Rôzne limonády
Autor receptu: 2baska4
Nedávno som hľadala rôzne limonády ktoré nie sú zložité a sú chutné :) Na internete som toho veľa našla ale na každej stránke bol 1-3 druhy a také všeliaké,tak som sa rozhodla urobit "jeden recept" kde budu rôzne liimonády po kope :)) Postup- Niektoré limonády som ešte ani ja nevyskúšala,len som ich sem pridala, aby boli pokope :)
DOMÁCA LIMONÁDA S MÄTOU
Budete potrebovať: lístky z 1 stonky mäty piepornej, 3 lyžičky trstinového cukru, 1 - 2 limety alebo citróny (1 kus na plátky), 1,5 l vody
POSTUP:
Limetu alebo citrón vyžmýchajte do skleneného džbánu, pridajte cukor a natrhané lístky mäty. Zalejte vodou a dobre premiešajte. Limonádu nechajte vychladiť, môžete pridať plátky limety alebo citróna a kocky ľadu.
Tip: Namiesto cukru sa dá použiť med. Na zvýraznenie chuti trochu čerstvého zázvoru.
- ZÁZVOROVÁ LIMONÁDA
asi 140 g čerstvého zázvoru
3 - 4 citróny
hrsť čerstvej medovky alebo mäty (pokojne použijeme obe bylinky naraz)
1,5 l perlivej vody
asi 4 - 5 lyžíc trstinového cukru
POSTUP:
Zázvor olúpte, nastrúhajte a vhoďte do džbánu alebo inej nádoby. Citróny poriadne umyte a olúpte z nich kôru, tú z troch z nich potom spoločne s bylinkami prihoďte k zázvoru. Do džbánu prilejte vriacu vodu (toľko, aby všetky ingrediencie boli ponorené), zakryte a všetko nechajte aspoň 20 minút lúhovať. Nakoniec obsah prelejte cez sito do čistej fľaše, pridajte šťavu z citrónov, zvyšnú kôru, cukor, a ak ešte máte, tak aj nejakú medovku či mätu. Hotovú limonádu dajte vychladiť. Vychladenú “zázvorovku” môžete piť kedykoľvek, príjemne vás preberie.
- JAHODOVÁ LIMONÁDA
1 liter sódy
500 g čerstvých alebo mrazených jahôd
citrón
trstinový cukor
POSTUP:
Rozmixujte jahody. Na dve lyžice pyré pridajte 1 lyžicu citrónovej šťavy a oslaďte podľa chuti. Dolejte vychladenou sódou, nalejte do pohárov a ihneď podávajte.
- CITRONÁDA
2 litre vody
šťavu z 2 citrónov
kôru z 1 citróna
3 lyžice hnedého cukru / 3 kocky trstinového cukru
mätu
ľad
POSTUP:
Ako prvé si urobíme cukrový sirup, zovretou vodou zalejeme trstinový cukor. Cukor by sa mal úplne rozpustiť. Vytlačíme z citrónov šťavu a prelejeme do džbánu, pridáme na hrubo nasekanú mätu, kocky ľadu, citrón na plátky a prilejeme cukrový sirup – zamiešame. Z jedného citróna postrúhajte kôru a pridajte ju do vody. Nakoniec dolejeme vodou, minerálkou či sódou. Pred podávaním môžeme ešte najprv trochu vychladiť v chladničke a hodiť kocky ľadu.
- UHORKOVÁ LIMONÁDA
1 uhorku
2 litre vody
hnedý cukor
1 limetku
POSTUP:
Uhorku nakrájate na veľmi tenké plátky a dajte do džbánu. Pridajte k nej trstinový cukor a šťavu z jednej limetky. Všetko zalejte vychladenou minerálkou alebo vodou z vodovodu. Podávajte s lístkami čerstvej mäty. Ideálne aj ako osvieženie na párty.
- LEVANDUĽOVÁ LIMONÁDA
3 lyžice sušenej levandule
4 dcl vriacej vody
2 citróny
2 lyžice hnedého curku
vodu/minerálku
sušený ibištek
POSTUP:
Kvety levandule dajte do misky a zalejte 4 dcl vriacej vody. Ak chcete mať limonádu jemne ružovo zafarbenú pridajte k levanduli aj sušený ibištek. Zmes nechajte lúhovať. Čím dlhšie, tým bude výsledný efekt lepší. Ideálne je aspoň 24 hodín. Potom odvar zlejte, pridajte k nej šťavu z 2 citrónov a podľa chuti aj cukor. Dajte do džbánu a zalejte vodou alebo minerálkou. Podávajte s ľadom a vetvičkou levandule.
- MELÓNOVÁ LIMONÁDA
500 g dužiny červeného melóna
šťava z 1 citróna
200 g drveného ľadu
300 ml toniku
POSTUP:
Melón zbavte všetkých zrniečok a dajte do mixéra. Pridajte citrónovú šťavu a ľadovú drť. Mixujte pokým nezískate kašovitú konzistenciu. Do vysokého pohára nalejte melónovú zmes od 2/3 a zvyšok dolejte tonikom. Pridať môžete kocku ľadu a kúsok citróna na ozdobu.
- GRAPEFRUITOVÁ LIMONÁDA
- 6 červených grapefruitov
- 150 g hnedého cukru
- 1 citrón
- voda
- ľad
POSTUP:
Všetky grapefruity rozkrojte a odšťavte. Ak vám vadí ich dužina, šťavu je potrebné precediť. Do džbánu pridajte cukor, šťavu z grepov a zalejte 200 ml vriacej vody aby sa cukor roztopil. Potom prilejte studenú vodu a podávajte s kolieskom citrón a ľadom. Najlepšia je keď sa nechá 24 hodín postáť v chladničke
- MEDOVKOVÁ LIMONÁDA
2 až 3 vetvičky čerstvej medovky
2 limety
1 až 2 lyžice trstinového cukru (nemusí byť)
2 l vody
kocky ľadu
POSTUP:
Do džbánu vložíme umytú medovku, limet nakrájaný na kolieska, cukor, nalejeme studenú vodu a premiešame. Pridáme šťavu z 1 limetu a kocky ľadu.
- LIMETKOVO-JAHODOVÁ LIMONÁDA
1 šálka nakrájaných jahôd
1 šálka nakrájanej uhorky
2 limetky nakrájané na plátky
štvrť šálky čerstvej mäty
kocky ľadu
voda
POSTUP:
Do 2-litrového džbánu na seba navrstvite jahody, uhorky, plátky limetky a lístky mäty s kockami ľadu. Naplňte džbán vodou a nechajte ho aspoň 10 minút v chlade.
- GREPOVO–ROZMARÍNOVÁ DETOXIKAČNÁ LIMONÁDA
polovica grepu
pár vetvičiek rozmarínu
POSTUP:
Do džbánu vložte polku grepu a pár vetvičiek rozmarínu – nešetrite ním. Nechajte cez noc v chladničke.
- ČUČORIEDKOVO–LEVANDUĽOVÁ LIMONÁDA
300 gramov čučoriedok
pár kvetov levandule
2 litre vody
POSTUP:
Ovocie a kvety vložte do džbánu s vodou. Zakryte a nechajte aspoň 30 minút chladiť. Zamiešajte, pridajte ľad, nalejte do vysokého pohára a podávajte.
- KIVI–UHORKOVÁ LIMONÁDA
6 lúpaných kivi
1 veľká uhorka, olúpaná a odjadierkovaná
stévia na osladenie
6 šálok vody
extra kivi rezy na ozdobu
POSTUP:
Vložte do mixéru kivi, uhorku, stéviu a 2 šálky vody a zmixujte na hladké pyré - asi 3-4 minúty. Zmes vlejte do džbánu a pridajte zvyšné 4 šálky vody. Podávajte chladené s ľadom. Ozdobte plátkami kivi.
- JAHODOVO-CITRUSOVO-BAZALKOVÁ LIMONÁDA
4 až 6 jahôd, olúpaných a nakrájaných na štvrtky
pol citróna, nakrájaného na plátky
malá hŕstka rozdrvených bazalkových lístkov
ľad a studená voda
POSTUP:
Džbán naplňte vodou a ovocím. Pridajte bazalku, doplňte studenou vodou a nechajte aspoň hodinu lúhovať.
- CITRONÁDA S TYMIANOM
1 l vody
100 g prírodného trstinového cukru
4 vetvičky tymianu plus na ozdobenie
4 bio citróny
ľad
POSTUP:
Vodu, cukor a tymian dajte do hrnca a priveďte do varu. Chvíľu povarte, kým sa cukor nerozpustí. Sirup nechajte vychladnúť a dajte do chladničky aspoň na hodinu schladiť. Tymian vyberte a sirup prelejte cez sitko do džbána. Pridajte vytlačenú šťavu z troch citrónov a poriadne premiešajte. Jeden citrón rozkrájajte na mesiačiky alebo kolieska. Do každého pohára dajte kúsok čerstvého tymianu, citrón, doplňte ľadom, zalejte citronádou a môžete podávať. Ak namiesto trstinového cukru použijete klasický biely kryštálový cukor, limonáda bude mať svetlú farbu. Alkoholickú verziu vykúzlite pridaním vodky.
- DOMÁCI ĽADOVÝ ČAJ
1 l vody
4 vrecúška čierneho čaju
4 lyžice prírodného trstinového cukru
3 bio pomaranče
3 bio citróny
hrsť čerstvých lístkov medovky
ľad
POSTUP:
Čaj zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať podľa návodu. Ešte kým je horúci, rozmiešajte v ňom cukor, kým sa úplne nerozpustí a pridajte lístky medovky (nejaké si nechajte na servírovanie). Nechajte ho vychladnúť a dajte aspoň na hodinu do chladničky poriadne vychladiť. Pred podávaním prelejte čaj do džbána, pridajte vytlačenú šťavu z 1,5 pomaranča a 1,5 citróna. Zvyšok ovocia rozkrájajte na mesiačiky a kolieska, polovicu pridajte do džbána a zvyšok rozdeľte do pohárov spolu s niekoľkými lístkami medovky. Pridajte kocky ľadu a zalejte čajom. Alkoholická verzia funguje napríklad s trstinovým rumom.
|