Foto: nicopopa
Tento šalát patrí k vianočným rumunským špecialitám. Podáva sa ako predjedlo a nie ako príloha - to je hlavný rozdiel medzi slovenským a rumunským Zobraziť celý popisTento šalát patrí k vianočným rumunským špecialitám. Podáva sa ako predjedlo a nie ako príloha - to je hlavný rozdiel medzi slovenským a rumunským "zemiakovým" šalátom. Nazýva sa šalát de boeuf, pretože obsahuje hovädzie mäso.
porcií
príprava
na 100 °C
Suroviny
1 kg |
|
300 g |
|
200 g alebo mrkva |
|
100 g |
|
200 g |
|
300-400 g |
|
200 g |
|
Na majonézu: | |
2 ks |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
300 ml |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny a dobrú náladu - ako máme my momentálne v domácnosti.
-
2
Do väčšieho hrnca si dáme variť do osolenej vody (moja žena mi povedala, že nemôžem napísať do slanej vody, lebo tá je v mori a túto musíme OSOLIŤ) mrkvu a zemiaky.
-
3
Kým sa nám zeleninka varí, nakrájame si uhorky a papriky na malé kúsky (moja žena ich krája na atómy) a necháme ich na sítku odkvapkať. V Rumunsku bývajú nakladané uhorky a papriky dosť kyselé a to vytvorí špecifickú chuť tohto šalátu.
-
4
Keďže som na začiatku zabudla fotiť hovädzie mäso tak ho uvádzam až tu s tým, že som ho dala variť tak ako zeleninku, len do druhého hrnca s osolenou vodou.
-
5
Ďalej si uvaríme vajcia natvrdo do majonézy a hrášok ak je z konzervy tvrdý, tak ho tiež chvíľu povaríme.
-
6
Uvarené mrkvy, zemiačiky a mäsko tiež "zatomizujeme".
-
7
Urobíme majonézu z dvoch surových a dvoch uvarených žĺtkov. Tie uvarené som najemno postrúhala aby sa lepšie zmiešali. Postupne do nich vmiešavame olej a pridáme aj citrónovú šťavu aby sa nám majonéza nezrazila. Ako som zistila na Slovensku je nakladaná zelenina častejšie v sladkokyslom náleve. Preto je lepšie urobiť majonézu viac na kyselo. Keď máme majonézu hotovú, primiešame ešte do nej lyžicu plnotučnej horčice.
-
8
Všetky suroviny spolu premiešame.
-
9
Pridáme majonézu a ďalej zľahka premiešavame. Zelenina musí byť dobre odkvapkaná, lebo inak bude šalát po čase vodový.
-
10
Hotový šalát si naložíme na misku, vytvarujeme a zvrchu ho polejeme majonézou a dekorujeme podľa fantázie.
-
11
Dáme ho dobre zachladiť a servírujeme až po niekoľkých hodinách aby sa chute dobre spojili. Chuť šalátu mäže byť dosť rozdielna v závislosti od gazdinky, resp. od rodiny - či majú radi viac kyselý, viac majonézový ... Dobrú chut!
@michsamant- majonezu som kupila raz v živote ked sme mali navštevu a som nemala čas si pripravit sama. Inač sa dáju aj varené žltky pretože po citronovej štave bude bledšia a riedšia. čo som nenapisala ale som myslela že každy vie je že mieša sa v takom istom pomere. Dá sa olej po lyžičkach (alebo od oka, ale nie pol kila na raz) a ked je absorbovany sa naleje dalši. Olej davame dokedy nevznikne majoneza. Všeobecne nedavam hned citronovu štavu, ale trošku neskor, ked už mám niečo zarobene. Ani si nepamätam, či sa mi niekedy zrazila. Neviem, skus, určite sa ti podari. A pravé miešame s drevenou varechou. Ale aj to asi vieš. Piš mi prosím ta, som zvedava ak sa podari.
Krasne a pekne sviatky kazdemu prajem! Nico
Pssst ...... a A čo ste k tomu šalátu pili ...... boli ste veľmi veselí a fotky sú troška nakrivo.
mne nie