Jablkové lievance
Jablkové lievance

Racúchy

bugout - fotkabugout, 20. marca 2021
Racúchy
Foto: bugout

Je to recept môjho obľúbeného poľského kuchára. Sú to v podstate lievance ale minimálne v poľských končinách to volajú racúchy. Receptov je veľa, tento Zobraziť celý popisJe to recept môjho obľúbeného poľského kuchára. Sú to v podstate lievance ale minimálne v poľských končinách to volajú racúchy. Receptov je veľa, tento je môj obľúbený.

Suroviny

200 g
25 g
1 ks
1 ČL
250 ml
2 ks
Na vyprážanie:




Postup

  1. 1

    Na úvod poviem, že používam ochutené acidká... Dodajú tomu taký jemný šmrnc a vždy inú chuť. Je to ale len taká chuť na pozadí, nič výrazné. Zo surovín vypracujeme tečúce, hustejšie ako palacinkové, cesto a pridáme do neho jablká. Môžu byť nastrúhané ale aj plátky. Plátky tenučké, aby v ceste nepadali rýchlo na spodok.

  2. 2

    Smažíme z oboch strán na panvici s trochou oleja na strednom až slabom výkone. Sú hrubé, preto treba slabý výkon nech nie sú zvonku zhorené a z vnútra surové.

Diskusia k receptu

radost
takéto dačo-bez jablk-robím
z kyslého mlieka
keď nemám - kyslá smotana
špetka soli
pridám jablčko-bude nasladko
robievam aj naslano- k polievkam..
robím i tak-že vypražený jednou stranou -horúci - vložím do nastrúhaného tvrdého syra na tanieri..
tieto syrové mi chutia už viac ako sladké
siuuu
Robievam s jogurtom veľmi podobné - mám ich rada. Ak nezabudnem kúpiť acidko, vyskúšam určite aj túto verziu.
2x haji a motyka
haji
Vděčný recept, krásné foto. Múka asi hladká, odhaduji.
1x motyka
bugout
@haji v recepte bola asi hladká, ja robím z polohrubej. Poviem na rovinu, že všetko robím z polohrubej :-) od zápražky cez palacinky až po focacciu

1x haji
haji
@bugout (20.3.2021 18:26)
Děkuji za odpověď od srdce, chápu. Byly doby, kdy jsem na tom byla podobně. Časem jsem se dopracovala k rozlišení.
bugout
@haji priznám sa, že pečeniu sa moc nevenujem a v múke sa dvakrát nevyznám. Pár krát som sa snažil to rozlišovať ale vo finále som nevidel rozdiel....
1x haji
marienka44
Ja mám panvicu s jamkami (lievanečník), urobím v tom, budú mať pekný tvar.
bugout
@marienka44 (21.3.2021 14:10) ako kto chce. Ja nešúpem. Preto som to ani nepísal do receptu. Ale doplním.
marienka44
Vyskúšala som a som sklamaná. Všetko som vážila na dig. váhe, 25 g cukru je veľa, potom dolky horia. Podobne je to aj s palacinkami, dávam len 1 KL cukru. 25 g cukru predstavuje 4 KL, preto počas pečenia v dolkárni mi horeli, i keď som to robila na najmenšom horáku v pozícii minimum. Menej sa už nedá.
Cesto bolo veľmi husté, pritom som dala len 1 veľké jablko. Ako pasta malo cesto konzistenciu. Vnútri upečené sú surové, aj keď zvonku zhorené. Miesto acidka som dala Kefír, čo je asi jedno. No, nikdy viac to nebudem robiť, mohla som kefír radšej vypiť.
bugout
@marienka44 To ma mrzí ja som ich robil nie raz a nezhoreli nikdy... A robím ich na na najväčšej platni na stupni 3 - 4 z 10. Na teflonke z hrubým dnom. A cesto ma byť hustejšie aby jablká nepadali hneď na spodok.
1x haji
evusik
ja používam do kysnutého cesta jogurt, srvátku, kyslé mlieko... použiť ochutené acidko je pre mňa novinka, ale také vanilkové acidko do lievancov by mohlo byť fajn... jablkové lievance robím často tak najbližšie vyskúšam
1x bugout




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia