Foto: eviana
Ide o klasické "Kardinalschnitte" alias kardinálove rezy, ale v čokoládovom prevedení - s parížskou šľahačkou, preto ten názov... :) Robievam vždy z dvoch dávok - Zobraziť celý popisIde o klasické "Kardinalschnitte" alias kardinálove rezy, ale v čokoládovom prevedení - s parížskou šľahačkou, preto ten názov... :) Robievam vždy z dvoch dávok - v rozpise sú ale uvedené suroviny na jednu dávku, aj keď na obrázkoch sú dve šľahačky, aj dva šľahačkou natreté korpusy. Keď budete robiť z jednej dávky, šľahačku natrite len na jeden, druhým iba priklopte. Džemom sa ale natierajú oba pláty.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Biele cesto: | |
3 ks |
|
100 g |
|
štipka |
|
Žlté cesto: | |
2 ks |
|
1 ks |
|
50 g |
|
50 g (alebo polohrubá múka) |
|
Náplň: | |
250 ml |
|
100 g |
|
1 ks |
|
100 ml |
|
na potretie |
|
Postup
-
1
...deň vopred si uvaríme parížsku šľahačku
-
2
...do hrnca vylejeme šľahačkovú smotanu, nalámeme čokoládu
-
3
...za stáleho miešania necháme prejsť varom, dáme vychladiť a odložíme do druhého dňa do chladničky.
-
4
...bielka s cukrom vyšľaháme - ja som ich dnes dala do mixéra - na veľmi hustý sneh
-
5
...kým mixér šľahal sneh z bielkov, ja som v mise vymiešala žĺtka, celé vajce a cukor do hustej hladkej peny
-
6
...pridáme múku (u mňa semolina - pokojne nahraďte polohrubou múkou)
-
7
...hustý sneh z bielkov dáme do sáčku, zaviažeme ho a odstrihneme jeden rožtek sáčku.
-
8
...na papier na pečenie postupne vytláčame a robíme čiary. U nás je tento zákusok kolektívna práca, ja všetko vymiešam a môj chlap robí krásne línie, mne by asi vyšli skôr vlnovky :)
-
9
...robíme oba pláty naraz, aj horný aj dolný - takže si spravíme dvakrát tri pásy bielkovej hmoty. Pozor nie úplne po kraj, hmota pečením narastie.
-
10
...medezery medzi bielymi pásmi vyplníme žltým cestom
-
11
...dáme piecť do rúry rozohriatej na 160-170°C na 20 minút. POZOR! Rúru nezavrieme pri pečení úplne, necháme ju na cca 2-3 cm pootvorenú.
-
12
...po upečení prevrátime na práškovým cukrom posypaný papier na pečenie a ešte za horúca stiahneme papier, na ktorom sa pláty piekli.
-
13
...potrieme oba pláty džemom
-
14
...vyberieme z chladničky uvarenú parížsku šľahačku, vymiešame do takmer tuha (pri tejto šľahačke to ide rýchlo, tak opatrne, aby Vám v mise nezostalo maslo)
-
15
...v miske si podľa návodu na obale vo vode rozmiešame stužovač na kašičku
-
16
...do ktorej pridáme za poriadnu lyžiču šľahačky, rozmiešame
-
17
...a všetko pridáme do ostatnej šľahačky, poriadne spolu zamiešame
-
18
...navrstvíme na džemom potreté pláty
-
19
...rozotrieme
-
20
...prikryjeme druhým plátom, posypeme cukrom a skvelý zákusok je hotový. Na prvý pohľad to vyzerá náročne, ale opak je pravdou. A je naozaj prudko návykový a rýchlo sa míňa :)
a 5***** za tvoju piplavú prácu :-)
Budem rada, ak mi dáš vedieť, ako sa zadarilo... držím palce :)
Nerozumiem tej vete o stužovači Evka, čo viac som k nemu mala napísať, ako že je to želatinový stužovač? Na obrázku je vidno aj foto obalu a z postupu by malo byť jasné, čo s ním robím - že som ho pridala do šľahačky (teda najprv lyžicu šľahačky do stužovača)... Je to napísané nejasne, nepochopiteľne? Vopred ďakujem.
Aj ja sa pomaličky učím aj ohľadom múk trošku cukor regulovať, nie som síce diabetik, ale máme diabetes v rodine. Ďakujem Ti za Tvoj milý komentár, prajem veľa zdravia :)