Foto: an3da
Ked sa mi nechce miesiť, tak si kúpim hotové cestoviny. Ale domáce sú lepšie.
Postup
-
1
Takto robila aj moja mamka a svokra. Múku ani nevážila, odoka si nasypala, asi plnú mysu. Vody koľko zoberie, soľ za hrsť a jedno vajce môže a nemusí byť. Zamiesiť na tvrdo. Cesto prikryť mysou a nechať aby si oddýchlo.
-
2
Potom zoberieme váľok a rozvaľkujeme.
-
3
Robíme to tak že si cesto pomúčime, nakrúcame na váľok a zároveň ho pritláčame dlaniami aby bolo všetko tenšie a tenšie. Potom ho celkom zrolujeme.
-
4
A rozkrojíme raz, po váľku,
-
5
a ešte raz, cez polovicu a uložíme jedno na druhé, aby sme mohli krájať, pravda cesto je dooobre pomúčené.
-
6
Pokrájané kladieme do vriacej slanej vody a ked vyjdu na povrch, berieme dierkavou varechou a oplakujeme vodou. Trochu pomastíme a pridávame si osýpku.
-
7
Mladšia dcérka a jej ocino ľúbia kakaové.
-
8
A zemiakové - uvarené zemiaky, osolené a trochu potlačené.
-
9
Ešte môžu byť tvarohové, makové, kapustové, mäsové...
súhlasím-domáce sú lepšie...
ale pre začiatočníčky treba určite uviesť druh múky...
a dalej-určite na pol kila múky nemôže ísť hrsť soli-asi si sa pomýlila...ja soľ nedávam do cesta-až do vody pri varení..bo ak chcem rezance do zásoby-vlhnú...