Ružičkový kel jednoducho a chutne

kltko - fotkakltko, 20. januára 2014

Určite nie som vegetarián, ale je viacero druhov zeleniny a spôsobov jej úprav, ktoré môžem jesť s chuťou a ešte mať dobrý pocit že Zobraziť celý popisUrčite nie som vegetarián, ale je viacero druhov zeleniny a spôsobov jej úprav, ktoré môžem jesť s chuťou a ešte mať dobrý pocit že sa stravujem zdravo. A pritom zeleninové jedlá sú hotové väčšinou oveľa rýchlejšie, ako múčne či mäsové. Však vyskúšajte.

1
porcia
15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

150-200 g/porciu
20-30 g/porciu alebo jeho obdoby (Gran Moravia, Pecorino..)
1-2 PL/porciu na poliatie (alebo vyškvarená údená slanina)




Postup

  1. 1

    Ružičkový kel očistím, umyjem. Vo väčšom hrnci nechám zovrieť vodu, mierne posolenú a mierne okyslenú (lyžica octu, alebo citrónovej šťavy). Ružičkový kel vložím do variacej vody a krátko povarím, podľa jeho veľkosti najviac 3 až 5 minút. Ružičky musia byť ešte pevné, nesmú mäkknúť.

  2. 2

    Nastrúham si syr, roztopím maslo, alebo rozškvarím údenú slaninu pokrájanú na malé kocky. Syr by mal byť parmezánového typu, takže buď originál, alebo jeho vynikajúca česká alternatíva Gran Moravia, prípadné slovenský Vršatec alebo litovský Dziugas. Môže byť aj talianske Pecorino. Maslo alebo slaninu použijeme podľa toho, či chceme jemnejšiu, alebo "sedliackejšiu" chuť. Obidve možnosti sú dobré. A samozrejme, pre vegetariánov je maslová.

  3. 3

    Obvarený ružičkový kel rýchlo precedíme, prelejeme studenou vodou, aby nestratil farbu a rozdelíme na taniere. Zasypeme syrom a prelejeme roztopeným maslom / škvarkami s masťou. Podávame. Syr má teplom od ružičkového kelu trošku zmäknúť. Ak sme mali pred zasypaním dlhý interval, alebo sme dlho prelievali studenou vodou a kel už vychladol, môžeme syru k zmäknutiu (len zmäknutiu, nie roztopeniu!) pomôcť krátkym pobytom celej porcie v mikrovlnke. Maslo / škvarky pridáme až po mikrovlnke.

Diskusia k receptu

lola
hmmmmmm,az tu to rozvoniava,ja s tou slaninkou prosim(-:
s brokolicou by to mohlo byt tiez dobre,ci?neskusal si?
kltko
určite by šla aj brokolica, len by si ju musela polámať na drobnejšie, podobne veľké kúsky. Aby bola rovnako rýchlo uvarená a aby sa dala na tanieri rýchlo zasypať syrom. V tom je výhoda ružičkového kelu - takmer dokonale kalibrovaná veľkosť :o)
deria
no ja síce mäso nejem, ale občas zhreším so slaninkou :) takže toto vyskúšam.
kltko
deria, proste si povedz, že slanina je len biologicky transformovaná kukurica ;o)
deria
No transformovaná kukurica ma neláka. Viem oceniť dobrú poctivú slovenskú údenú slaninku. Bola som vo svete a tam ju nebolo dostať, tak viem, prečo občas neodolám :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia