Punčové rezy- pravé punčáky fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 20. augusta 2011
Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept)
Foto: ancicka

Ja čo si pamätám,tak sa piekli vždycky takéto punčové rezy.No postupom času si kuchárky-cukrárky zjednodušili,tak že iba sa natreli piškotové platy troškou lekváru,alebo aj Zobraziť celý popisJa čo si pamätám,tak sa piekli vždycky takéto punčové rezy.No postupom času si kuchárky-cukrárky zjednodušili,tak že iba sa natreli piškotové platy troškou lekváru,alebo aj nie a namočili sa sirupom.Základ punčových rezov je punč!!!Punč sa robí z tuhého čierného čaju,rumu ,hrozienka,džem a ovocný sirup.Takýmto jemne kyselkavým šťavnatým rezom nik neodolá.

42
porcií
90 minút
príprava
3x12-15 minút
na 170 °C

Suroviny

2 x 4 vajcia,
1 x 6 vajcia
podľa potreby
podľa chutí
podľa chutí /um
1,5 dl
1,5 ks
300 g
 z 1/2 citróna
1 čl
100 g
 troška




Postup

  1. 1

    Upečieme si 3 piškotové cesta.dva zo 4 vajíčok a jedno zo 6 vajíčok.Bielka vyšľaháme do tuhá,

    Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...pridáme pr.cukor,koľko bielka,toľko PL cukru a zašľaháme.

    Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme žltky,zľahka zašľaháme a pridáme múku s pr.do pečiva.Múky dáme toľko ,koľko máme vajec.Na jedno vajce ,jednú kopcovitú PL múky a pol pr. do peč.

    Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesta upečieme na hlbokom plechu na papieri.

    Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Urobíme si základ na punč:Uvaríme tuhý čaj,t.j.aspoň dva sačky čierného čaju zaparíme s 1-1,5 dl vody, pridáme rum,asi 1/2 dl,alebo podľa chutí,a pridáme hrozienka.Necháme vychladnúť.Výchladnúte cesto zo 6 vajec pomrvíme do misky,pridáme vychladnutý punč, a ríbezľový džem a zamiešame.

    Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    K punču pridáme aj jahodový-červený sirup.

    Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobré premiešame.

    Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    S cesta stiahneme papier,

    Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a obidva platy natrieme džemom,na tú stranu čo sme stiahli papier

    Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na to rozložíme punč,upravíme na celý plat,

    Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a priložíme druhým,natretým džemom.Na vrch koláča položíme jeden papier,ktorý sme stiahli z piškoty.Zaťažíme.Je dobré ho nechať zaťažené cez noc.

    Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Potom vymiešame cukrovú polevu.Do cukru pridáme olej a cit.šťavu,z pol menšieho citrona. Vymiešame na hladko.

    Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potom troška zafarbíme červeným sirupom.

    Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Takto jemne ružovu polevu vylejme na koláč a rovnomerne rozotrieme.

    Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Ale hned a rýchlo si prisypeme za 1 čl kakao a zamiešame.Na ružovu polevu nalejeme úzke pásiky a špáratlom vytvoríme mramor.Necháme polevu zatuhnúť a potom pokrájame na rezy,

    Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Takto narezané rezy podávame.Takéto rezy majú jemne kyselkavú šťavnatú chuť a niesú moc sladké.Dobrúchuť!

    Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

tetrisss
Mnaaam, toto je to prave orechove, mimochodom, ano u vas taketo super kolace veru piekla aj moja teta, ktora chodila v Sp.podhradi piect na svadby, ja s nou, ako mala slecna.:)
lubjak
krasny recept,veru odkladam,naposledy som robila puncove rezy niekedy na Vianoce,ked som pokazila piskotove cesto,do plnky bolo vynikajuce,len ma nenapadli hrozienka,vyskusam
tothka
Ani ja som ich s hrozienkami ešte nerobila, ale čo nebolo, môže sa vyskúšať, ukladám si.
ancicka
@tetrisss ,ty pochádzaš z Podhradia,Možno,že som aj tvoju tetu poznala.Ja som totižto veľa ráz pomáhala pri pečení na svadbách zo starými kuchárkami .Veľa z ních už nežije.
ancicka
@sandramater ,dakujem.
@zdezda ,práveže tento punčový zez vôbec nieje sladký,je jemne kyselkavý.
@lubiak ,thotka,práveže základ punčáku tvoria aj hrozienka.vyskúšajte.
katka78
Mám rada "pôvodné" koláče a zákusky, pri ktorých si gazdinky neuľahčujú postupy, ale naopak na nich stavajú. Aj preto verím, že tento punčák chutí skvele. Ukladám a vyskúšam. Ďakujem.
tinca
@ancicka tak toto sú fakt pravé punčáky, ktoré milujem. Krásne úvodné foto, celý foto-postup, no proste 1+++++. No a ukladám do KK:))
maartina
tak tie sú skutočne pravé :) ...nikdy som ich ešte nepiekla, tak musím niekedy skúsiť ...ešte mám otázku k receptu, do každého cesta ide po 100g prášk.cukru? Zo surovín Ti vypadla múka, máš na mysli hladkú múku, však? ďakujem
palokuchki
Tieto tvoje puncove rezy vyzeraju vynikajuco. Plnku robievam podobne, len nedavam tam caj ani hrozienka. Toto je pre mna novinka. Na buduce urcite skusim s tym cajom. Pohrala si sa s nima, aj si ich velmi pekne ozdobila.
ancicka
@maartina ,múka je napísama v bode 3 a ja dávam na lyžice cukor, aj cely postup je rozísany pri postupe.
sovka62
To teda sú punčáky, pravé, vždy to bol môj najobľúbenejší zákusok. Ale celkom pravé nie sú, na pravých musí byť fondánová poleva.
ancicka
@sovka ,fondánová poleva so použiva na veterníky a je mäkká.Práveže ma punčák musí ísť cukrová poleva,ktorá stuhne.Fondán,ten si vysvetlí každý po svojom.Fondán sa robí tiež z cukru,ale sa varí.
tetrisss
Nepochadzam z Podhradia, ale moja teta tam byvala straaasne dlho, dolu pri stanici, resp.cintorine naproti, volala sa Čopjanova a ja som tam chodila na prazdniny, kedze som len o 2 roky starsia, mozno, ze sme sa aj stretli.
tatranka
To sú naozaj krásne,punčové rezy.Robila som na Veľkú noc,ale som im urobila asi viac alkoholového punču, xixixi, lebo boli krivé,ako opité.Chutné boli mimoriadne.No ten prvotný dojem,bože môj.!!!
luliatko
aký je krásny vysoký...mňa vždy fascinuje ako sú takéto zákusky pokrájané, ja to tak rovnomerne nikdy nedokážem, väčšinou ich skosím:)
angelheart
Ooooo, Bože, punčák, mňaaaaaaam :) Práve som po obede, ale punčový je jeden z troch zákuskov, ktorý neodmietnem ani o polnoci :-D :-D Škoda, že sa nedá cez monitor nejaká koštovka poslať :)
tetuska
punčáky milujeme, výborný recept-ukladám a vyskúšam, už na prvý pohľad, ešte jeden je výborný mám ho odskúšaný a to v Receptoch zo života...
elisticka
ake su krasne lakave mnam az sem rozvoniavaju.. musim vyskusat upiect synovi podla teba lebo zboznuje tieto kolaciky:-)
viera1
@sovka62 ,máš pravdu.Profesionáli dávajú fondán.Nie raz som sledovala cukrárov v hoteli a fascinovala ma ich zručnosť.Voľakedy neboli takéto polotovary (v prášku),museli to vedieť urobiť.Poleva na punčáku nemá byť tvrdá,patrí tam fondán.
evkalibka
si šikovná cukrárka, takú susedu by som potrebovala, všetky tvoje recepty mám uložené, len ich skúšať
marianne69
....teda tomuto receptu som rada,nie koli sebe,lebo ja puncaky namam rada,ale moja dcera sa za nimi moze utlct,takze radost bude prevelika,dakujem
ancicka
dakujem vám za komentáre.@viera1 ,táto poleva vôbec nieje tvrdá,ale ani veľmi mäkká.Profesionáli v hoteloch dostávaju hotové polevy a to vo veľkých baleniach,nevieš ako je táto poleva pripravovana.A neviem či takto punčáky robia.Väčšinuu iba piškotové platy polievajú sirupom.
viera1
Ja som písala o časoch pred cca 25-rokmi,kedy som pozorovala cukrárov,ako robili fondán.Č a z čoho robia teraz ma ani nezaujíma,po pár pokusoch dať si v hotelovej kaviarni zákusok,som to vzdala.A keďže upiecť plech zákuskov je pre nás nezdravé,oblbnem moju chuť na sladké jahodami so šľahačkou a je to.Mám rada klasiku a ani šľahačku v prášku by som do úst nedala.
dogagador
jupiiiii, puncak! som sa teda nacakala, ale vysledok urcite stoji za to. uz je naplanovany!
cistinka
@ancicka si stojí nekompromisne za svojím....naša hotelová cukrárka pečie punčáky 45 rokov, robí si vlastnú fondánovú polevu (žiaden prášok)...nie každý cukrár si zjednodušuje prácu. Ale ja keď si mám vybrať, mám radšej citrónovú :-)
julica
No to je paráda, že je bez umelinovej arómy. Ešte by som dala lepší sirup (táto zlatá studňa je tiež taká umelinka). Jednoznačne ukladám a vyskúšam.
nika60
Môj obľúbený zákusok Skúsim podľa Tvojho receptu ukladám
viera1
@cistinka ,už som zaregistrovala,že niekde nablízku pracuje poctivá cukrárka,ale Ty nie a nie prezradiť,kde to je ...Ako to mám nájsť ?Udaj GPS. Alebo to tam je len pre hotelových hostí ? Ďakujem vopred.
klaura
dlho som hľadala tento recept ... ďakujem :)
orchidea
Tak tomu sa už skutočne hovoria punčky, krásny recept.
optimista
mňamky, len zahryznúť, ukladá si recept, my punčáky milujeme
vavan
@ancicka nezdá sa ti že sa trošku podcenuješ,veď ich máš nádherne aj nakrájane perfektne.
renfri
upecene, ale nie dobre :( nehnevajte sa ale ta puncovina nam vobec nechutila
ancicka
@renfri ,nehnevam sa,ale prvý raz počujem,že punčovina nechutí.Každý podľa svojej chutí!
gabuska33
chcela by som sa opytat, ci miesto rumu mozem dat puncovu aromu,dakujem
dogagador
@ancicka : nedavno som sem dala tiez recept na puncak, ale podla toho, co tu teraz vidim, je to slaba imitacia...uznavam, peciem sice dost dlho a dobre, ale TY SI MAJSTER! urcite nabuduce pojdem podla Tvojho receptu :-)
shiwave
wow! tak tento recept si pridávam do KK a určite sa ho časom pokúsim upraviť na bezlepkovú podobu a vyskúšam ho upiecť..:) keď budem mať čas experimentovať :)) ďakujem, narobila si mi chúťky na niečo, čo som už sto rokov nejedla!
myalab
@ancicka ten prasok do peciva 1,5 ks co uvadzas ide kam? Ved prisady na piskotove cesto neuvadzas.
babina49
tak toto si ukladám a musím vyskúšať,pamatám si,že takto to robievala aj mamička
22265_1443639739 - profilový obrázok
jzv
jzv
toto si ukladám,upečiem deťom:))
vanilka28
vynikajúce... piekla som na tento víkend a naozaj super... určite už budem robiť punčové len podľa tohoto receptu..... malá obmena u mňa bola - z núdze cnosť, zabudla som kúpiť sirup :) - miesto sirupu som naliala šťavu zo zaváranych ríbezlí a k hrozienkam som prisypala aj zopár ríbezlí
ancicka
S tými ribezľami to muselo byť fajné.Som rada,že chutil.
starkamajka
Ančička,dnes som piekla Tvoje punčaky.Sú fantastické,vydarili sa,len tie hrozienka som precedila a šup do koša ,nakoľko moje vnúčatá ich vždy vyplúvajú.Keby to vedela moja polovička.Ďakujem za rp.
ancicka
Rado sa stalo.Hrozienka si mohla pojesť sama.Ja ich jem na kila.
katka778
Urcite budu super, dufam, ze sa podaria. Tam ide hladka, alebo polohruba muka?
betka33
Prosim a ako sa to zatazuje na noc, cim? aby to nebolo malo, alebo ako opite?dakujem za odpoved vopred
ancicka
@betka33 ,Dám do hlbokého plechu,na vrch papier a na to položím plytký plech a položím múku alebo cukor ,aspoň 5 kg.
mirenka221
konečne som našla punčové rezy, ktoré by som s chuťou zjedla. ďakujem :)
carmenb
Prave puncove rezy.Podobne sme aj my doma robievali a ja tiez.Robievam ich par krat do roka a maju u nas uspech.Niekedy sme kupovali kandisovane ovocie v sacku alebo lisovane.Teraz toho niet, dlhe roky som to nosila zo Slovenska.kupujem viac druhov suseneho ovocia, aby to bolo farebne.Ja peciem len jedno cesto, ktore rozdelim po dlzke davam to na uzku podlhovastu tacku, naplnim, hore papier a druhu tacku a konecne som nasla cim zatazim, volakedy som aj ja davala cukor, muku, atd, ale teraz dve zelezne starodavne zehlicky.A tie to ozaj dobre zlisuju.Do stredu peciem aj ja zvlast cesto, ktore pokrajam na kococky.Robievam puncu viac a podla mojho receptu tam ide aj vino a lekvar a viac rumu...Cele cesto dobre namocim a jasne aj plnu, bude ako ako spongia.Moj syn vravi ze po tomto kolaci asi sa nesmie sadnut za volant, lebo by nafukal.Pretoze uz davno nezijem na Slovensku nedavno ma tam ponukli puncovym z cukrarne, ale naozaj sa to nedalo zjest, okrem jedneho susta co som mala v ustach.Bolo to jedine odporne sladke a len piskota zafarbena.Hroza!!!!!Ja som za staru dobru klasikuaj ked si pochutim aj na novych kolacoch.A co sa tyka kolacov asi mi to netreba vobec...:D
dandika1
@ancicka Tvoj puncovy kolac som piekla uz viac krat a som snim velmi spokojna je za 5* je u nas velmi oblubeny.Vdaka .
ancicka
@dandika1 ,teším sa s tebou a som rada,že ti tento punč chutí.Moja mamka ho robievala a ja ho mám v pamäti od detstva.
lejja
Vyborny recept,urcite odporucam vsetkym :)
janamaria
tak som ho spraviyla dnes.nadhera.sluchly ho na druhy den.cely pekac ,aj z okravkamy,za jedno popoludnie.manzael a aj dve dcerky.jednicka z hviezdickamy.
janamaria
zabudla som napisat ze bez hrozienkoch.tie lubja pojest same,ale chran boze dat do niejakoho kolaca.
aknevak
prosím vás, koľko ml treba pridať sirupu a koľko cca lyžic lekváru do pomrveného základu?
ancicka
@Aknevak (29.8.2016 15:36)

treba po troche pridávať podľa oka a chutí,ja to vo väčšine tak robievam.
petulikb
Ďakujem za výborný recept, dlho som hľadala. Jediné, toho čaju bolo málo, potom som pridávala viac rumu a sirupu. Inak skvelá vôňa. Chuť uvidíme. 😋




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia