Risotto s tekvicou a šalviou

dorenika - fotkadorenika, 6. februára 2013
Risotto s tekvicou a šalviou
Foto: dorenika

Krásne a chutné jedlo,jediný problém bolo to víno.Neviem o tom nič a v obchode tiež toho veľa nepobrali a tak som si nakoniec vybrala Zobraziť celý popisKrásne a chutné jedlo,jediný problém bolo to víno.Neviem o tom nič a v obchode tiež toho veľa nepobrali a tak som si nakoniec vybrala biele-to vidim a konkretne podľa peknej ruzovej flasky s kvietkami :D No bolo mierne perlive čo som zistila až potom ako som to tam naliala....

5-6
porcií
5 minút
príprava
30/30 minút
na 200 °C

Suroviny

1 hrnček
1 ks
3 hrnček
3/4 hrnček
3/4 hrnček
1 ks




Postup

  1. 1

    Všetko si pripraváme,syr treba vytiahnuť pol hodinu predtým ako ho vmiešame do risotta.Nakrájame si tekvicu na vačšie časti a dáme ich spolu so šalviovými listami piecť na 200 stupňov na 30min.

    Risotto s tekvicou a šalviou - obrázok 1
  2. 2

    Na 4 PL olivového oleja osmažíme šalviové listy do chrumkava,olej odložíme do nádoby a listy necháme vychladnúť na papierovom obrúsku. Do hrnca kde sme šalviu smažili pridáme ešte trochu olivového oleja a osmažime na drobno nakrájanú cibuľku a keď zmäkne pridáme ryžu.Po dvoch minútach pridáme víno a miešame dokým sa nevstrebá do ryže.

    Risotto s tekvicou a šalviou - obrázok 2
  3. 3

    Potom pridávame po naberačkách kurací vývar a varíme s pokličkou na slabom ohni vždy keď sa vývar vstrebe,pomiešame a pridáme nový a opakujeme pokial nieje ryža správne uvarená. Medzi tým vytiahneme tekvicu z rúry a odrežeme kožu,pokrájame a rozmixujeme na pyré.

    Risotto s tekvicou a šalviou - obrázok 3
  4. 4

    Pyré primiešame do ryže keď je hotová (môžeme aj pár vačších kúskov) a prisypeme syr,poriadne premiešame a mimo ohňa necháme chvíľku odpočívať s pokličkou. Servírujeme s usmaženým listom a šalviovým olejom. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

paploska
tak to asi máme asi rovnaké chute :-) práve som dovarila praženú ryžu :-) a toto tiež vyskúšam
paploska
už chápem prečo nevieš zohnať tú špaldovú krupicu, si v UK...
babidka
Taketo rizotko by som si naozaj dala hoci aj hned teraz :-) Pozriem sa po tekvici , zvyknu ju mat u nasich juznych susedov v jednom gazdovskom obchode . Pekny recept :-)
ethanel
Vedel som ze ho budes dnes robit a cakal som na recept, urcite by som si dal risotto mozem na vsetky mozne sposoby a to je jedine jedlo ktore nechavam varit moju manzelku ta to vie fakt dobre.
mijaita
Tekvicu bych smichala s maslem ve kterem opecu listky salveje, protoze ta kombinace je jedinecna. To bych "posadila" na tu ryzi. Mam rada kosky dyne se slaveji, vic si to uziju. Udelam, rozsiruji svou dynovou databazi o tenhle recept i kdyz si ho prizpusobim.
evusik
tiež by som na záver pridala hrudku masla, inak skvelé, takéto môžem :-)
rajnica
Vy tak kašlete na vlastný jazyk, že varíte "risotto"?
U koho chcete tým zabodovať?
ethanel
@rajnica pretoze to je to risotto na taliansky sposob a slovenske rizoto pozname zmiesana ryza so zeleninou, kuracie maso syr a kecup, tak si ho pamatam za cias ked som zil na SK , ten kecup sa tam daval na vrch preto ze to bolo suche a ten mu pomahal posuvat to rizoto dolu krkom :)
afataga
mas ho fakt ukazkove, vyborne pre niekoho, kto ma rad tekvicu
monniee
@ethanel :D Skvelo si to vysvetlil :)
A super receptík, hneď by som si šupla na obed. Takéto..nie to slovenské..
ethanel
@rajnica zrejme tvoj posledny komentar bol naozaj trapny ... Preto ho asi admin zrejme odstranil, neviem o co ti ide zrejme si este v zivote nic nedosiahol a to hovori dost o tvojej inteligencii, ak ma nepoznas tak ma prosim neber do ust, inac BTW umyvac riadu je KP co znamena Kitchen porter . Inak ukaz nieco z toho co si dokazal aj ty, ukaz par fotiek, receptov ak na to mas a pamataj, mna neurazis tvojim komentom, sam sa tu len strapnujes.
rajnica, dnes 14:16 k Risotto s tekvicou a šalviou
ethanel, za také rizoto ako varili tebe, by som ani deravý groš nedal. A že robíš assistent restaurant manager, to po slovensky znamená, že umývaš riad?
lucylee
@rajnica si trapny! @ethanel nic si z toho nerob, on/ona sa tu prezentuje uz dlhsiu dobu a vyryva a podryva. Presne take rizoto, ake spominas sa robi na Slovensku stale, mrazena zelenina a eidam a s kecupom navrch.
@dorenika fakt super, presne tak, ako ma vyzerat rizoto.
2010
@ethanel , kazda web stranka potrebuje @rajnicu , na koho by sme nedavali bolo by to nudne ? to ze nevie varit a este nic neuvaril lebo nema dovolene ist do kuchyne je druhorade...
nonna
@ethanel - absolútny súhlas sTebou, som maximálne na Tvojej strane, tohto GREAT kuchárika som si užila aj ja a aj jeho celú partiu, čo tu šarapatí a otravuje a znepríjemňuje. Ale netreba sa dať! Aj ja som ich odbuchla, potrebujú vyštvávať tých najlepších a zaujímavých. Sami buď vôbec sa tu neprezentijú alebo len obyčajnosťami. A Tebe nesiahajú ani po päty. @2010 - súhlas s Tvojou poslednou vetou :D
nonna
Recepis je zaujímavý, ukladám si ho do KK. K tomu vínu, najľahšia orientácia, aké víno použiť do jedla či k surovinám je, riadiť sa podľa farby. Čiže v tomto prípade si sa strafila, k bielej ryži a tekvici treba použiť biele víno, jasné suché, nie veľmi staré, vyzreté, môže byť aj úplne mladé, ale nie perlivé. Ak sa dá do jedla syr, môže sa pôoužiť aj vyzretejšie víno, záleží na druhu syra. A to isté víno aj podávať k jedlu. Môžeš byť spokojná, recepis máš dobrý, pekný a chutný. Vyhadzujem ho na FBčko. A nenechaj sa znechutiť! Posielaj recepisy aj ďalej. Je nás tu dosť, ktorým sa páčia. Posielam práve výjdené Slniečko do Londýna!
dorenika
@rajnica tamsi precitaj u ethanela aky je v tom rozdiel a nebud uz trapny kade chodis take vyryvas najprv ze si nemozes ty dovolit kupit mrazene ovocie v february alebo mas cukrove depresie a teraz totto uz je toho fakt dost ked potrebujes preklad tak pouzi google
paploska
rajnica je total trápny...:-) ešte som od neho nikde nevidela žiadne "príjemné" príspevky. ale jeho slová predsa nikoho - šikovného, optimistického a spokojného, nedokážu uraziť :-)
@rajnica




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia