Ríbezľový koláč
Ríbezľový tart s černicami
Autor receptu: redakcia
12 ks porcií |
60 minút príprava |
50 minút na 180/160 °C |
Postup- Pripravíme si základné cesto na tart, recept nájdete tu.
Necháme ho odležať v chladničke asi hodinu. Rúru vyhrejeme na 180 °C.
- Na plnku zmiešame kyslú smotanu so syrom,
s vajcami, práškovým a vanilkovým cukrom a pudingovým práškom.
- Vychladené cesto rozdelíme na dve časti. Väčšiu časť rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a vystelieme ním okrúhlu formu na tart, aby vznikol asi 3 mm vysoký okraj. Formu nemusíme vymastiť maslom, cesto ho obsahuje dosť. Na cesto rozotrieme pripravenú plnku. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút. Po vybratí koláča znížime teplotu v rúre na 160 °C.
- Na predpečený koláč nasypeme ríbezle a černice. Zvyšné cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrojíme z neho formou na tart kruh, v strede vyrežeme malé otvory. Položíme na koláč. Zo zvyšného cesta vytvoríme dlhšie prúžky a po 3 z nich upletieme vrkoče. Vrkoče uložíme po obvode koláča.
- Povrch celého koláča potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme kryštálovým cukrom. Vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C
a pečieme ešte asi 30 minút.
|