Rezy parížskeho kardinála (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Ide o klasické "Kardinalschnitte" alias kardinálove rezy, ale v čokoládovom prevedení - s parížskou šľahačkou, preto ten názov... :) Robievam vždy z dvoch dávok - v rozpise sú ale uvedené suroviny na jednu dávku, aj keď na obrázkoch sú dve šľahačky, aj dva šľahačkou natreté korpusy. Keď budete robiť z jednej dávky, šľahačku natrite len na jeden, druhým iba priklopte. Džemom sa ale natierajú oba pláty.

8-10
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. ...deň vopred si uvaríme parížsku šľahačku
  2. ...do hrnca vylejeme šľahačkovú smotanu, nalámeme čokoládu
  3. ...za stáleho miešania necháme prejsť varom, dáme vychladiť a odložíme do druhého dňa do chladničky.
  4. ...bielka s cukrom vyšľaháme - ja som ich dnes dala do mixéra - na veľmi hustý sneh
  5. ...kým mixér šľahal sneh z bielkov, ja som v mise vymiešala žĺtka, celé vajce a cukor do hustej hladkej peny
  6. ...pridáme múku (u mňa semolina - pokojne nahraďte polohrubou múkou)
  7. ...hustý sneh z bielkov dáme do sáčku, zaviažeme ho a odstrihneme jeden rožtek sáčku.
  8. ...na papier na pečenie postupne vytláčame a robíme čiary. U nás je tento zákusok kolektívna práca, ja všetko vymiešam a môj chlap robí krásne línie, mne by asi vyšli skôr vlnovky :)
  9. ...robíme oba pláty naraz, aj horný aj dolný - takže si spravíme dvakrát tri pásy bielkovej hmoty. Pozor nie úplne po kraj, hmota pečením narastie.
  10. ...medezery medzi bielymi pásmi vyplníme žltým cestom
  11. ...dáme piecť do rúry rozohriatej na 160-170°C na 20 minút. POZOR! Rúru nezavrieme pri pečení úplne, necháme ju na cca 2-3 cm pootvorenú.
  12. ...po upečení prevrátime na práškovým cukrom posypaný papier na pečenie a ešte za horúca stiahneme papier, na ktorom sa pláty piekli.
  13. ...potrieme oba pláty džemom
  14. ...vyberieme z chladničky uvarenú parížsku šľahačku, vymiešame do takmer tuha (pri tejto šľahačke to ide rýchlo, tak opatrne, aby Vám v mise nezostalo maslo)
  15. ...v miske si podľa návodu na obale vo vode rozmiešame stužovač na kašičku
  16. ...do ktorej pridáme za poriadnu lyžiču šľahačky, rozmiešame
  17. ...a všetko pridáme do ostatnej šľahačky, poriadne spolu zamiešame
  18. ...navrstvíme na džemom potreté pláty
  19. ...rozotrieme
  20. ...prikryjeme druhým plátom, posypeme cukrom a skvelý zákusok je hotový. Na prvý pohľad to vyzerá náročne, ale opak je pravdou. A je naozaj prudko návykový a rýchlo sa míňa :)