Punčové rezy- pravé punčáky (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Ja čo si pamätám,tak sa piekli vždycky takéto punčové rezy.No postupom času si kuchárky-cukrárky zjednodušili,tak že iba sa natreli piškotové platy troškou lekváru,alebo aj nie a namočili sa sirupom.Základ punčových rezov je punč!!!Punč sa robí z tuhého čierného čaju,rumu ,hrozienka,džem a ovocný sirup.Takýmto jemne kyselkavým šťavnatým rezom nik neodolá.
42 porcií |
90 minút príprava |
3x12-15 minút na 170 °C |
Postup
- Upečieme si 3 piškotové cesta.dva zo 4 vajíčok a jedno zo 6 vajíčok.Bielka vyšľaháme do tuhá,
- ...pridáme pr.cukor,koľko bielka,toľko PL cukru a zašľaháme.
- Pridáme žltky,zľahka zašľaháme a pridáme múku s pr.do pečiva.Múky dáme toľko ,koľko máme vajec.Na jedno vajce ,jednú kopcovitú PL múky a pol pr. do peč.
- Cesta upečieme na hlbokom plechu na papieri.
- Urobíme si základ na punč:Uvaríme tuhý čaj,t.j.aspoň dva sačky čierného čaju zaparíme s 1-1,5 dl vody, pridáme rum,asi 1/2 dl,alebo podľa chutí,a pridáme hrozienka.Necháme vychladnúť.Výchladnúte cesto zo 6 vajec pomrvíme do misky,pridáme vychladnutý punč, a ríbezľový džem a zamiešame.
- K punču pridáme aj jahodový-červený sirup.
- Dobré premiešame.
- S cesta stiahneme papier,
- ...a obidva platy natrieme džemom,na tú stranu čo sme stiahli papier
- Na to rozložíme punč,upravíme na celý plat,
- ...a priložíme druhým,natretým džemom.Na vrch koláča položíme jeden papier,ktorý sme stiahli z piškoty.Zaťažíme.Je dobré ho nechať zaťažené cez noc.
- Potom vymiešame cukrovú polevu.Do cukru pridáme olej a cit.šťavu,z pol menšieho citrona. Vymiešame na hladko.
- Potom troška zafarbíme červeným sirupom.
- Takto jemne ružovu polevu vylejme na koláč a rovnomerne rozotrieme.
- Ale hned a rýchlo si prisypeme za 1 čl kakao a zamiešame.Na ružovu polevu nalejeme úzke pásiky a špáratlom vytvoríme mramor.Necháme polevu zatuhnúť a potom pokrájame na rezy,
- Takto narezané rezy podávame.Takéto rezy majú jemne kyselkavú šťavnatú chuť a niesú moc sladké.Dobrúchuť!