Rezne z vykostených kuracích stehien fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 9. augusta 2010
Rezne z vykostených kuracích stehien (fotorecept)
Foto: alexdidi

Rezne milujem, ale jedávam ich tak 2x v roku. Raz bravčový a druhý raz určite kurací. Rezne z kuracích pŕs mi pripadajú veľmi suché, Zobraziť celý popisRezne milujem, ale jedávam ich tak 2x v roku. Raz bravčový a druhý raz určite kurací. Rezne z kuracích pŕs mi pripadajú veľmi suché, ale z vykosteného kuracieho stehna je rezeň mäkkučký a šťavnatý. Keď ešte použijeme čerstvú domácu strúhanku a vyprážame na neprepálenom oleji alebo masti, tak rezeň je nadýchaný, žltučký a možno nie až tak nezdravý. Zato táák dobrý...

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
2 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Po umytí a osušení si kuracie stehná vykostíme s použitím dobre ostrého vykosťovacieho noža. Kožu musíme ponechať, lebo tá nám celý rezeň drží pekne pokope. Kto nemá rád kožu, tak sa žiaľ musí týchto výborných rezníkov vzdať.

    Rezne z vykostených kuracích stehien (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykostené rezne mierne naklepeme cez mikroténový sáčok.

    Rezne z vykostených kuracích stehien (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Osolíme, okoreníme a ukladáme na seba.

    Rezne z vykostených kuracích stehien (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si trojobal. Múka polohrubá(používam radšej ako hladkú), rozšľahané vajíčka so soľou a pivom, príp. mliekom, čerstvá preosiata domáca strúhanka zo svetlého pečiva(vysušeného).

    Rezne z vykostených kuracích stehien (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rezne postupne obaľujeme:múka,vajíčka, strúhanka. Ja som ich ešte obaľovala v rozšľahaných bielkach. Túto informáciu mám z Varechy. Rezne tak nenasiaknu olejom. Môžem doporučiť, musíte však rátať s približne jedným bielkom na jeden rezeň.

    Rezne z vykostených kuracích stehien (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto obalené rezne už len vyprážame v dostatočnom množstve oleja alebo bravčovej masti (príp. použijeme Ceru).Samozrejme môžeme použiť fritézu. Prebytočný tuk necháme odsať na papierových obrúskoch.

    Rezne z vykostených kuracích stehien (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ako prílohu som použila varené nové zemiaky omastené surovým maslom a šalát. Hodí sa aj zemiaková kaša alebo zemiakový šalát (skôr v zimnom období).

Diskusia k receptu

jerica
Len samé dobré chute, to veru môžem ,stará dobre osvedčená klasika. MŇAMMMM
tinca
@alexdidi , lákavé. Ja kuracie prsia nechám marinovať v mlieku a nie sú suché. Vyskúšaj vajcia rozšľahať aj s bielym vínom, alebo minerálkou aj to je dobré.
altyn
Milá @alexdidi , nestrašte ľudí ktorý nemajú radi kuraciu kožu že si budú musieť odoprieť tento Váš úžasný rezník :-)))) Ja mám tiež radšej stehienka a kožu odstraňujem a rezeň drží...... :-))))))
alena45
iné rezne ako z vykosteného stehna ani nerobievam. Keď si ich sama vykosťujem, nechávam aj kožu, keď kúpim hotové, tak tie sú bez kože.
zdezda
To vyzerá báječne a aj chutí, pekné foto :-)
alexdidi
@altyn , len raz som kúpila už vykostené stehná, boli bez kože a rozpadávali sa (možno som nemala šťastie), odvtedy už vykosťujem sama a kožu radšej ponechávam(mám ju aj rada)...
@tinka , s minerálkou som už robila, s vínom nie...vyskúšam príležitostne...prsia som skúšala marinovať rôzne, ale stále to nie je podľa mojej chuti, ja vôbec prsia veľmi nemám rada, tak to bude asi tým...
tinca
@alexdidi máš pravdu prsia sú ideálne na čínu, nugetky a.p. S tými vykostenými stehnami máš pravdu, raz som to kúpila nikdy viac bola to len samá mrvenica,vôbec to pekne spolu nedržalo. Ja som totiž videla v mäsopriemysle na exkurzii ako to robia, to robí stroj, takže ručná práce je ručná práca.
altyn
@alexdidi máte pravdu, zabudol som ako som bol rozčarovaný keď som po prvý krát kúpil vykostené stehná.... hrôza.... tak som sa to radšej naučil a robím to sám, ja som len chcel utešiť tých čo kožu nemusia, že aj oni si môžu dopriať mňam-mňam rezníky.
babav
@alexdidi , mas ich pekne !Tiez pouzivam iba domacu struhanku, chutia v nej ovela lepsie a "vieme co jeme".Ja dostanem kupit vykostene , odkozene klbiky;asi mame lepsich masiarov, lebo sa drzia pekne v celku. Na vysmazanie pouzivam olivovy olej a utesujem sa ,ze su tak zdravsie;-).
alexdidi
@babav , v kuchyni najčastejšie používam olivový olej, ale na vysmážanie slnečnicový. V poslednej dobe som sa však dozvedela, že kvalitná bravčová masť(donedávna zatracovaná), je rovnako dobrá, ak nie zdravšia pre našincov, ktorí boli vždy zvyknutí na takéto suroviny....práve preto som ju uviedla ako náhradnú surovinu...a Cera vraj tiež veľmi dobre znáša vysoké teploty, neprepaľuje sa a teda je na vyprážaanie lepšia ako olej...no možno o nejaký čas nám dajú zasa nové informácie o tom, čo je zdravé, zdravšie, najzdravšie....
tinca
vyprážané mäsko na cere je aj vemľmi chutné!
babav
@alexdidi ,pamatam sa ako dobre chutillo masko vyprazane v bravcovej masti,zvlast v domacej; to bolo strasne davno;-)
Olivovy olej (light)a ine, napr. z hroznovych zrniek, tiez znasaju vysoke teploty,preto ich rada pouzivam na vyprazanie.
evanaaa
Rezne z vykostených stehien sme mali včera a ešte aj dnes, len nechápem, prečo tá koža, veď dobre sa obalujú a vy prážajú bez nej. A, mimochodom, tiež nie je zdravá. Aj keď som ešte vzprážala celé stehná kedysi, tiež som ich zbavila kože. A tú nejeme, aj keď ich pečiem, je síce lákavo chrumkavá, ale si ju stiahneme. Je pravda, sú mäkké a lepšie ako z pŕs, tie ani nevyprážam.
alexdidi
@evanaaa , nechápeš, prečo tá koža? Tak ja ti to vysvetlím: sto ľudí, sto chutí....pre niekoho (aj pre mňa ) je práve tá koža to najlepšie...a, že je nezdravá, v tomto prípade si poviem:"veď koľko nezdravých vecí pojem každý deň a tie E-čka, tak toto raz v roku nie je až tak hrozné, ale hrozneeee dobré",ale kto nemá rád kožu, nemá ani túto dilemu....
emusa
ahojte, čo sa týka toho vyprážania, treba vložiť do oleja (masti) surový zemiak alebo mrkvu, vtedy sa neprepaľuje tak rýchlo. Skúste vajíčka šľahať s pivom, asi deci do vajec, ostatné popíjať pri varení.
marienka44
Kozu nejem, ale moja dcera miluje na pecenom kuriatku. Koza obalena v trojobale urcite nie je ako ta na pecenom mase. Podla obrazku usudzujem, ze su vykostene cele nohy /aj horne ,aj dolne stehno spolu/. Nemozu sa kvoli lepsej manipulacii stehna rozdelit na horne a dolne a potom vykostit?
alexdidi
@marienka44 , samozrejme, že ak máš problém s vykostením celého stehna tak si ho rozdelíš a budeš mať malé rezníky ( to je len detail )....@emusa , to pivo už je v základných surovinách a v ďalších diskusiach bolo rozšírené o víno, minerálku...
evanaaa
Alexdidi, už chápem. A čo sa týka vykosťovania, niekedy si ich vykostím, ale u nás - vo dvoch mäsiarstvach, kde mäso kupujem ich majú celkom pekné a dosť veľké. A ak by som ich mala deliť, zasa by boli moc malé. A vykosťovať ich , komu to nejde, treba skúšať, časom príde na najlepší spôsob, ako sa to dá.
violetacamorova
moja mama robí a aj ja v tom pokračujem, šťavnaté mäkučké rezne z vykostenách kuracích stehien s kožou sú veľmi dobré a u nás veľmi obľúbené, dokonca na výlety sme sa tešili aj kvôli týmto chutným rezňom a babka na ne naučila aj svojich vnúčikov. Pamätám, že v deň výletu mama bola hore už dlho pred odjazdom okolo 2 hodín, aby bola na cestu táto čerstvá dobrota, málokedy ich robievala deň predtým................, mňam
vierka07
dnes som ich robila zo stehna prvy raz a su fantasticke, vdaka :)
stefanm
... neviem, či mi stihneš do zajtra odpovedať ale skúsim sa ťa opýtať. To obalenie v bielku urobíš až keď to máš obalené v strúhanke a potom hneď vyprážaš? Už sa mi stehienka rozmrazujú a zajtra ich chcem vykostiť a vypražiť. A bielka mám v mrazničke ešte od vianočného pečenia tak by som ich využil. Pozdravujem ťa.
gabriele
@stefanm mozno Ti autorka odpovie...ale aby si neostal v štichu, napisem Ti ako obalujem rezne v bielku ja...bielka rozmraz...na 4 bielka pridaj 2 lyzice sytenej mineralky(napr. Baldovska) a naslahaj vidlickou...pena nema byt velmi husta...zlahka namacaj do bielkov klasicky obalene rezne...a vyprazaj...pred druhou varkou reznov znovu vidlickou bielka naslahaj...obaluj a vyprazaj...atd. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia