Rakúska čokoládová torta

Autor receptu: timara

Chuť horkej čokolády na dezertoch jednoducho zbožňujem. Mäkký koláčik tej príjemnej horkastej chuti ma proste dostal. A len si hovorím prečo som ho v tej knihe (Mary Berry) nenašla už skôr.

20 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Nad parou si rozpustíme nalámanú čokoládu s maslom. Odstavíme a za občasného premiešania necháme vychladnúť (ja som nechala vychladnúť až dokým čokoláda s maslom nemala konzistenciu skôr ako krém, nebola už tekutá).
  2. Medzi tým si z bielkov so štipkou soli (v pôvodnom recepte soľ nebola, ale ja ju do snehu pridávam vždy) vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého sme postupne počas miešania pridali 60 g preosiatého práškového cukru.
  3. Žĺtka vymiešame so zvyšným cukrom do bledšej nadýchanejšej peny a postupne pridáme vychladnutú čokoládovú zmes a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme dokým sa cesto neprilepuje na špajľu.
  4. Koláč má po upečení popraskaný povrch, ale ako som sa dočítala, to je pre túto rakúsku tortu typické a mne sa to na nej dokonca páčilo. Koláč som podávala posypaný práškovým cukrom, ozdobený malinami. Kto chce, môže pridať kopček šľahačky. Ja som robila len z polovičnej dávky, ale neviem či to nebola chyba :)