Raňajkové tekvicové žemličky

askadaniela - fotkaaskadaniela, 22. júna 2014

V kuchyni mojej maminy som sa naučila na domáci chlieb a domáce pečivko, takže môjmu mlsnému jazýčku to kupované už nechutí. Neostáva nič iné, ako zapásať si zásteru a pustiť sa do pečenia. A tieto žemličky sú aj zdravé :) Najlepšie sú samozrejme čerstvé, ale aj dvojdňové, zohriate v hriankovači, chrumkavé, s kokosovým maslom a s jahodovým džemom chutili skvele :)

12
porcií
90 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

100 g
400 g
1 ks
3 pl
1 čl
1 čl
1/3 čerstvé kocky
 teplá
1 pl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme kvások. Z droždia, dvoch lyžíc múky a z lyžice melasy. Dáme do hrnčeka a do polovičky zalejeme teplou vodou...asi 50°C. To je tak teplá, že v nej udržíte ruku, ale byť troška teplejšia, už páli :) Necháme odpočinúť, kým droždia nie je plný hrnček.

  2. 2

    Medzitým, si nasypeme obe múky, soľ, semienka i rascu do misy. Pridáme vajíčko i tvaroh a nakysnuté droždie. Potom ešte asi hrnček teplej vody a zmiesime tuhšie, hladké, trocha lepkavé cesto. Posypeme navrchu múkou, priryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť asi hodinu.

  3. 3

    Potom vysypeme na pomúčenú dosku, premiesime a rozdelíme na štvrtiny a každú štvrtinu ešte na tretiny. Vyjde nám tak 12 žemličiek. Len ich trochu zaguľatíme, trochu obalíme v múke, aby sa tak nelepili, poukladáme na plech (aj bez papiera na pečenie, vôbec sa nelepili) a vtlačíme na ne semienka. Necháme ešte polhodinu podkysnúť a pečieme asi 20 minút vo vyhriatej rúre na 200°C. Upečené podávame s láskou na raňajky :)

  4. 4

    Toto cesto by sa mi hodilo aj na chlieb, lebo z neho nie je také jemné pečivo, nakoľko je z celozrnnej múky. Nabudúce vyskúšam aj ten :)

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Krásne,myslím,ze nie len rañajkové.Ja nedávam vajícko,ale vyzerajú ozaj lákavo.
Veľmi pekne sa ti podarili, si šikovná. recept ukladám, hádam sa mi vydaria také pekné ako tebe;-)