som ho pomocou mašľovačky potrela olivovým olejom, aby posypanie dobre držalo...
-
7
...posypala som ho hrubozrnnou morskou soľou, sušeným rozmarínom,....
-
8
...bez kysnutia som ho vložila piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov C, piekla som ho pri tejto teplote 25 minút na funkcii horný a dolný ohrev, pričom na spodok rúry som dala hrnček s vriacou vodou,...
-
9
...upečený chlieb som nechala vychladnúť na mriežke, potom som ho pokrájala na krajce.
-
10
Chlieb je jemný, ľahučký, nadýchaný, vzdušný,krásne pórovitý, s príjemnou chuťou rozmarínu, u nás doma zožal taký obrovský úspech, že sa po ňom len tak zaprášilo, ešte bol vlažný, ked ho jedli a chutil tak, že moji chlapi si žiadali hned další chlebík, aj som im ho upiekla, je prakticky bez námahy a rýchlo hotový, navyše je skutočne vynikajúci, no patka bola už tradične moja :-),...
-
11
....ešte jeden záber na krajec chleba, tento chlieb vrelo odporúčam všetkým milovníkom dobrého domáceho rýchleho a chutného chleba :-) do komentárov ešte vložím link na tento chlieb.
inak, mam otazocku, nebolo ho citit za kvasnicami, ja by som dala asi len 20g drozdia, to sa mi zda na pol kila muky akurat, ci? lebo som zvykla piekavat podobne, len som davala 550g muky, 20g drozdia + zvysok ako ty;-)
spočiatku som síce mala podobné obavy, ako máš ty, ale výsledok ma presvedčil, že boli úplne zbytočné, som rada,že som sa držala pôvodného receptu :-)
teší ma, že sa ti chlebík páči a verím, že by si si dala :-)
práve ho idem robiť znovu.
dakujem za pochvalu.
vkladám sľúbený link na pôvodný recept:
www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-re...
potešila si ma.
je to vždy chlieb náš každodenný a každý iný, na ktorý si zarábame často "v potu naší práce".
dakujem ti za ocenenie prezentácie, za uloženie do kk a za 5* :-)
dakujem za peknú pochvalu a uloženie do kk.
poteší ma, ak tento chlebík vyskúšaš aj ty :-)
dakujem ti za milú pochvalu.
avšak ide o veľmi chutný a rýchlo kysnutý jednoduchý chlieb a určite nejde o kváskový chlieb, je to chlieb a žiadna placka :-)))
je ľahučký ako pierko, kyprý a nadýchaný bochník chleba :-) ak chceš pozri si moje recepty, mám tu skutočne veľa rôznych chlebov rôzneho druhu, tento chlebík práve pribudol. veľmi si vážim tvoju pochvalu, hodnotenie i 5*, potešil si ma :-)
a dakujem ti.
HLADKÁ MÚKA ŠPECIÁL 00 EXTRA
Výrobok nie je zlepšovaný aditívnymi látkami.
Zloženie:
Potravinárska pšenica, Pšeničný lepok, Pitná voda
Výživové hodnoty
Výživové hodnoty
V 100 g výrobku:
Energia 1452 kJ/347 kcal
Bielkoviny 10,37 g
Sacharidy 74,58 g
Tuky 1,25 g
Referenčný príjem priemernej dospelej osoby (8400kJ/2000kcal)
dúfam, že som ti pomohla :-)
celozrennú múku by som v tomto prípade nepoužila, lebo chlieb nebude pórovitý a nadýchaný, ale hutný
som rada, že sa ti recept páči :-)
dakujem za pochvalu.
vdaka za info k tej múke, zaujímal ma len obsah bielkovín, to tomu hovoria proteín....pekný deň prajem:)
dakujem za pochvalu chlebíka, a za spracovanie postupu.