Rodinný krémeš

rajcinka - bez fotkyrajcinka, 6. januára 2010
Rodinný krémeš
Foto: rajcinka

Patrí k našim tradičným receptom a je veľmi obľúbený.

20
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

1 ks
220 g
1 ks
9 ks
3 ks
3/4 l
1/2 dcl
2 ks
2 ks
100 g
50 g




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto si rozdelíme na 2 časti a upečieme 2 ks posúchov. Jeden nakrájame na štvorce, aké chceme mať veľké výsledné časti krémešu.

  2. 2

    Časť vody dáme variť s časťou kryštálového cukru a vanilkou na niť. Potom vyšľaháme sneh z bielkov so zbytkom cukru do peny. Rozmiešame si v troške mlieka zlatý klas a uvaríme hustú kašu. Odstavíme zo sporáka a do horúceho vmiešame rum a vyšľahaný sneh. Opatrne premiešame a vylejeme na celý spodný plát upečeného lístkového cesta. Dáme vychladnúť. Potom vyšľaháme smotanu a dáme na vychladnutý puding.

  3. 3

    Potom naukladáme pokrájané kocky úhľadne vedľa seba a polejeme čokoládou, ktorú sme pripravili z cery a čokolády. Potom už len dať do chladničky dobre vychladiť.

Diskusia k receptu

dorisa
Ktovie, či by som takýto krémeš zvládla, pokusim sa, receptík si ukladam. objavila som ho teraz v diskusii, ked sa nan odvoláva Rony.
braxi
no ja sa tiež pokúsim, ale neviem neviem...či sa mi takto krásne vydarí
rajcinka
Netreba sa ničoho báť a treba skúšať. Aj mne sa veľa vecí nepodarilo, ale potom to bolo o to vzácnejšie a mali z toho radosť všetci.
Ivka
svetlana9
@Rajcinka - recept som si uložila a chystám sa tieto velikonoce prrrrvý krát upiecť krémeš. Ja viem, že sa mi podarí - xixixixi -díky za receptík
ivkaj1
môžem Vás poprosiť o trošku detailnejší postup?....ešte len s pečením začínam a som z tohto postupu zmätená. ďakujem :)
rajcinka
No tú vodu s cukrom treba variť na miernom ohni dosť dlho - 1/2 hodiny, až kým sa neurobí tá nitka medzi prstami. Potom v zbytku vody rozmiešame zlatý klas a pridáme do horúcej vody a uvaríme kašu, pridáme rum, vanilku /Až teraz som si všimla, že som tam dala mlieko, ale to má byť voda. Pritom už máme vyšľahaný sneh so zbytkom cukru a ten dáme opatrne do horúcej kaše a pomaličky premiešame. Musí to ísť do horúceho, lebo to je tak. Nepoužijeme v žiadnom prípade žĺtka, lebo by sa nám krémeš roztekal. Potom zmes vylejeme na spodný plát upečeného lístkového cesta a rozotrieme. Necháme vychladnúť a na studené dáme šľahačku vymiešanú so stužovačom. Potom si pripravíme horný diel lístkového cesta tak, že ho upečený nakrájame na štvorce a tie potom dáme na šľahačku obrátene, aby bol podklad na čokoládu hladký. Potom si pripravíme čokoládu, ja to robím od oka Cera na 1 čokoládu tak 3 veľké lyžice. Dôležité je to, že najprv dáme do kastrólika ceru rozpustiť len trošku a hneď stiahneme zo šporáka a pridáme čokoládu, ktorú stále miešame. Ona sa postupne rozpustí a nalievame ju na štvročeky krémeša. Len odvahu a všetko sa dá.
Ivet
anina6
no aj ja robím krémeš ale z medových plátov a trošku jednoduchší. idem pohľadať receptík a pridám ho .
orsa
Dobrý den,
mám dotaz k receptu - co je to zlatý klas a cera ? Díky za odpověď, neznám český ekvivalent...:-)
rajcinka
zdravím, no zlatý klas je ako puding ako maizena a cera je stužený tuk, pokrmový tuk
maradu
Kreméš bych ráda připraviaĺa, ale zaskočila mne nová slovenština. Prosím, co je to ZLATÝ KLAS 3ks, a CERA? Ve starých slovenských kuchařkách jsem s s tím nesetkala.
orsa
Díky moc, o víkendu se na to vrhnu ! :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia