Raňajkové tekvicové žemličky

askadaniela - fotkaaskadaniela, 22. júna 2014

V kuchyni mojej maminy som sa naučila na domáci chlieb a domáce pečivko, takže môjmu mlsnému jazýčku to kupované už nechutí. Neostáva nič iné, Zobraziť celý popisV kuchyni mojej maminy som sa naučila na domáci chlieb a domáce pečivko, takže môjmu mlsnému jazýčku to kupované už nechutí. Neostáva nič iné, ako zapásať si zásteru a pustiť sa do pečenia. A tieto žemličky sú aj zdravé :) Najlepšie sú samozrejme čerstvé, ale aj dvojdňové, zohriate v hriankovači, chrumkavé, s kokosovým maslom a s jahodovým džemom chutili skvele :)

12
porcií
90 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

100 g
400 g
1 ks
3 pl
1 čl
1 čl
1/3 čerstvé kocky
 teplá
1 pl




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme kvások. Z droždia, dvoch lyžíc múky a z lyžice melasy. Dáme do hrnčeka a do polovičky zalejeme teplou vodou...asi 50°C. To je tak teplá, že v nej udržíte ruku, ale byť troška teplejšia, už páli :) Necháme odpočinúť, kým droždia nie je plný hrnček.

  2. 2

    Medzitým, si nasypeme obe múky, soľ, semienka i rascu do misy. Pridáme vajíčko i tvaroh a nakysnuté droždie. Potom ešte asi hrnček teplej vody a zmiesime tuhšie, hladké, trocha lepkavé cesto. Posypeme navrchu múkou, priryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť asi hodinu.

  3. 3

    Potom vysypeme na pomúčenú dosku, premiesime a rozdelíme na štvrtiny a každú štvrtinu ešte na tretiny. Vyjde nám tak 12 žemličiek. Len ich trochu zaguľatíme, trochu obalíme v múke, aby sa tak nelepili, poukladáme na plech (aj bez papiera na pečenie, vôbec sa nelepili) a vtlačíme na ne semienka. Necháme ešte polhodinu podkysnúť a pečieme asi 20 minút vo vyhriatej rúre na 200°C. Upečené podávame s láskou na raňajky :)

  4. 4

    Toto cesto by sa mi hodilo aj na chlieb, lebo z neho nie je také jemné pečivo, nakoľko je z celozrnnej múky. Nabudúce vyskúšam aj ten :)

Diskusia k receptu

daguska
Krásne,myslím,ze nie len rañajkové.Ja nedávam vajícko,ale vyzerajú ozaj lákavo.
kukulienka71
Veľmi pekne sa ti podarili, si šikovná. recept ukladám, hádam sa mi vydaria také pekné ako tebe;-)
askadaniela
chcela som, že aby boli jemnejšie, preto aj ten tvaroh, ale veľmi im to nepomohlo, stále boli žemličkové...takže ho možno vynechať :)
martamm
Askadaniela, pekné žemličky si napiekla, ja tiež chlieb a pečivko pečiem, niet nad domáce. Ale nepoužívam droždie, namiesto neho ražný kvások (vyrobený z ražnej múky a vody).
Zaujalo ma v Tvojom recepte pridanie tvarohu do cesta, toto pri najbližšom pečení vyskúšam určite :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia