Foto: amelie
Vytápala som kopec slaniny z mangalice. Keď som už masťou zaplnila desaťlitrovú nádobu s vekom, na dne kastróla zostalo trochu masti. Spomenula som si, Zobraziť celý popisVytápala som kopec slaniny z mangalice. Keď som už masťou zaplnila desaťlitrovú nádobu s vekom, na dne kastróla zostalo trochu masti. Spomenula som si, ako mama robievala pri zabíjačke pagáčiky. Fotky z prípravy - neobyčajne jednoduchej a rýchlej - nemám, všetko sa odohrávalo v kuchyni na záhrade a zabudla som si vziať foťák. Takže som pagáčiky fotila až doma. Ingrediencie sú tiež "čo dom dal", akurát tam mám na stene váhu...
Postup
-
1
Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme zmäknuté maslo a čerstvú domácu masť. Premiesime, potom pridáme vajce, tvaroh, jedlú sódu, štipku soli a štipku cukru. Vypracujeme homogénne cesto, misu zakryjeme a uložíme aspoň na hodinu do chladu.
-
2
Plech vyložíme papierom na pečenie a predhrejeme rúru na 180°C. Z oddýchnutého cesta odtrhávame kúsky vo veľkosti vlašského orecha a ukladáme ich na plech trochu ďalej od seba, pretože pri pečení "naskočia". Mokrou rukou jemne prechádzame po povrchu pagáčikov a druhou rukou ich súčasne posypávame hrubozrnnou morskou soľou. Pečieme dozlatista. Pagáčiky zmizli, len sa po nich zaprášilo. Akurát čo som si stihla zopár "ukryť" na fotky:-)
- 3
Do cesta treba pridať trochu masla, masť je oveľa jemnejšia a pagáčiky by boli až príliš krehké a mohli by sa drobiť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
skúsim aj tvoj..a rada..
varecha.pravda.sk/recepty/slane-tvarohove-rolky/3869-rece...
budem skúšať pri najbližšej príležitosti ;-)
súhlasím:rýchle..krehké..chutné..
dnes popoludní upečené..veľmi pekne dakujem
poznačím si do písankového receptára..ako stálicu..