Rôzne limonády

2baska4 - bez fotky2baska4, 30. júna 2014

Nedávno som hľadala rôzne limonády ktoré nie sú zložité a sú chutné :) Na internete som toho veľa našla ale na každej stránke bol Zobraziť celý popisNedávno som hľadala rôzne limonády ktoré nie sú zložité a sú chutné :) Na internete som toho veľa našla ale na každej stránke bol 1-3 druhy a také všeliaké,tak som sa rozhodla urobit "jeden recept" kde budu rôzne liimonády po kope :))

Suroviny





Postup

  1. 1

    Niektoré limonády som ešte ani ja nevyskúšala,len som ich sem pridala, aby boli pokope :) DOMÁCA LIMONÁDA S MÄTOU Budete potrebovať: lístky z 1 stonky mäty piepornej, 3 lyžičky trstinového cukru, 1 - 2 limety alebo citróny (1 kus na plátky), 1,5 l vody POSTUP: Limetu alebo citrón vyžmýchajte do skleneného džbánu, pridajte cukor a natrhané lístky mäty. Zalejte vodou a dobre premiešajte. Limonádu nechajte vychladiť, môžete pridať plátky limety alebo citróna a kocky ľadu. Tip: Namiesto cukru sa dá použiť med. Na zvýraznenie chuti trochu čerstvého zázvoru.

  2. 2

    ZÁZVOROVÁ LIMONÁDA asi 140 g čerstvého zázvoru 3 - 4 citróny hrsť čerstvej medovky alebo mäty (pokojne použijeme obe bylinky naraz) 1,5 l perlivej vody asi 4 - 5 lyžíc trstinového cukru POSTUP: Zázvor olúpte, nastrúhajte a vhoďte do džbánu alebo inej nádoby. Citróny poriadne umyte a olúpte z nich kôru, tú z troch z nich potom spoločne s bylinkami prihoďte k zázvoru. Do džbánu prilejte vriacu vodu (toľko, aby všetky ingrediencie boli ponorené), zakryte a všetko nechajte aspoň 20 minút lúhovať. Nakoniec obsah prelejte cez sito do čistej fľaše, pridajte šťavu z citrónov, zvyšnú kôru, cukor, a ak ešte máte, tak aj nejakú medovku či mätu. Hotovú limonádu dajte vychladiť. Vychladenú “zázvorovku” môžete piť kedykoľvek, príjemne vás preberie.

  3. 3

    JAHODOVÁ LIMONÁDA 1 liter sódy 500 g čerstvých alebo mrazených jahôd citrón trstinový cukor POSTUP: Rozmixujte jahody. Na dve lyžice pyré pridajte 1 lyžicu citrónovej šťavy a oslaďte podľa chuti. Dolejte vychladenou sódou, nalejte do pohárov a ihneď podávajte.

  4. 4

    CITRONÁDA 2 litre vody šťavu z 2 citrónov kôru z 1 citróna 3 lyžice hnedého cukru / 3 kocky trstinového cukru mätu ľad POSTUP: Ako prvé si urobíme cukrový sirup, zovretou vodou zalejeme trstinový cukor. Cukor by sa mal úplne rozpustiť. Vytlačíme z citrónov šťavu a prelejeme do džbánu, pridáme na hrubo nasekanú mätu, kocky ľadu, citrón na plátky a prilejeme cukrový sirup – zamiešame. Z jedného citróna postrúhajte kôru a pridajte ju do vody. Nakoniec dolejeme vodou, minerálkou či sódou. Pred podávaním môžeme ešte najprv trochu vychladiť v chladničke a hodiť kocky ľadu.

  5. 5

    UHORKOVÁ LIMONÁDA 1 uhorku 2 litre vody hnedý cukor 1 limetku POSTUP: Uhorku nakrájate na veľmi tenké plátky a dajte do džbánu. Pridajte k nej trstinový cukor a šťavu z jednej limetky. Všetko zalejte vychladenou minerálkou alebo vodou z vodovodu. Podávajte s lístkami čerstvej mäty. Ideálne aj ako osvieženie na párty.

  6. 6

    LEVANDUĽOVÁ LIMONÁDA 3 lyžice sušenej levandule 4 dcl vriacej vody 2 citróny 2 lyžice hnedého curku vodu/minerálku sušený ibištek POSTUP: Kvety levandule dajte do misky a zalejte 4 dcl vriacej vody. Ak chcete mať limonádu jemne ružovo zafarbenú pridajte k levanduli aj sušený ibištek. Zmes nechajte lúhovať. Čím dlhšie, tým bude výsledný efekt lepší. Ideálne je aspoň 24 hodín. Potom odvar zlejte, pridajte k nej šťavu z 2 citrónov a podľa chuti aj cukor. Dajte do džbánu a zalejte vodou alebo minerálkou. Podávajte s ľadom a vetvičkou levandule.

  7. 7

    MELÓNOVÁ LIMONÁDA 500 g dužiny červeného melóna šťava z 1 citróna 200 g drveného ľadu 300 ml toniku POSTUP: Melón zbavte všetkých zrniečok a dajte do mixéra. Pridajte citrónovú šťavu a ľadovú drť. Mixujte pokým nezískate kašovitú konzistenciu. Do vysokého pohára nalejte melónovú zmes od 2/3 a zvyšok dolejte tonikom. Pridať môžete kocku ľadu a kúsok citróna na ozdobu.

  8. 8

    GRAPEFRUITOVÁ LIMONÁDA - 6 červených grapefruitov - 150 g hnedého cukru - 1 citrón - voda - ľad POSTUP: Všetky grapefruity rozkrojte a odšťavte. Ak vám vadí ich dužina, šťavu je potrebné precediť. Do džbánu pridajte cukor, šťavu z grepov a zalejte 200 ml vriacej vody aby sa cukor roztopil. Potom prilejte studenú vodu a podávajte s kolieskom citrón a ľadom. Najlepšia je keď sa nechá 24 hodín postáť v chladničke

  9. 9

    MEDOVKOVÁ LIMONÁDA 2 až 3 vetvičky čerstvej medovky 2 limety 1 až 2 lyžice trstinového cukru (nemusí byť) 2 l vody kocky ľadu POSTUP: Do džbánu vložíme umytú medovku, limet nakrájaný na kolieska, cukor, nalejeme studenú vodu a premiešame. Pridáme šťavu z 1 limetu a kocky ľadu.

  10. 10

    LIMETKOVO-JAHODOVÁ LIMONÁDA 1 šálka nakrájaných jahôd 1 šálka nakrájanej uhorky 2 limetky nakrájané na plátky štvrť šálky čerstvej mäty kocky ľadu voda POSTUP: Do 2-litrového džbánu na seba navrstvite jahody, uhorky, plátky limetky a lístky mäty s kockami ľadu. Naplňte džbán vodou a nechajte ho aspoň 10 minút v chlade.

  11. 11

    GREPOVO–ROZMARÍNOVÁ DETOXIKAČNÁ LIMONÁDA polovica grepu pár vetvičiek rozmarínu POSTUP: Do džbánu vložte polku grepu a pár vetvičiek rozmarínu – nešetrite ním. Nechajte cez noc v chladničke.

  12. 12

    ČUČORIEDKOVO–LEVANDUĽOVÁ LIMONÁDA 300 gramov čučoriedok pár kvetov levandule 2 litre vody POSTUP: Ovocie a kvety vložte do džbánu s vodou. Zakryte a nechajte aspoň 30 minút chladiť. Zamiešajte, pridajte ľad, nalejte do vysokého pohára a podávajte.

  13. 13

    KIVI–UHORKOVÁ LIMONÁDA 6 lúpaných kivi 1 veľká uhorka, olúpaná a odjadierkovaná stévia na osladenie 6 šálok vody extra kivi rezy na ozdobu POSTUP: Vložte do mixéru kivi, uhorku, stéviu a 2 šálky vody a zmixujte na hladké pyré - asi 3-4 minúty. Zmes vlejte do džbánu a pridajte zvyšné 4 šálky vody. Podávajte chladené s ľadom. Ozdobte plátkami kivi.

  14. 14

    JAHODOVO-CITRUSOVO-BAZALKOVÁ LIMONÁDA 4 až 6 jahôd, olúpaných a nakrájaných na štvrtky pol citróna, nakrájaného na plátky malá hŕstka rozdrvených bazalkových lístkov ľad a studená voda POSTUP: Džbán naplňte vodou a ovocím. Pridajte bazalku, doplňte studenou vodou a nechajte aspoň hodinu lúhovať.

  15. 15

    CITRONÁDA S TYMIANOM 1 l vody 100 g prírodného trstinového cukru 4 vetvičky tymianu plus na ozdobenie 4 bio citróny ľad POSTUP: Vodu, cukor a tymian dajte do hrnca a priveďte do varu. Chvíľu povarte, kým sa cukor nerozpustí. Sirup nechajte vychladnúť a dajte do chladničky aspoň na hodinu schladiť. Tymian vyberte a sirup prelejte cez sitko do džbána. Pridajte vytlačenú šťavu z troch citrónov a poriadne premiešajte. Jeden citrón rozkrájajte na mesiačiky alebo kolieska. Do každého pohára dajte kúsok čerstvého tymianu, citrón, doplňte ľadom, zalejte citronádou a môžete podávať. Ak namiesto trstinového cukru použijete klasický biely kryštálový cukor, limonáda bude mať svetlú farbu. Alkoholickú verziu vykúzlite pridaním vodky.

  16. 16

    DOMÁCI ĽADOVÝ ČAJ 1 l vody 4 vrecúška čierneho čaju 4 lyžice prírodného trstinového cukru 3 bio pomaranče 3 bio citróny hrsť čerstvých lístkov medovky ľad POSTUP: Čaj zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať podľa návodu. Ešte kým je horúci, rozmiešajte v ňom cukor, kým sa úplne nerozpustí a pridajte lístky medovky (nejaké si nechajte na servírovanie). Nechajte ho vychladnúť a dajte aspoň na hodinu do chladničky poriadne vychladiť. Pred podávaním prelejte čaj do džbána, pridajte vytlačenú šťavu z 1,5 pomaranča a 1,5 citróna. Zvyšok ovocia rozkrájajte na mesiačiky a kolieska, polovicu pridajte do džbána a zvyšok rozdeľte do pohárov spolu s niekoľkými lístkami medovky. Pridajte kocky ľadu a zalejte čajom. Alkoholická verzia funguje napríklad s trstinovým rumom.

Diskusia k receptu

aroooo
Práve dnes mi hovorila jedna známa, že ako začali prázdniny, minula všetku medovku čo si zasadila na jar odkopaním z trsu, dala som jej aj mätu, no musí čakať až teraz dorastú, robila túto malinovku do 1,5L fliaš, mala veľký úspech, ale že ona tú mätu rozdrvila ponor.mixérom -len máličko 2-3 obrátky a bola intenzívnejšia.
2baska4
ja som tiez urobila ponornym mixerom ...ale to je uz na kazdom .. :)
evanaaa
Dobré limonádky, len takmer všetky sú s cukrom, viem, bez neho by dobré neboli, no neviem, akoby chutili s nejakým sladidlom a či by to šlo.
kucharka66
Určite nejakú skúsim. Ja mám najradšej citronádu,tú pijem skoro každý deň :D :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia