Rib-eye steak s tekvicou hokaido a so špargľou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
35 minút
príprava
5-20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tekvicu zbavíme šupky a jadierok a nakrájame na plátky s hrúbkou 1 – 1,5 cm. Plátky osolíme, potrieme olejom a opečieme takmer domäkka. Špargľu podľa potreby očistíme škrabkou, od vrcholkov asi tretinu smerom dolu, asi centimetrový konček odrežeme a vyhodíme.
  2. Špargľu uvaríme v osolenej vode s lyžičkou cukru do polomäkka, vyberieme a ochladíme v studenej vode. Steaky jemne potrieme olejom a opečieme vo vrúbkovanej steakovej panvici na požadovaný stupeň prepečenia. Krátko pred dokončením ochutíme nahrubo zomletým steakovým korením, soľou a maslom.
  3. Steaky vyberieme a odložíme na teplé miesto. Do panvice pridáme pivo, krátko povaríme a prelejeme do rajnice. Ak máme málo výpeku, dolejeme omáčkou demi glace (pri pečení na grile je tento krok nevyhnutný). Varíme za stáleho miešania metličkou na požadovanú hustotu.
  4. Špargľu pridáme k tekvici, krátko intenzívne opečieme, vložíme maslo a estragón, niekoľkokrát v panvici prehodíme, osolíme a odstavíme.