Rožkochleba (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Čím ďalej tým viac pečiem chlieb, občas aj pečivo, doma. Keď náš syn nedávno okúsil môj posledný výtvor, poslal mi e-mail: "Mami pošli mi recept na ten rožkochleba." Prečo ten názov? Lebo môj muž chce rožky, ale nechce aby to boli biele rožky a nechce aby boli celkom malé, skôr také bagety, ale zas nie moc veľké a ešte a ešte .... no veď to poznáte, chlapi..... A ja zas chcem chleba.... Tak pečiem rožkochleby a sme spokojní obaja :-)
6 porcií |
10 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Odvážime si jednotlivé múky a pridáme soľ. Odmeráme si vodu, pridáme cukor a droždie a miešame až sa nám droždie rozpustí. Nalejeme do múky, pridáme semienka (ja som dala ľanové) a vypracujeme cesto. Necháme kysnúť hodinku.
- Ja som všetky ingrediencie dala do pekárničky a nastavila na miesenie a kysnutie. Ušetrila som tak čas.
- Cesto nám vykyslo...
- tak ho vyložíme na pomúčenú dosku a zľahka sformujeme do bochníka. V takomto stave by sa mohol dať piecť ako chlieb. Ale my chceme rožkochleba...
- preto si cesto rozdelíme na dve časti a iba naťahovaním a točením ako keď žmýkate uterák natiahneme cesto zhruba na veľkosť plechu.
- Necháme pol hodinku nakysnúť. Pred pečením potrieme vlažnou, osolenou vodou.
- Trúbu si predhrejeme na 200°C a po vložení chleba zmiernime na 180°C a pečiem asi 15-20 minút. Potom chlieb znova potrieme osolenou vodou a dáme ešte na 5 minút zapiecť.
- Mierne vychladnuté krájame...
- a konzumujeme s dobrou klobáskou a zdravou zeleninou.
- Rožkochlieb v sebe spája fantastickú chuť chleba a tvar rožka, čím oproti chlebu dosahuje jednu obrovskú výhodu.... má oveľa viac fantastickej chrumkavej kôrky.