Rakúska čokoládová torta

timara - fotkatimara, 24. februára 2014
Rakúska čokoládová torta
Foto: timara

Chuť horkej čokolády na dezertoch jednoducho zbožňujem. Mäkký koláčik tej príjemnej horkastej chuti ma proste dostal. A len si hovorím prečo som ho v Zobraziť celý popisChuť horkej čokolády na dezertoch jednoducho zbožňujem. Mäkký koláčik tej príjemnej horkastej chuti ma proste dostal. A len si hovorím prečo som ho v tej knihe (Mary Berry) nenašla už skôr.

20 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Suroviny na 1/2 dávku:
125 g
85 g
3 ks
85 g
15 g
1/2 bal.
štipka




Postup

  1. 1

    Nad parou si rozpustíme nalámanú čokoládu s maslom. Odstavíme a za občasného premiešania necháme vychladnúť (ja som nechala vychladnúť až dokým čokoláda s maslom nemala konzistenciu skôr ako krém, nebola už tekutá).

  2. 2

    Medzi tým si z bielkov so štipkou soli (v pôvodnom recepte soľ nebola, ale ja ju do snehu pridávam vždy) vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého sme postupne počas miešania pridali 60 g preosiatého práškového cukru.

  3. 3

    Žĺtka vymiešame so zvyšným cukrom do bledšej nadýchanejšej peny a postupne pridáme vychladnutú čokoládovú zmes a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme dokým sa cesto neprilepuje na špajľu.

  4. 4

    Koláč má po upečení popraskaný povrch, ale ako som sa dočítala, to je pre túto rakúsku tortu typické a mne sa to na nej dokonca páčilo. Koláč som podávala posypaný práškovým cukrom, ozdobený malinami. Kto chce, môže pridať kopček šľahačky. Ja som robila len z polovičnej dávky, ale neviem či to nebola chyba :)

Diskusia k receptu

babidka
Nooo, polovicna davka by aj stacila ...chyba by to nebola - keby si na tu tortu bola iba sama:-) Ja pre istotu urobim tuto tortu z plnej davky aby sa uslo okrem mna aj zvysku rodiny :-)
eviana
Vyzerá to zaujímavo a krásne čokoládovo, skvelá fotka, aj keď mne ako rezofilovi chýba fotka v reze :)
evusik
tiež patrím medzi čokoholikov... určite upečiem, ale až cez víkend :)
timara
@babidka :)) veru tak treba @eviana no bola nafotená tak ako je, ale s tým kúskom na boku, ale vyzerala tá foto nejako divoko, tak som zvolila túto :)) @evusik potom daj vedieť či ťa ako čokoholika uspokojila :))
nika72
vyzerá to fajnovúčko... už sa len zahryznúť mňam ..... 1*****
timara
@jankamajer naozaj je správne tých 15 g (do celej dávky 30 g) múky aj ja som sa čudovala, ale tomu cestu to stačilo :)
jajurak
Skusila som pouzit Studentsku pecat (horku) Super
timara
@jajurak tak to sa teším, že bol super a ešte si ho aj obzvláštnil :) možno niekto vyskúša aj s mliečnou čokoládou a dá vedieť . . .
marienka44
@Timara , najdôležitejší údaj mi chýba: priemer tortovej formy na polovičnu a aj na celú davku.
Ak si piekla z polovičnej davky, volila si aj menší priemer formy? Ďakujem za odpoveď. Bez nej nemôžem upiecť túto isto fantastickú tortu.
timara
@marienka44 celá dávka by mala ísť do tortovej formy s priemerom 23 cm a ja som polovičnú robila vo forme s priemerom 18 cm. Dúfam, že som pomohla a nech sa torta vydarí :)