Rezy s piškótami

Autor receptu: aroooo

Jogyček mi pripomenul tento starodávny zákusok, ktorý mama pekávala na sviatky. Zatiaľ opíšem len recept, až budem piecť, pridám foto/ak sa mi to podarí/. Chuťove bol veľmi dobrý a aj vyšlo z neho veľa rezov. Tak ak má niekto záujem:

60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup



  1. Cesto si pripravíme tak, že vajcia určené na cesto rozdelíme na žĺtka a bielka. Žĺtka riadne vyšľaháme s kryšt. cukrom do spenenia, potom pridávame po troche múku zmiešanú s PDP a na tuho vyšľahaný sneh z bielkov. Toto do žĺtkovej hmoty opatrne primiešavame vareškou. Plech vyložíme mastným papierom, vylejeme doň cesto, zarovnáme a upečieme, stupne a dĺžku pečenia neuvádzam, každý si pozná svoju rúru.


  2. Po upečení papier stiahneme a cesto necháme vychladnúť, potom ho potrieme slabou vrstvou pikantného lekváru podľa svojej chuti / ríbezľový, malinový, višňový, ..../


  3. Dobu, kým nám chladne cesto využijeme na prestávku a spravíme si silnú čiernu kávu, samozrejme aj pre seba, ale myslíme aj na náš koláčik a sem počítame také 2 dcl, ktoré necháme vychladnúť, rýchlo do nej namáčame piškóty/aby sa veľmi nepremočili/ a ukladáme ich na lekvárovú vrstvu po celom ceste. /dávnejšie sme používali podlhovasté piškóty, no môžu ich nahradiť aj tieto malé okrúhle/


  4. Plnka: V mise, ktorú dáme na hrniec s vriacou vodou vyšľaháme nad parou vajcia s kryšt. cukrom až do zhustnutia / pozor, aby sme si nepripravili sladkú praženicu, stále šľaháme/my sme šľahali ručne metličkou/ a podľa potreby regulujeme vrenie vody/, necháme vychladnúť.




  5. Medzi tým si vyšľaháme maslo /Heru/ s práškovým cukrom, keď nám vaj. zmes vychladne, po častiach zašľahávame do maslovej hmoty.


  6. Plnku natrieme na ponamáčané piškóty, zarovnáme a necháme trochu stuhnúť na chlade a polejeme čokoládovou polevou, po jej zaschnutí nakrájame rezy.


  7. Všetkým, ktorí vyskúšajú, prajem dobrú chuť.