Foto: ancicka
Ja čo si pamätám,tak sa piekli vždycky takéto punčové rezy.No postupom času si kuchárky-cukrárky zjednodušili,tak že iba sa natreli piškotové platy troškou lekváru,alebo aj Zobraziť celý popisJa čo si pamätám,tak sa piekli vždycky takéto punčové rezy.No postupom času si kuchárky-cukrárky zjednodušili,tak že iba sa natreli piškotové platy troškou lekváru,alebo aj nie a namočili sa sirupom.Základ punčových rezov je punč!!!Punč sa robí z tuhého čierného čaju,rumu ,hrozienka,džem a ovocný sirup.Takýmto jemne kyselkavým šťavnatým rezom nik neodolá.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
2 x 4 vajcia, |
|
1 x 6 vajcia |
|
podľa potreby |
|
podľa chutí |
|
podľa chutí /um |
|
1,5 dl |
|
1,5 ks |
|
300 g |
|
z 1/2 citróna |
|
1 čl |
|
100 g |
|
troška |
|
Postup
-
1
Upečieme si 3 piškotové cesta.dva zo 4 vajíčok a jedno zo 6 vajíčok.Bielka vyšľaháme do tuhá,
-
2
...pridáme pr.cukor,koľko bielka,toľko PL cukru a zašľaháme.
-
3
Pridáme žltky,zľahka zašľaháme a pridáme múku s pr.do pečiva.Múky dáme toľko ,koľko máme vajec.Na jedno vajce ,jednú kopcovitú PL múky a pol pr. do peč.
-
4
Cesta upečieme na hlbokom plechu na papieri.
-
5
Urobíme si základ na punč:Uvaríme tuhý čaj,t.j.aspoň dva sačky čierného čaju zaparíme s 1-1,5 dl vody, pridáme rum,asi 1/2 dl,alebo podľa chutí,a pridáme hrozienka.Necháme vychladnúť.Výchladnúte cesto zo 6 vajec pomrvíme do misky,pridáme vychladnutý punč, a ríbezľový džem a zamiešame.
-
6
K punču pridáme aj jahodový-červený sirup.
-
7
Dobré premiešame.
-
8
S cesta stiahneme papier,
-
9
...a obidva platy natrieme džemom,na tú stranu čo sme stiahli papier
-
10
Na to rozložíme punč,upravíme na celý plat,
-
11
...a priložíme druhým,natretým džemom.Na vrch koláča položíme jeden papier,ktorý sme stiahli z piškoty.Zaťažíme.Je dobré ho nechať zaťažené cez noc.
-
12
Potom vymiešame cukrovú polevu.Do cukru pridáme olej a cit.šťavu,z pol menšieho citrona. Vymiešame na hladko.
-
13
Potom troška zafarbíme červeným sirupom.
-
14
Takto jemne ružovu polevu vylejme na koláč a rovnomerne rozotrieme.
-
15
Ale hned a rýchlo si prisypeme za 1 čl kakao a zamiešame.Na ružovu polevu nalejeme úzke pásiky a špáratlom vytvoríme mramor.Necháme polevu zatuhnúť a potom pokrájame na rezy,
-
16
Takto narezané rezy podávame.Takéto rezy majú jemne kyselkavú šťavnatú chuť a niesú moc sladké.Dobrúchuť!
@zdezda ,práveže tento punčový zez vôbec nieje sladký,je jemne kyselkavý.
@lubiak ,thotka,práveže základ punčáku tvoria aj hrozienka.vyskúšajte.
som rada,že chutilo,pozdravujem.
treba po troche pridávať podľa oka a chutí,ja to vo väčšine tak robievam.