Foto: evusik
Čím ďalej tým viac pečiem chlieb, občas aj pečivo, doma. Keď náš syn nedávno okúsil môj posledný výtvor, poslal mi e-mail: "Mami pošli mi Zobraziť celý popisČím ďalej tým viac pečiem chlieb, občas aj pečivo, doma. Keď náš syn nedávno okúsil môj posledný výtvor, poslal mi e-mail: "Mami pošli mi recept na ten rožkochleba." Prečo ten názov? Lebo môj muž chce rožky, ale nechce aby to boli biele rožky a nechce aby boli celkom malé, skôr také bagety, ale zas nie moc veľké a ešte a ešte .... no veď to poznáte, chlapi..... A ja zas chcem chleba.... Tak pečiem rožkochleby a sme spokojní obaja :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Odvážime si jednotlivé múky a pridáme soľ. Odmeráme si vodu, pridáme cukor a droždie a miešame až sa nám droždie rozpustí. Nalejeme do múky, pridáme semienka (ja som dala ľanové) a vypracujeme cesto. Necháme kysnúť hodinku.
-
2
Ja som všetky ingrediencie dala do pekárničky a nastavila na miesenie a kysnutie. Ušetrila som tak čas.
-
3
Cesto nám vykyslo...
-
4
tak ho vyložíme na pomúčenú dosku a zľahka sformujeme do bochníka. V takomto stave by sa mohol dať piecť ako chlieb. Ale my chceme rožkochleba...
-
5
preto si cesto rozdelíme na dve časti a iba naťahovaním a točením ako keď žmýkate uterák natiahneme cesto zhruba na veľkosť plechu.
-
6
Necháme pol hodinku nakysnúť. Pred pečením potrieme vlažnou, osolenou vodou.
-
7
Trúbu si predhrejeme na 200°C a po vložení chleba zmiernime na 180°C a pečiem asi 15-20 minút. Potom chlieb znova potrieme osolenou vodou a dáme ešte na 5 minút zapiecť.
-
8
Mierne vychladnuté krájame...
-
9
a konzumujeme s dobrou klobáskou a zdravou zeleninou.
-
10
Rožkochlieb v sebe spája fantastickú chuť chleba a tvar rožka, čím oproti chlebu dosahuje jednu obrovskú výhodu.... má oveľa viac fantastickej chrumkavej kôrky.
@kuchticka nám to tiež takto najviac chutí, na biely chlieb a rožky si už nikto ani nespomenie, hoci aj také som pekávala... výhoda je, že dnes dostať múku od výmyslu sveta a to je potom radosť piecť :-)
a prosím ťa tykaj mi, ja viem že by som ti mohla byť mamou, ale tu si tykáme všetci a ja sa tak cítim príjemnejšie
ja robím rôzne kombinácie základ je 550g múky - aký pomer zvolíš je na tebe, teraz dostať dobré chlebové múky...
zemiaky dávam tak 2-3 menšie, ak dáš zemiaky tak daj len 500g múky
u nás za domom bola pekáreň, vzadu nad vchodom mali taký prístrešok a tam celé vozíky s chlebom, ktoré vytiahli z pece tak tam ich vynášali, aj v zime, krásne sa z nich parilo a tá vôňa nás ráno zobúdzala... a tiež boli tie chleby na mriežkach a vlastne z horúcej pece ich vystrčili na studený vzduch a chlebík bol výborný chrumkavý....
teraz ma ale napadlo, že keď robím chleba v pekárničke tak po vytiahnutí trochu klesne, ako keby sa vrch prepadol, ale ak pečiem v trúbe tak mi to nespraví pretože v trúbe sa spraví silnejšia kôrka - možno preto :-)