Rib-eye steak s tekvicou hokaido a so špargľou
šéfkuchár a odborník na párovanie piva a jedla, 24. septembra 2014

Foto: Heineken Slovensko
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Tekvicu zbavíme šupky a jadierok a nakrájame na plátky s hrúbkou 1 – 1,5 cm. Plátky osolíme, potrieme olejom a opečieme takmer domäkka. Špargľu podľa potreby očistíme škrabkou, od vrcholkov asi tretinu smerom dolu, asi centimetrový konček odrežeme a vyhodíme.
- 2
Špargľu uvaríme v osolenej vode s lyžičkou cukru do polomäkka, vyberieme a ochladíme v studenej vode. Steaky jemne potrieme olejom a opečieme vo vrúbkovanej steakovej panvici na požadovaný stupeň prepečenia. Krátko pred dokončením ochutíme nahrubo zomletým steakovým korením, soľou a maslom.
- 3
Steaky vyberieme a odložíme na teplé miesto. Do panvice pridáme pivo, krátko povaríme a prelejeme do rajnice. Ak máme málo výpeku, dolejeme omáčkou demi glace (pri pečení na grile je tento krok nevyhnutný). Varíme za stáleho miešania metličkou na požadovanú hustotu.
- 4
Špargľu pridáme k tekvici, krátko intenzívne opečieme, vložíme maslo a estragón, niekoľkokrát v panvici prehodíme, osolíme a odstavíme.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu