Gaštanové pyré
Gaštanové pyré

Pyré z čerstvých gaštanov

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 26. októbra 2022
Pyré z čerstvých gaštanov
Foto: Shutterstock

Gaštany majú teraz sezónu, oplatí sa ich kúpiť, len tak upiecť v rúre alebo si urobiť domáce gaštanové pyré.

2
porcie
55 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
150 g
1 ČL
1 PL
Na podávanie:




Postup

  1. 1

    Gaštany kupujeme čerstvé, ideálne je, keď ich spracujeme ešte v ten istý deň. Umyté a osušené gaštany nakrojíme na vrchnej časti do tvaru kríža.

  2. 2

    Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 20 – 25 minút. Upečené gaštany necháme vychladnúť a ošúpeme.

  3. 3

    Ošúpané gaštany vložíme do hrnca, zalejeme vodou, ale len tak, aby ich voda prikryla, prisypeme cukor. Varíme domäkka. Nakoniec pridáme vanilkovú pastu a rum, chvíľu ešte povaríme. Potom zmes dohladka rozmixujeme.

  4. 4

    Gaštanové pyré necháme stuhnúť v chladničke alebo v mrazničke, nastrúhame a podávame s čerstvo vyšľahanou šľahačkou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia