Rezance (fotorecept)

Autor receptu: an3da

Ked sa mi nechce miesiť, tak si kúpim hotové cestoviny. Ale domáce sú lepšie.

Suroviny

Postup

  1. Takto robila aj moja mamka a svokra. Múku ani nevážila, odoka si nasypala, asi plnú mysu. Vody koľko zoberie, soľ za hrsť a jedno vajce môže a nemusí byť. Zamiesiť na tvrdo. Cesto prikryť mysou a nechať aby si oddýchlo.
  2. Potom zoberieme váľok a rozvaľkujeme.
  3. Robíme to tak že si cesto pomúčime, nakrúcame na váľok a zároveň ho pritláčame dlaniami aby bolo všetko tenšie a tenšie. Potom ho celkom zrolujeme.
  4. A rozkrojíme raz, po váľku,
  5. a ešte raz, cez polovicu a uložíme jedno na druhé, aby sme mohli krájať, pravda cesto je dooobre pomúčené.
  6. Pokrájané kladieme do vriacej slanej vody a ked vyjdu na povrch, berieme dierkavou varechou a oplakujeme vodou. Trochu pomastíme a pridávame si osýpku.
  7. Mladšia dcérka a jej ocino ľúbia kakaové.
  8. A zemiakové - uvarené zemiaky, osolené a trochu potlačené.
  9. Ešte môžu byť tvarohové, makové, kapustové, mäsové...