Foto: askadaniela
V kuchyni mojej maminy som sa naučila na domáci chlieb a domáce pečivko, takže môjmu mlsnému jazýčku to kupované už nechutí. Neostáva nič iné, Zobraziť celý popisV kuchyni mojej maminy som sa naučila na domáci chlieb a domáce pečivko, takže môjmu mlsnému jazýčku to kupované už nechutí. Neostáva nič iné, ako zapásať si zásteru a pustiť sa do pečenia. A tieto žemličky sú aj zdravé :) Najlepšie sú samozrejme čerstvé, ale aj dvojdňové, zohriate v hriankovači, chrumkavé, s kokosovým maslom a s jahodovým džemom chutili skvele :)
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme kvások. Z droždia, dvoch lyžíc múky a z lyžice melasy. Dáme do hrnčeka a do polovičky zalejeme teplou vodou...asi 50°C. To je tak teplá, že v nej udržíte ruku, ale byť troška teplejšia, už páli :) Necháme odpočinúť, kým droždia nie je plný hrnček.
- 2
Medzitým, si nasypeme obe múky, soľ, semienka i rascu do misy. Pridáme vajíčko i tvaroh a nakysnuté droždie. Potom ešte asi hrnček teplej vody a zmiesime tuhšie, hladké, trocha lepkavé cesto. Posypeme navrchu múkou, priryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť asi hodinu.
- 3
Potom vysypeme na pomúčenú dosku, premiesime a rozdelíme na štvrtiny a každú štvrtinu ešte na tretiny. Vyjde nám tak 12 žemličiek. Len ich trochu zaguľatíme, trochu obalíme v múke, aby sa tak nelepili, poukladáme na plech (aj bez papiera na pečenie, vôbec sa nelepili) a vtlačíme na ne semienka. Necháme ešte polhodinu podkysnúť a pečieme asi 20 minút vo vyhriatej rúre na 200°C. Upečené podávame s láskou na raňajky :)
- 4
Toto cesto by sa mi hodilo aj na chlieb, lebo z neho nie je také jemné pečivo, nakoľko je z celozrnnej múky. Nabudúce vyskúšam aj ten :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Zaujalo ma v Tvojom recepte pridanie tvarohu do cesta, toto pri najbližšom pečení vyskúšam určite :)