Rajčinová polievka

sissi29 - fotkasissi29, 22. februára 2011
Rajčinová polievka
Foto: sissi29

Pre lenivé gazdinky, alebo keď chcete niečo rýchlo ukuchtiť na obed.

30 minút
príprava

Suroviny

2 PL
1 PL
1 ks
1 ks
 podľa potreby
 na dochutenie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibuľu si osmažíme na oleji s maslom.

    Rajčinová polievka - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme rajčinový pretlak a vodu. Prevaríme a ochutíme cukrom podľa chuti. Osolíme.

    Rajčinová polievka - obrázok 2
  3. 3

    Cestovinu pridáme do polievky a varíme kým nie je uvarená. Servírujeme na tanieri posypané syrom.

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
Cibuľa by mi nevadila, keby sa povarila dlhšie a potom rozmixovala....určite by som ju trochu zahustila a zjemnila troškou smotany...nezaberie to moc času....
@alexdidi , ja nerada zahustujem polievky múkou alebo škrobovou múčkou. Skôr by zvolila zdravšiu variantu a použila by som ovsené vločky na zahustenie.
Nerobím to však pretože rajčinovú polievku máme radi redšiu. ;-)
A tá cibuľa? Aj u nás to bol na začiatku problém hlavne čo sa môjho syna týka, ale zvykol si. ;-)
Ja tiež do čiernej polievky dávam cibuľový základ. Bez toho by paradajková polievka nemala správnu chuť. Po zaliati paradajkovým pretlakom polievku rozmixujem, aby sa cibuľa ešte viac rozplynula v polievke.
Ja dávam povariť celú cibuľku a pichnem do nej 3-4 hrebíčky, 1 nové korenie a nejakú závarku, lebo nemáme radi riedke polievky.Do hotovej polievky na tanier dám nastrúhaný syr.
@Sissi29 ,ja urobim riedku zápražku, zalejem vodou a rajcinovym pretlakom /varim doma kazdy rok z domacich rajcin/ a dam povarit do nej cibulu vcelku so zapichnutymi hrebickami a bobkovy list. Nakoniec osolim a pridam trochu kryst. cukru, lebo rajciny su kyslé . Zavarku (/ryzu/ uvarim zvlast a pridam do polievky, lebo varením v polievke ryza velmi nabobtna /asi neodhadnem mnozstvo ryze/ a polievka zhustne, co nechcem. :-)
rajcinova polievka je vyborna v kazdom rocnom obdobi, podobne varievam aj ja, s celou cibulou, pridavam klincek a kusok celeho cerstveho zazvoru a na zahustenie davam ovsene krupy alebo pomlete ovsene vlocky, pekny den vsetkym:-)
Tiež nerobím pparadajkovú polievku, len omáčku, ale vlastne je to to isté, len polievka je redšia. A robila by som ju ako Marienka44, najprv zásmažku a do nej štipku škorice, atď. A osladená musí byť, aby nebola príkra. Alebo, ak by som len pretlak varila, aspoň trochu by som ju zahustila zátrepkou ale z celozrnnej múky. Len nedávam bobk. list, ani krájanú cibulu.
Každý robí podľa vlastnej chuti,ale možno nikdy neochutnali skutočnú,chutnú či už paradajkovú omáčku alebo polievku.Mne samej tam chýbajú koreniny,ktoré zvyšujú chutnosť polievky.
Raz prišiel môj starší syn domov a hovoril mi -mami prosím ťa môžeš zajtra urobiť rajčinovú polievku?Pýtala som sa prečo?Aby som si vylepšil chuť po dnešnej polievke na návšteve u kamarádky.Bol k nej dokonca taký necitlivý / čo normálne nebýva/že sa jej opýtal či vypchla plechovicu od ptretlaku a hotovo.Veľmi sa čudovala,že veď je výborná.
Tým chcem povedať,že každému môže chutiť niečo úplne iné...Nadarmo sa nehovorí...koľko ľudí toľko chutí!!! Prepáč,@sisi29 nechcela som sa ťa dotknúť.Volakedy som cedila polievku aj omáčku od cibule a korenín,už dávno to nerobím,iba keď má prísť návšteva.Domáci sa naučili...
@bozulka , nedotkla si sama. ;-) Úplne s tebou súhlasím.
A ešte k tej polievke ja by som rada pridala koreniny ktoré spomínate, ale moji chlapi nemajú radi jedlá ktoré voňajú aromaticky, čo po klinčeku by definitívne áno. Takže keď varím snažím sa tak aby boli oni hlavne spokojní. ;-)
@sisi29 , tak to má byť,v prvom rade varíme pre našich blízkých a prispôsobujeme sa ich chutiam,ale niekedy hlavne chlapi nevedia čo je dobré a tak je treba im pomaličky pomôcť.Dúfam,že to nebudú čítať tvoji chlapi.-:)))
Ak sa to uvari z domacej stavy-netreba ziadne koreniny.Ale co ,ked uz cela mlada generacia zabudla,ze to cervene tvrde chrumkave/!!/ cudo by malo byt sladke vonave a jeste by sa mohlo aj bez zubov:-).
Koľko ľudí toľko chutí. Z domácej paradajkovej šťavy,pretlaku robievam, stačí trochu dochutit , prisladiť, mám velmi jemné vločky , ktoré tam pridávam priniesla som si ich z Nemecka úplne sa tam rozpadnú. Troška soli -vegety podľa toho ako je šťava osolená- pri zaváraní pridávam aj soľ. Kto robí z domáceho pretlaku je oveľa chutnejšia polievka. Aj hustotu polievky si prisp^osobime ako komu chutí, niekto má rád redšiu, alebo hustejšiu. Pridaním syru sa tiež zahustí-výborná je-mňam. Rýchlo a ľahko sa pripraví.

Pridaj komentár k receptu: