Rezy s piškótami

aroooo - fotkaaroooo, 3. novembra 2014
Rezy s piškótami
Foto: aroooo

Jogyček mi pripomenul tento starodávny zákusok, ktorý mama pekávala na sviatky. Zatiaľ opíšem len recept, až budem piecť, pridám foto/ak sa mi to podarí/. Chuťove bol veľmi dobrý a aj vyšlo z neho veľa rezov. Tak ak má niekto záujem:

60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
5 ks
20 dkg
18 dkg
1/2 bal.
Plnka:
podľa potreby (ríbezľový, malinový)
2 dcl
cca 2 bal.
5 ks
20 dkg
30 dkg (alebo Hera)
10 dkg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1



    Cesto si pripravíme tak, že vajcia určené na cesto rozdelíme na žĺtka a bielka. Žĺtka riadne vyšľaháme s kryšt. cukrom do spenenia, potom pridávame po troche múku zmiešanú s PDP a na tuho vyšľahaný sneh z bielkov. Toto do žĺtkovej hmoty opatrne primiešavame vareškou. Plech vyložíme mastným papierom, vylejeme doň cesto, zarovnáme a upečieme, stupne a dĺžku pečenia neuvádzam, každý si pozná svoju rúru.

  2. 2



    Po upečení papier stiahneme a cesto necháme vychladnúť, potom ho potrieme slabou vrstvou pikantného lekváru podľa svojej chuti / ríbezľový, malinový, višňový, ..../

  3. 3



    Dobu, kým nám chladne cesto využijeme na prestávku a spravíme si silnú čiernu kávu, samozrejme aj pre seba, ale myslíme aj na náš koláčik a sem počítame také 2 dcl, ktoré necháme vychladnúť, rýchlo do nej namáčame piškóty/aby sa veľmi nepremočili/ a ukladáme ich na lekvárovú vrstvu po celom ceste. /dávnejšie sme používali podlhovasté piškóty, no môžu ich nahradiť aj tieto malé okrúhle/

  4. 4



    Plnka: V mise, ktorú dáme na hrniec s vriacou vodou vyšľaháme nad parou vajcia s kryšt. cukrom až do zhustnutia / pozor, aby sme si nepripravili sladkú praženicu, stále šľaháme/my sme šľahali ručne metličkou/ a podľa potreby regulujeme vrenie vody/, necháme vychladnúť.


  5. 5



    Medzi tým si vyšľaháme maslo /Heru/ s práškovým cukrom, keď nám vaj. zmes vychladne, po častiach zašľahávame do maslovej hmoty.

  6. 6



    Plnku natrieme na ponamáčané piškóty, zarovnáme a necháme trochu stuhnúť na chlade a polejeme čokoládovou polevou, po jej zaschnutí nakrájame rezy.

  7. 7



    Všetkým, ktorí vyskúšajú, prajem dobrú chuť.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
používateľ nemá avatar
123
môj,ty Bože, super koláčiky..., ale som sa ich kedysi napiekla... dnes preferujem hlavne nejaké "rýchlovky", ale s chuťou by som si ich dala...a kto vie, možno aj na ne príde opäť čas, keď bude zaujímavejšie piecť pre vnúčikov, ako iba pre budúcu babku a dedka...
1x aroooo
Skoda zr nie je foto ale musia chitit výborne ta plnku poznam ale mne sa bzdy zrazila aj ked som mala všetko. rovnakej teploty,odkedy používam. maslo do tejto plnky nikdy sa nezrazi a je samozrejme aj ovela lahodnejsia inak ukladam. a urcite vyskúšam. Pekny večer