Rezy parížskeho kardinála (fotorecept)
Autor receptu: eviana
Ide o klasické "Kardinalschnitte" alias kardinálove rezy, ale v čokoládovom prevedení - s
parížskou šľahačkou, preto ten názov... :)
Robievam vždy z dvoch dávok - v rozpise sú ale uvedené suroviny na jednu dávku, aj
keď na obrázkoch sú dve šľahačky, aj dva šľahačkou natreté korpusy. Keď budete
robiť z jednej dávky, šľahačku natrite len na jeden, druhým iba priklopte. Džemom sa ale
natierajú oba pláty.
8-10 porcií |
10 minút príprava |
20 minút na 170 °C |
Postup
- ...deň vopred si uvaríme parížsku šľahačku
- ...do hrnca vylejeme šľahačkovú smotanu, nalámeme čokoládu
- ...za stáleho miešania necháme prejsť varom, dáme vychladiť a odložíme do druhého dňa do chladničky.
- ...bielka s cukrom vyšľaháme - ja som ich dnes dala do mixéra - na veľmi hustý sneh
- ...kým mixér šľahal sneh z bielkov, ja som v mise vymiešala žĺtka, celé vajce a cukor do hustej hladkej peny
- ...pridáme múku (u mňa semolina - pokojne nahraďte polohrubou múkou)
- ...hustý sneh z bielkov dáme do sáčku, zaviažeme ho a odstrihneme jeden rožtek sáčku.
- ...na papier na pečenie postupne vytláčame a robíme čiary. U nás je tento zákusok kolektívna práca, ja všetko vymiešam a môj chlap robí krásne línie, mne by asi vyšli skôr vlnovky :)
- ...robíme oba pláty naraz, aj horný aj dolný - takže si spravíme dvakrát tri pásy bielkovej hmoty. Pozor nie úplne po kraj, hmota pečením narastie.
- ...medezery medzi bielymi pásmi vyplníme žltým cestom
- ...dáme piecť do rúry rozohriatej na 160-170°C na 20 minút. POZOR! Rúru nezavrieme pri pečení úplne, necháme ju na cca 2-3 cm pootvorenú.
- ...po upečení prevrátime na práškovým cukrom posypaný papier na pečenie a ešte za horúca stiahneme papier, na ktorom sa pláty piekli.
- ...potrieme oba pláty džemom
- ...vyberieme z chladničky uvarenú parížsku šľahačku, vymiešame do takmer tuha (pri tejto šľahačke to ide rýchlo, tak opatrne, aby Vám v mise nezostalo maslo)
- ...v miske si podľa návodu na obale vo vode rozmiešame stužovač na kašičku
- ...do ktorej pridáme za poriadnu lyžiču šľahačky, rozmiešame
- ...a všetko pridáme do ostatnej šľahačky, poriadne spolu zamiešame
- ...navrstvíme na džemom potreté pláty
- ...rozotrieme
- ...prikryjeme druhým plátom, posypeme cukrom a skvelý zákusok je hotový. Na prvý pohľad to vyzerá náročne, ale opak je pravdou. A je naozaj prudko návykový a rýchlo sa míňa :)