Foto: aroooo
Jogyček mi pripomenul tento starodávny zákusok, ktorý mama pekávala na sviatky. Zatiaľ opíšem len recept, až budem piecť, pridám foto/ak sa mi to podarí/. Zobraziť celý popisJogyček mi pripomenul tento starodávny zákusok, ktorý mama pekávala na sviatky. Zatiaľ opíšem len recept, až budem piecť, pridám foto/ak sa mi to podarí/. Chuťove bol veľmi dobrý a aj vyšlo z neho veľa rezov. Tak ak má niekto záujem:
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
5 ks |
|
20 dkg |
|
18 dkg |
|
1/2 bal. |
|
Plnka: | |
podľa potreby (ríbezľový, malinový) |
|
2 dcl |
|
cca 2 bal. |
|
5 ks |
|
20 dkg |
|
30 dkg (alebo Hera) |
|
10 dkg |
|
|
Postup
-
1
Cesto si pripravíme tak, že vajcia určené na cesto rozdelíme na žĺtka a bielka. Žĺtka riadne vyšľaháme s kryšt. cukrom do spenenia, potom pridávame po troche múku zmiešanú s PDP a na tuho vyšľahaný sneh z bielkov. Toto do žĺtkovej hmoty opatrne primiešavame vareškou. Plech vyložíme mastným papierom, vylejeme doň cesto, zarovnáme a upečieme, stupne a dĺžku pečenia neuvádzam, každý si pozná svoju rúru.- 2
Po upečení papier stiahneme a cesto necháme vychladnúť, potom ho potrieme slabou vrstvou pikantného lekváru podľa svojej chuti / ríbezľový, malinový, višňový, ..../- 3
Dobu, kým nám chladne cesto využijeme na prestávku a spravíme si silnú čiernu kávu, samozrejme aj pre seba, ale myslíme aj na náš koláčik a sem počítame také 2 dcl, ktoré necháme vychladnúť, rýchlo do nej namáčame piškóty/aby sa veľmi nepremočili/ a ukladáme ich na lekvárovú vrstvu po celom ceste. /dávnejšie sme používali podlhovasté piškóty, no môžu ich nahradiť aj tieto malé okrúhle/- 4
Plnka: V mise, ktorú dáme na hrniec s vriacou vodou vyšľaháme nad parou vajcia s kryšt. cukrom až do zhustnutia / pozor, aby sme si nepripravili sladkú praženicu, stále šľaháme/my sme šľahali ručne metličkou/ a podľa potreby regulujeme vrenie vody/, necháme vychladnúť.
- 5
Medzi tým si vyšľaháme maslo /Heru/ s práškovým cukrom, keď nám vaj. zmes vychladne, po častiach zašľahávame do maslovej hmoty.- 6
Plnku natrieme na ponamáčané piškóty, zarovnáme a necháme trochu stuhnúť na chlade a polejeme čokoládovou polevou, po jej zaschnutí nakrájame rezy.- 7
Všetkým, ktorí vyskúšajú, prajem dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ahoj, recept na to nemám, ale robila som to od oka z marhúľ riadne dozretých -skoro prezretých, ktoré som trochu rozmačkala a dala variť. Keď sa trochu rozvarili a pustili šťavu, tak som to posolila 1-2 štipky soli podľa množstva, chutnala som, ak málo sladký, tak ešte štipka soli. Soľ z dozretého ovocia vyťahuje cukor a tým to osladzuje /ako keď zaváraš čerešne,višne,marhule a ostatné dozreté ovocie, že ho dáš do pohára, štipka soli a doleješ vodou, zavrieš a starilizuješ - hotovo, suseda nechcela veriť že tam nie je sirup - cukor/. Lekvár varíš ako sa varil niekedy na hustejší, prípadne pridáš trošku kyseliny citrónovej - tá to zahustí aby keď prejdeš vareškou ostávala cestička a nakoniec na špic noža ten konzervačný prípravok na konzervovanie. Ja som toho nemala veľa, ak ho chceš dlho skladovať, ešte ho pre istotu sterilizuj. Nech sa vydarí.
Dakujem, marhule som uz zavarala so solou a neverila som, ze budu dobre a su :-). Tak na jesen trochu skusim, nech mam do jogurtu.
držím palce aby sa vydaril