Rumunský zemiakový šalát fotorecept

nicopopa - fotkanicopopa, 21. decembra 2011 0:02
Ďalšie recepty »
Rumunský zemiakový šalát (fotorecept)Foto: nicopopa

Tento šalát patrí k vianočným rumunským špecialitám. Podáva sa ako predjedlo a nie ako príloha - to je hlavný rozdiel medzi slovenským a rumunským "zemiakovým" šalátom. Nazýva sa šalát de boeuf, pretože obsahuje hovädzie mäso.

10
porcií
120 min
príprava
30 min
na 100 °C

Suroviny

1 kg
300 g
200 g alebo mrkva
100 g
200 g
300-400 g
200 g
Na majonézu:
2 ks
2 ks
1 PL
300 ml
TIP: Internetová televízia o varení - TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si suroviny a dobrú náladu - ako máme my momentálne v domácnosti.

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do väčšieho hrnca si dáme variť do osolenej vody (moja žena mi povedala, že nemôžem napísať do slanej vody, lebo tá je v mori a túto musíme OSOLIŤ) mrkvu a zemiaky.

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa nám zeleninka varí, nakrájame si uhorky a papriky na malé kúsky (moja žena ich krája na atómy) a necháme ich na sítku odkvapkať. V Rumunsku bývajú nakladané uhorky a papriky dosť kyselé a to vytvorí špecifickú chuť tohto šalátu.

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keďže som na začiatku zabudla fotiť hovädzie mäso tak ho uvádzam až tu s tým, že som ho dala variť tak ako zeleninku, len do druhého hrnca s osolenou vodou.

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalej si uvaríme vajcia natvrdo do majonézy a hrášok ak je z konzervy tvrdý, tak ho tiež chvíľu povaríme.

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uvarené mrkvy, zemiačiky a mäsko tiež "zatomizujeme".

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Urobíme majonézu z dvoch surových a dvoch uvarených žĺtkov. Tie uvarené som najemno postrúhala aby sa lepšie zmiešali. Postupne do nich vmiešavame olej a pridáme aj citrónovú šťavu aby sa nám majonéza nezrazila. Ako som zistila na Slovensku je nakladaná zelenina častejšie v sladkokyslom náleve. Preto je lepšie urobiť majonézu viac na kyselo. Keď máme majonézu hotovú, primiešame ešte do nej lyžicu plnotučnej horčice.

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Všetky suroviny spolu premiešame.

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridáme majonézu a ďalej zľahka premiešavame. Zelenina musí byť dobre odkvapkaná, lebo inak bude šalát po čase vodový.

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotový šalát si naložíme na misku, vytvarujeme a zvrchu ho polejeme majonézou a dekorujeme podľa fantázie.

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dáme ho dobre zachladiť a servírujeme až po niekoľkých hodinách aby sa chute dobre spojili. Chuť šalátu mäže byť dosť rozdielna v závislosti od gazdinky, resp. od rodiny - či majú radi viac kyselý, viac majonézový ... Dobrú chut!

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist