Ražné celozrnné žemle (fotorecept)

Autor receptu: iva63

Keď si zvyknete na chuť a vôňu ražného pečiva, tak jej nikdy neodoláte-:) ja som dnes zase experimetovala. Mala som doma múku mletú z celého ražného zrna a chcela som ju použiť. Tak som upiekla tieto žemle. Nechcela som primiešať múku pšeničnú, mala som chuť na čisté ražné pečivko...uff, no musím povedať, že som sa poriadne zapotila, lebo cesto bolo lepivééé...ale nevzdala som to...a výsledok stál zato! Žemle sú výborné!

6
porcií
25 minút
na 200 °C

Postup

  1. v recepte som použila iba tento jeden druh múky
  2. múku, sušené droždie, soľ a vodu som dala do misky
  3. hákmi som suroviny niekoľkokrát premiešala a pridala som sušené papradajky, ktoré som som v lete voľne na slnku nasušila...nie sú v oleji-:)
  4. ďalej som všetko miesila iba voľne rukou...cesto bolo veľmi lepivé, ale vydržala som-:) keď už bolo dostatočne spracované, tak som si ruky dobre opláchla studenou vodou a cesto som celé vytvarovala...(ak sa vám ruky budú stále lepiť, tak použite viacej vody)...musí byť z toho úplne hladká "guľa"...prikryjeme ľanovou utierkou a necháme kysnúť celú hodinu na teplom mieste
  5. po hodine cesto vyklopíme na dosku...no teraz to prišlo!-:))) nakoľko bolo cesto lepivé a ja som nemala ani jeden voľný, čistý prst - tak som nemohla fotiť!...postupovala som takto: na dosku som si pripravila misku so studenou vodou...nôž som si do nej namočila a cesto som rozdelila na 6 rovnakých dielov...potom som si zase namočila obe ruky a robila som malé úhľadné gule, ktoré som vytvarovala do žemle
  6. čistý, suchý plech si poriadne pomúčime tou istou múkou, ktorú sme použili v recepte...žemle poukladáme na ten pomúčený plech rozkrojíme nožíkom ( zase som nefotila, lebo som bola tým namáčaním rúk úplne zaneprázdnená)
  7. rozohrejeme si rúru na 200stupňov...pred vložením plechu do rúry vlejeme za pohárik vody na dno, aby sa nám vytvorila para...žemle pečieme asi 25 minút..ale teplota aj doba pečenia je individuálna, zaleží od typu rúry...po upečení žemle necháme na mriežke vychladnúť
  8. no a takto vyzerali upečené ražné žemle so sušenými paradajkami-:)
  9. prajem Vám dobrú chuť-:)