Foto: martinis
Jeden z výdatnejších šalátov : so zeleninovo-rukolovým základom, podávaný s kuracím mäsom na plátky, hroznom a slaným syrom, zakvapnutý jednoduchou zálievkou z olivového oleja Zobraziť celý popisJeden z výdatnejších šalátov : so zeleninovo-rukolovým základom, podávaný s kuracím mäsom na plátky, hroznom a slaným syrom, zakvapnutý jednoduchou zálievkou z olivového oleja a balzamika. Všetky rafinované chute na jednom tanieri :)
porcie
príprava
Suroviny
1 vanička |
|
2 stonky, pokrájané na plátky |
|
1/2 ks, pokrájaná na štvrťkolieska |
|
2 ks, pokrájané na kolieska |
|
|
|
1 PL posekané |
|
2 ks napr. grilované |
|
90 g |
|
1 hrsť, poprekrajované |
|
|
|
2 PL kvalitný |
|
1 PL |
|
1 ČL, pikantná |
|
|
Postup
-
1
Ak nemáte pripravené kuracie mäso, najlepšie je upraviť ho hneď na začiatku, pričom ponechávam možnosť výberu podľa osobných chuťových preferencií - je možno ho ochutiť akýmikoľvek bylinkami, samozrejme soľou a korením a upiecť v rúre, ugrilovať, či pripraviť ako minútku na panvici. Potom ho treba nechať vychladnúť, kým si pripravíme zeleninu.
- 2
Rukolu v cedidle opláchneme pod vodou. Pozor, toto je dôležité, pretože mám pocit, že sa tým zbaví prílišnej horkosti. Osušíme a dáme do veľkej šalátovej misy. Zeler, uhorku aj cibuľky umyjeme a nakrájame na tenké plátky a spolu s petržlenovou vňaťou a lyžicou posekaných vlašských orechov pridáme k rukole.
- 3
Dobre premiešame a naservírujeme na dva taniere. Kuracie mäso pokrájame šikmo na hrubšie plátky a uložíme na šalát, na ktorý rozdrobíme slaný syr a pridáme aj poprekrajované tmavé hrozno. Ochutíme čiernym korením, aby to trocha zvýraznilo :)
- 4
Veľmi jednoduchý, základný dressing pripravíme v miske zmiešaním dvoch lyžíc kvalitného olivového oleja, lyžice balzamika, lyžičky pikantnej horčice (napríklad so zeleným korením) a trochou provensálskej zmesi byliniek. Šalát na tanieroch prelejeme zálievkou a podávame, ideálne s domácim pečivkom. Ja som si upiekol celozrnné žemle s rôznymi jadierkami, na obrázku nižšie :-)
- 5
Rukola je skvelým druhom šalátu, naozaj som si ju obľúbil. V kombinácii s takýmito rôznymi, výraznými chuťami je výnimočne chutná a šalát vkusne upravený aj pekne vyzerá, takže je skvelým pohostením pre návštevu, alebo ak sa chcete predviesť - a ak k nemu napečiete niečo na zahryznutie, nebude to mať chybu ! :) A keďže tohto šalátu je dosť veľa, vystačí na dve porcie, takže sa oň môžte podeliť alebo si druhú polovicu nechať na raňajky či zbaliť do práce alebo školy ;)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@janger : No, varenie nie je mojou povinnosťou, mám to ako svoju najväčšiu záľubu, možno to bude tým ... :) Veľmi rád by som varil aj profesionálne, ale chodím na gymnázium, nie na hotelovku, takže ak ma zázračnou náhodou neobjaví ktosi, kto by si ma vybral do reštaurácie, tak sa budem najskôr venovať letectvu :-))
Ani ja som rukolu nemusel, ale v poslednej dobe mi zachutila, tak ak niekedy vyskúšaš tento šalát, budem veľmi rád ak napíšeš, či Ti tu rukola chutila :) A ak aj nie, siahni po inom šaláte, napr. špenáte, ten mám tiež veľmi rád ;) Ďakujem za pochvalu, pozdravujem :-))