Rezy na oblátke

gablerovaj - fotkagablerovaj, 29. marca 2011

starý recept z rodiny a pre úžasnú karamelovú plnku sa zje v deň upečenia :))

120+25 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks
250 g
200 g
1/2 balíčka
5 PL
1 ks
125 g
125 g ,alebo Palmarín
 nasekané na ozdobu




Postup

  1. 1

    Oddelíme si bielká od žĺtkov zo všetkých vajec. Z bielkov si vyšľaháme sneh. Pridáme cukor a šlaháme to tuhej peny

  2. 2

    Pridávame žĺtka, strúhanku, ml. orechy a vsypeme pr. do pečiva a miešame.

  3. 3

    Na plech si vyukladáme podľa potreby tortové oblátky, kraje plechu potrieme maslom. Na oplátky vylejeme cestoa upečieme.

  4. 4

    Plnka: Uvarené Salko: do hrnca si dáme vodu a do nej ponoríme Salko /po vrch ponorené a zatvorené/. Varíme ho 2 hodiny, môžeme viac, ale menej nie. Po uvarení ho necháme úplne vychladnúť. (Ja kupujem relatívne nové Salko, ktoré je už takto skaramelizované, výrazne to uľahčí a zrýchli pečenie)

  5. 5

    Studené skaramelizované Salko postupne pridávame do masla a Hery, ktoré sme pred tým vymiešali.

  6. 6

    Hotovú plnku natrieme na vychladnuté cesto a posypeme nastrúhanou čokoládou a nasekanými alebo nastrúhanými orechami, ktoré môžeme na kúsku masla opražiť. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

dajanca
je výborný- robievam, u nás tiež obľúbený...na všetky plnky používam len maslo, akosi mi iné tuky v plnkách vadia...
hortenzia51
..tento recept je aj v knihe==recepty zo života=
je veľmi dobrý aj ja ho pečiem..
gablerovaj
dajanca, ja tiež niekedy dávam iba maslo, má to lepšiu chuť. 4i cesto, či plnka, záleží, či ho je dosť v chladničke.
annabiel
u nás obľúbený, tiež ho robím , väčšinou na nejakú oslavu
gablerovaj
mne chutí napriek tomu, že orechy moc neobľubujem.. elerka, ak nemáš čo na práci tak peč a narob chute nám :)
sovka62
Poznám, voláme ho podrážka, keďže má na spodku tú oplátku. Ale je to nebezpečný zákusok, nikto nezostane pri jednom kúsku, to sa jednoducho nedá prestať jesť.
itkajj
tento kolácik je fakt dobrý mám ho odskúšaný,môžete mi poradiť este nejaký rovnako dobrý zákusok vhodný na rodinnú oslavu ?
gablerovaj
orchidea, to ma teší, že sa podaril. Sovka62, to máte teda pravdu, u nás kričali, že mám tie koláče brať od nich preč, lebo jedia a nevedia prestať..
evanaaa
Aké je to už skaramelizované Salko, v tube ? a je to nejaká novinka? Nik sa na to nepýta, snáď to poznajú, ale ja nie. Chcela by som takúto dobrotu ochutnať.
gablerovaj
evanaaa, to salko je v takej istej konzerve, ako obyčajné Salko, len je tam tuším napísané karamelové. Ja som kúpila to skaramelizované Salko asi pred mesiacom aj niečo v Sintre, ale určite to majú v rôznych prejadniach..
marienka44
@Gablerovaj ,co je to Sintra? Ja tento recept poznam s kavovym kremom, ale vyskusam s karamelovym. :-) To Salko sa da vraj uvarit den dopredu alebo v tlakovom hrnci, co zrychli pracu.
gablerovaj
marienka44, Sintra je obchodný reťazec, tuším že len na severe a východe Slovenska. A Salko sa varí v klasickom hrnci 2 hodiny a potom je super, len musí úplne vychladnúť. Ale lepšie je kúpiť karamelové Salko za cca 2€ ako variť 2 hod a kopa plynu vypalena =)
sonijamt
ja ho robievam už asi 20 rokov, ale mám ho uložený pod názvom "podrážka", je to vynikajúci koláčik, chystám sa ho práve robiť na sviatky:-)
gablerovaj
myslím, že aj ja ho doma na sviatky urobím, pečieme veľa druhov a tento by mohol byť :)
zazanka
Tento koláč je fantastický. Vždy sa zje za pol dňa kompletne celý plech. Len som prekvapená z toho karamelového Salka. Okamžite ho idem zháňať. Ja som vždy varila "normálne" Salko aj tri hodiny a nechala vychladnúť. O tom, ktoré tu spomínate v recepte som nemala ani tušenia, že existuje. Tak to riadne urýchli robotu. Kvôli tomu som ho robila len výnimočne na sviatky. Je výborný.
gablerovaj
@zazanka , doma sme tiež vždy nekonečne varili Salko, potom čakali, kým vychladne a toto je tak jednoduché a rýchle.. je to presne toto:

=)