Ríbezľový koláč
Ríbezľový koláč

Ríbezľový tart s černicami

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 12. júla 2022
Ríbezľový tart s černicami
Foto: Kulinární studio MAFRA
12 ks
porcií
60 minút
príprava
50 minút
na 180/160 °C

Suroviny

Plnka:
100 ml
200 g (Philadelphia, Lučina)
2 ks
100 g
1 bal.
1 bal.
400 g
200 g
Navrch:
1 ks
3 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si základné cesto na tart, recept nájdete tu. Necháme ho odležať v chladničke asi hodinu. Rúru vyhrejeme na 180 °C.

  2. 2

    Na plnku zmiešame kyslú smotanu so syrom, s vajcami, práškovým a vanilkovým cukrom a pudingovým práškom.

  3. 3

    Vychladené cesto rozdelíme na dve časti. Väčšiu časť rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a vystelieme ním okrúhlu formu na tart, aby vznikol asi 3 mm vysoký okraj. Formu nemusíme vymastiť maslom, cesto ho obsahuje dosť. Na cesto rozotrieme pripravenú plnku. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút. Po vybratí koláča znížime teplotu v rúre na 160 °C.

  4. 4

    Na predpečený koláč nasypeme ríbezle a černice. Zvyšné cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrojíme z neho formou na tart kruh, v strede vyrežeme malé otvory. Položíme na koláč. Zo zvyšného cesta vytvoríme dlhšie prúžky a po 3 z nich upletieme vrkoče. Vrkoče uložíme po obvode koláča.

  5. 5

    Povrch celého koláča potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme kryštálovým cukrom. Vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme ešte asi 30 minút.

Diskusia k receptu