Rib-eye steak s tekvicou hokaido a so špargľou

Laci Hornáček
šéfkuchár a odborník na párovanie piva a jedla, 24. septembra 2014
Rib-eye steak s tekvicou hokaido a so špargľou
Foto: Heineken Slovensko
4
porcie
35 minút
príprava
5-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 plátky po 250 g
1 PL
2 PL
150 ml
100 ml
0,5 kg
250 g
2 PL
8 vetvičiek

Postup

  1. 1

    Tekvicu zbavíme šupky a jadierok a nakrájame na plátky s hrúbkou 1 – 1,5 cm. Plátky osolíme, potrieme olejom a opečieme takmer domäkka. Špargľu podľa potreby očistíme škrabkou, od vrcholkov asi tretinu smerom dolu, asi centimetrový konček odrežeme a vyhodíme.

  2. 2

    Špargľu uvaríme v osolenej vode s lyžičkou cukru do polomäkka, vyberieme a ochladíme v studenej vode. Steaky jemne potrieme olejom a opečieme vo vrúbkovanej steakovej panvici na požadovaný stupeň prepečenia. Krátko pred dokončením ochutíme nahrubo zomletým steakovým korením, soľou a maslom.

  3. 3

    Steaky vyberieme a odložíme na teplé miesto. Do panvice pridáme pivo, krátko povaríme a prelejeme do rajnice. Ak máme málo výpeku, dolejeme omáčkou demi glace (pri pečení na grile je tento krok nevyhnutný). Varíme za stáleho miešania metličkou na požadovanú hustotu.

  4. 4

    Špargľu pridáme k tekvici, krátko intenzívne opečieme, vložíme maslo a estragón, niekoľkokrát v panvici prehodíme, osolíme a odstavíme.

Diskusia k receptu

afataga
maso je na moj vkus moc prepecene, ale to je otazka chute, viac mi vadi mix typickej jarnej a jesennej zeleniny
2010
Rib-eye je super a Wagyu Rib- eye je absolutna steakova spica -:)



Zaujímavé video z archívu TV Varecha