Ratatouille

amelie - fotkaamelie, 31. augusta 2010
Ratatouille
Foto: amelie

Na ratatouille som uz videla kopu receptov. Kedze na juhu Francuzska sa ratatouille pripravuje od nepamati a patri k beznym jedlam, rozhodla som sa Zobraziť celý popisNa ratatouille som uz videla kopu receptov. Kedze na juhu Francuzska sa ratatouille pripravuje od nepamati a patri k beznym jedlam, rozhodla som sa pridat aj tunajsi recept.

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
300 g
300 g
3 ks
3 ks
3 strúčiky
3 pl
1 pl
2 ks




Postup

  1. 1

    Umyty neolupany baklazan pokrajame na kolieska, posypeme solou a nechame na podnose asi 30 minut vypotit. Cibulu a cuketu pokrajame takisto na kolieska, papriky na hrubsie pasiky. Vsetky suroviny by mali byt pokrajane na rovnako hrube kusy. Paradajky blansirujeme vo vriacej vode, osupeme, vyberieme jadierka a paradajky nakrajame na kocky. Cesnak posekame a na lopari rozotrieme s hrubozrnnou solou. V panvici zosklovatime na oleji cibulu, pridame oplachnuty a na papierovej utierke osuseny baklazan, premiesame a 4-5 minut restujeme. Potom pridame cuketu a papriky. Odkryte dusime, dokial za tekutina nezredukuje, no zelenina sa nesmie rozvarit. Nakoniec do panvice vsypeme pokrajane paradajky, pridame cesnak, bobkovy list a listocky tymianu. Premiesame, podla chuti osolime a okorenime. Ratatouille nechame varit este asi 5 minut, aby sa chute prepojili. Podavame s cerstvou bagetou. V sucasnosti sa k ratatouille uz pridavaju aj ine prilohy, napriklad cestoviny. Nikdy sa vsak do nej nedava syr, lebo by zelenina stratila svoju konzistenciu.

    Ratatouille - obrázok 1

Diskusia k receptu

lucylee
skvelý recept, už mi dochádza inšpirácia aké zeleninové jedlá variť, ďakujem za recept
alexdidi
Presne tak ratatouille pripravujem i ja.Je to výborné jedlo. Amelie, do surovín si zabudla uviesť paradajky...
babav
@amelie , pekny recept,vyborne zdrave jedlo!Vyzera troska inac ako
to z filmu pre deti,"Ratatouille".Neviem ci si ho videla ,ale napriek tomu ,ze gurmanom bol maly potkan,ukazali v nom vela zaujimaveho
z francuzskej gastronomie;-))
janger
@amelie , vyborne jedlo, ratatouille robievam tiez takto. Len s tym rozdielom, ze ja si na to skoro vzdy dam na kocky pokrajany Feta-syr, mam to tak velmi rada.
zsuzsu
toto je skvelý recept! mnam,tiež niečo pre mna :))
balu77
...určite to vyskúšam,idem na to,len mi chýba ,,baklaján,,
olika
Zeleninku tiež milujem. Recept je napísaný podrobne, ale o to zrozumiteľnejšie. Určite to urobím!
evanaaa
Asi je to niečo podobné ako lečo len s inými surovinami ( zeleninou, ) pre zmenu dobré, väčšinu tej zeleniny doma mám, aj brokolicu ale tá tam asi nejde, aj keď by mi nevadila.
evanaaa
Balu77, čo je to ten " baklaján "? Nie baklažán, ktorý tam ale je ?
samanka
@amelie vyzerá to veľmi dobre, konečne si môžem vyskúšať aj ratatouille. Často som rozmýšľala, ako sa to pripravuje, keď som videla úžasný kreslený film s týmto názvom.
zela
Ja to robím takto - cibuľu nakrájam,na panvicu dám olej a cibuľu smažím,do panvice vložím pokrájané cukety,chvíľu smažím aj s cibuľou a keď trochu zmäknú,dám tam pokrájané rajčiny,osolím,okorením,dám červenú papriku a trochu podlejem vodou.Rajčiny dám aj so šupkou a jadierkami.
wasabi000
Ja pridávam aj suché červené vino ,1/8 litra, hneď po cukete a paprike... Doda to tomu šmrnc..
radost
@amelie
až tu som sa dozvedela názov jedla-ktoré-s malými obmenami robíme celý august..my to voláme jednoducho:dusená zelenina..dáme-čo máme..viac ako cuketa nám chutia patizony...ale podmienka:musí to zostať chrumkavé..nie udusiť nablato...nakoniec mnoho nasekaného cesnaku..muž vraví:nepotrebujem ani mäso...ja samotné-on s chlebom,zemiakmi,ale už aj s cestovinou bolo...tak-milujeme v lete =ratatoille=už to viete..:-)
babulicka
presne taketo by Ratatouille malo byt aby chutilo ako ma.
merci Amelie




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia